Jak ušetřit při pečení? Nakukuj do trouby jen přes okénko a peč víc pokrmů najednou

Shutterstock
|
07. 12. 2022
|
Ceny energií a plynu jdou strmě nahoru, vanilkové rohlíčky kvůli tomu ale rozhodně vynechávat nemusíš. Mrkni na naše tipy, jak ušetřit při pečení nejen cukroví. Jsou to maličkosti, které ale ve výsledku ušetří pěkných pár kaček.

Začneme úplným základem, a totiž pro většinu neoblíbeným čištěním trouby. Je to nutnost, která ti zabere pár minut, prodlouží životnost trouby a ušetří pár korun v peněžence. Připečené zbytky pokrmů totiž brání v rovnoměrném ohřevu a skrz nečistoty, které se nahromadí v těsnění, takže může docházet k úniku tepla. Po dopečení troubu vytři vlhkým hadříkem a jednou za čas pozvi na pomoc parťáky z kuchyně: citrón, jedlou sodu a kypřicí prášek. Šetřit budeš jak přírodu, tak svůj rozpočet.

Nauč se používat všechny funkce trouby: rozmrazování, páru, gril, teploměr a další. Nastuduj si, co tvá trouba umí, a jdi s dobou.

Šmíruj, ale jen přes okénko

Jen co vložíš pokrm do trouby, máš neustálé nutkání kontrolovat stav uvnitř? Tak pozor, každé otevření se počítá. Trouba se ochladí (klidně až o 25 °C!) a musí pak vynaložit úsilí, aby stupně opět vyhnala nahoru. Situaci v troubě sleduj jen přes okénko. A pokud musíš troubu přece jen otevřít, nevětrej příliš dlouho.

Zbytkové teplo – tvůj přítel

Spousta z nás s ním neumí pracovat, což je škoda. Příště vypni troubu o 10 minut dřív a pokrm v ní nech „dojít“. Nemusíš se bát, trouba je po vypnutí ještě dlouho dostatečně vyhřátá. Zbytkové teplo můžeš využít i k nahřátí talířů.

Náš tip: Při koupi nové trouby se kromě vzhledu a funkcí zaměř taky na energetickou třídu.

Oběd si ohřej radši v mikrovlnce

Ze včera ti zbyly výborné makarony s brokolicí, šup s nimi do trouby, dojíš si je dnes k obědu. Chválíme za šetření jídlem, ale výdaje navíc si připrav za spuštění trouby. Ta spotřebuje daleko víc energie než mikrovlnka. Možná k ní nemáš tolik důvěry, ale věř, že k ohřívání pokrmů je nejlepší.

shutterstock_529038148.jpg

Spousta z nás neví, jak při pečení šetřit. To je škoda!
Shutterstock
Potřebuješ nakouknout dovnitř? Tak přes okénko!

Upeč víc dobrot najednou

Využij toho, že v horkovzdušné troubě je uvnitř během pečení všude stejná teplota. Peč současně oběd i večeři nebo sladké dezerty. Ke kuřeti přidej brambory se zeleninou a plechy s cukrovím dej rovnou dva tři naráz. Peč spolu ale ty pokrmy, které vyžadují stejnou teplotu pečení. A pokud chceš jídlo připravit o něco rychleji, nakrájej suroviny na menší kousky. Naporcováním ušetříš část elektřiny.

Drážky v troubě nejsou pro parádu

Každé patro má svou úlohu. Na horním patře upravuj jídlo za vysokých teplo, prostřední patro využij při pečení na střední teplotu. Spodní patro se hodí na pomalé pečení při nízkých teplotách.

Vsaď na sklo a keramiku

Zapékací hrnce, pekáče a mísy, které jsou určeny přímo do trouby, se rychleji zahřeje a líp drží teplo. Investuj do nádob ze skla nebo keramiky. Výrazně tím zkrátíš dobu pečení, a tím pádem ušetříš.

Zdroj

Související články