Dnes je Světový den bez tabáku. V Česku kouří asi čtvrtina lidí

www.bigstockphoto.com
|
31. 05. 2019
|
Říká se, že Světový den bez tabáku je sice dobrým upozorněním a připomenutím, že tabák je škodlivý, takže pár lidí kouřit přestane, ale ze vzdoru jich spousta kouřit začne. Kolik kuřáků je na světě, kolik u nás a co všechno se s kouřením může zkomplikovat?

Světový den bez tabáku už tradičně připadá na 31. květen. Světovou zdravotnickou organizací, respektive jejími členskými zeměmi, byl vytvořen už v roce 1987. Jeho účelem je rozšířit povědomí o škodlivosti tabáku a negativních dopadech na lidské zdraví. Zároveň má nabízet preventivní prostředky a „pošťouchnout“ závisláky k tomu, aby se svou „vášní“ přestali.

Pár čísel, která mluví za všechno

Věděla jsi, že na světě zemře na následky tabakismu asi 7 miliónů lidí? A nejsou mezi nimi jen aktivní kuřáci, sedminu bohužel představují ti pasivní. V roce 2016 Světová zdravotnická organizace zjistila, že kouří neuvěřitelných 25 % obyvatel planety Země. Dobrou zprávou sice bylo, že číslo od roku 2000 kleslo o 2 %, nicméně i tak je čtvrtina pozemšťanů docela dost. Nejvíc kuřáků žije v Číně (307 miliónů), pak v Indii (106).

A u nás? Průzkum ukázal, že kouření je sice oblíbené, ale ne tak, jak by se mohlo zdát. V roce 2017 se počet kuřáků v Česku odhadoval na 25 %, což znamenalo zlepšení (tedy snížení počtu) o 6 % od roku 2016. Podle Ministerstva zdravotnictví na to měl vliv taky úplný zákaz kouření v hospodách a restauracích.

bigstock-beautiful-happy-caucasian-youn-219236611.jpg

Na cigaretách si snadno vytvoříš závislost.
Kouření není sexy. Na některé muže působí žena s cigaretou v ruce až odpudivě.

A když jsme u těch průzkumů, kouření je oblíbenější u lidí se základním (nebo obecně vzato s nižším) vzděláním, zatímco nejméně kuřáků najdeme v řadách vysokoškolsky vzdělaných osob. Ukazatelem je i finanční situace – chudší lidé paradoxně utrácejí za cigarety ve větší míře než ti majetnější.

Co všechno může kouření způsobovat?

Že je kouření špatné, to vtlouká svému dítku odmalička nejeden rodič do hlavy. A jiný zase ne. Přitom jde o jednu z mála jednoznačných záležitostí. Kouření totiž zásadně ohrožuje zdraví a v důsledku i život nejen samotného kuřáka, ale i jeho okolí. O kouření těhotných nebo kojících žen, případně bezohledných matek ani nechceme mluvit.

Kouření:

  • zvyšuje riziko vzniku rakoviny
  • zvyšuje riziko infarktu myokardu, výskytu srdečních a oběhových chorob
  • zvyšuje pravděpodobnost očního zákalu
  • způsobuje chronický kašel
  • má negativní vliv na duševní zdraví člověka

Přestat kouřit je těžké, ale dá se to zvládnout

Když přestaneš kouřit, nebudeš ani první, ani poslední. Bude tě to nejspíš stát spoustu sil a cigaretu už nebudeš smět nikdy vzít do ruky, ale tvému tělu se uleví. Existuje spousta poradenských center a odborníků, nejrůznější zdravotnické pomůcky a celkově je dnes šance, že se úspěšně odnaučíš kouřit, mnohem vyšší než před lety. Ani pokročilý věk neomlouvá, vždycky je lepší přestat než kouřit dál.

Jak jsi na tom s kouřením? Patří k tvým neřestem, nebo jsi s ním skončila? Nebo jsi mu nikdy nepodlehla? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články