Migréna – když tě trápí něco víc než jen bolest hlavy

Shutterstock
|
14. 12. 2023
|
Pro spoustu lidí, kteří migrénu nikdy nezažili, je to jen bolest hlavy se vznešeným názvem, díky kterému vypadá celý problém mnohem hůř, než doopravdy je. Tenhle mýtus je ale třeba jednou pro vždy pohřbít. Zjisti proč!

Migréna je onemocnění mozku, ale jakkoli hrozně to zní, není životu nebezpečná. Nepříjemná ale dokáže být hodně. Nejde totiž jen o samotnou bolest hlavy, jejíž intenzita se záchvat od záchvatu liší, ale o postižení celého organismu.

Zajímavý je fakt, že migrenici se obvykle s prvním záchvatem setkají během prvních 20 let života. V mládí tohle onemocnění propuká v drtivé většině případů a jen výjimečně se objeví třeba až po třicítce. Obecně migrénou trpíme víc my kočky než naši kocouři.

Příznaky migrény aneb Co všechno si s ní můžeš „užít“

Je až neuvěřitelné, kolik příznaků může migréna mít a kolik z nich by sis s tímhle druhem bolesti hlavy ani nespojila. Kromě samotné bolesti hlavy, která se objevuje v jedné polovině hlavy, se snad většiny „postižených“ týká bolest za očima a pocit na zvracení, v těžších případech i ono zvracení, které může trvat 3–72 hodin stejně jako celá migréna.

Příznaky přicházejí i před samotnou bolestí hlavy v podobě změny nálady – plačtivosti nebo naopak agresivního chování, k dalším častým varovným signálům patří nechutenství, neklid a aura.

Aura se zdaleka netýká všech, kteří na migrény trpí. Může jít o vizuální auru – rozostřené nebo jinak zdeformované vidění, záblesky světel, útvar, který zabraňuje vidění na jednom oku a další. Aura může být i senzorická, což znamená čichové halucinace nebo brnění v obličeji či jedné končetině, dále pak motorická (potíže s pohybem), řečová (potíže s hledáním slov, snížená schopnost slovům porozumět) a poznávací (dezorientace, celková zmatenost).

Poté přichází čas na bolest hlavy, která je jednostranná (bolí jen jedna strana hlavy a obvykle v okolí oka) a zpravidla pulzující. Přijít může nevolnost až zvracení, po kterém ale bohužel nepřichází úleva. Lidé, kteří právě mají záchvat, vyhledávají ticho a tmu, někteří i teplo – ideální je pro ně například zabořit hlavu nemilosrdně obličejem do polštáře.

shutterstock_2008229606.jpg

Migréna často vyžaduje ticho a tmu. Někomu pomáhá teplo, jinému chlad.
Shutterstock
Citlivost na světlo a hluk je po bolesti hlavy nejčastějším příznakem migrény.

K tomu všemu se může opět dostavit podrážděnost, ospalost, závratě, rozostřené nebo dvojité vidění.

Po 3–72 hodinách přichází úleva a zotavování, které ale může být rovněž ještě doprovázeno nevolností a pocitem na zvracení. Migréna se nejčastěji hlásí o slovo 1–2x měsíčně, ale někdo ji mívá častěji, jiný ji třeba zažije jen několikrát za celý život. Někdo na migrény bere léky preventivně, jiný ne – to je třeba konzultovat s neurologem.

Spouštěče migrény: co rozpoutá peklo?

Některé rizikové faktory jsou pro migreniky pomyslnými hřebíky do rakve. Spouštěče jsou:

  • vnější: změna tlaku/počasí, stres, únava, fyzické výkony, nevhodný jídelníček, alkohol, kouření, drogy, hlasité zvuky (třeba hudba), výrazné vůně, užívání některých léků
  • vnitřní: změna hladiny hormonů v těle (například během menstruace u žen), vrozené dispozice

Hlad

Jedním z častých spouštěčů je hlad. Pokud se ráno nasnídáš, ale v práci se nestihneš nasvačit ani naobědvat a k posilnění se dostaneš až během odpoledne, je dost možné, že tě migréna stihne.

Stres

Když se k tomu v téhle „hladové situaci“ přidá i stres, protože máš v práci pořádnou honičku, záchvat je téměř jistý (tedy samozřejmě v případě, že se s migrénami potýkáš). Taky se jí vystavuješ při stresu ze zkoušek, pracovního úkolu, vyšetření a dalších věcí, které jsou pro tebe psychicky náročnější.

Změna počasí

I změna počasí způsobená změnou tlaku u některých migreniků způsobuje pořádné záchvaty. Častější problémy jsou tehdy, když tlak klesá, když je třeba hezky a další den začne pršet, je bouřka a podobně.

Sex

Že se nikomu nechce do sexu, když má migrénu, to je známá věc. Ale je sex spouštěčem migrény? Podle lékařů prý ano! Někteří lidé mívají po sexu záchvat, protože dochází ke stažení některých cév v mozku. Pokud se tě tenhle problém ale netýká, rozhodně se postelovým radovánkám se svým milovaným nevyhýbej. Sex prý na některé druhy bolestí hlavy naopak pomáhá.

Dědičnost

Špatná zpráva je, že migrénu lze – jako spoustu nemocí – zdědit. A bohužel pro nás kočky se dědičnost ve většině případů týká spíš žen než mužů. Máme to prostě těžší!

Menstruace

Před menstruací, během ní a krátce po ní dochází k výkyvům hladiny hormonů, což může způsobovat záchvaty migrény. Když klesá hladina estrogenu, může být pořádně zle.

Antidepresiva

Úzkosti, deprese a migréna se často objevují společně v jedné hlavě. Proto se spousta lidí trpících migrénami ptá na to, zda je nemohou vyvolávat antidepresiva, která jim lékař předepsal. Kdo ví. Ale jisté je, že některé druhy antidepresiv se hodí na léčbu migrény. Čert aby se v tom vyznal.

Co pomáhá aneb Jak si od migrény ulevit

První, co bys měla udělat, když trpíš migrénami, je vychytat spouštěče, které se tě týkají. Ty se totiž často liší. U někoho migrénu vyvolá alkohol (ale pozor, není to ta bolest hlavy při kocovině), u jiného ostré jídlo, u dalšího nedostatek spánku. Takže rada č. 1 zní zjistit, co právě u tebe záchvaty spouští a tomu se vyhýbat.

Dobrou prevencí je také zdravý a vyvážený jídelníček, pravidelná strava a dostatečný pitný režim. Co si budeme povídat, jídlo je základ všeho.

Když už migréna přijde, udělej to, co je ti nejpříjemnější. Většina lidí vyhledá tmavé a tiché místo, takže se neboj lehnout si do postele. Jestli usneš, tak tím lépe – pomáhá to. Často je ale bolest taková, že usnout nedovolí.

Káva

Dalším řešením je silná černá káva. Jakmile se migréna začne hlásit o slovo, dej si šálek kávy a ulehni. Dost možná to pomůže. A když ne, na řadě jsou léky. Těm, které jsou určené na migrénu, se říká tryptany a k dostání jsou jen na lékařský předpis.

Léky bez předpisu – ano, nebo ne?

Někdy se dá migréna zahnat obyčejnými léky na bolest s účinnou látkou zvanou ibuprofenum, ale to jen velmi zřídka. Pokud se to povede, možná ani nešlo o migrénu, ale o jiný druh bolesti hlavy.

Lepším řešením jsou třeba léky, které obsahují kombinaci kofeinu, paracetamolu a kyseliny acetylsalicylové. Tenhle „koktejl“ totiž spouští v mozku vhodnější mechanismus a od bolesti by ti měl ulevit. Pokud si ale zvykneš na triptany, uvedený lék ti vůbec nemusí zabírat, případně může příznaky jen trochu utlumit, ale ne zcela potlačit.

Kromě toho mohou k prevenci posloužit některé potravinové doplňkyhořčík, vitamín B a C, pupalkový olej, lecitin, rutin, omega 3 mastné kyseliny nebo koenzym Q10.

Babské rady

Když někdy nezaberou léky, obracíme se k přírodě. Jak by si s migrénou poradily generace před námi? Babské rady doporučují následující:

  • teplá sprcha hlavy
  • horká koupel nohou po kotníky
  • masáž krčních obratlů a trapézových svalů
  • aromaterapie (eukalyptový, meduňkový nebo levandulový olej – s levandulovým si můžeš dělat i masáže spánků)

Léčba bylinkami

Na migrénu prý pomáhají i různé bylinné čaje. Třeba tyhle:

  • čaj z máty peprné: 2 čajové lžičky máty, 200 ml vroucí vody, 10 minut luhovat, scedit a po doušcích vypít
  • čaj z heřmánku a kozlíku: 10 g květu heřmánku a 10 g kořene kozlíku lékařského – 2 čajové lžičky této směsi přelít 200 ml vroucí vody, 15 minut luhovat, scedit a pít po doušcích každou hodinu od počátku bolestí
  • čaj z vachty, kozlíku a máty: od všeho jednu čajovou lžičku, přelít 250 ml vroucí vody, po několika minutách scedit, pít 2 šálky denně vychladlého čaje

Při prevenci pomáhá také jinan dvojlaločný, andělika lékařská, řimbaba obecná, majoránka a další.

Jóga

I jóga může pomoci od těch nejhorších příznaků migrény a třeba tě zbaví i nějakého toho záchvatu. Údajně prý pomáhají hlavně cviky sloužící k uvolnění krční páteře a šíje, kterýá je často při migréně v tenzi. Pomáhá prý sed na patách, kdy se opřeš rukama za zády o zem a vyvěsíš hlavu na 30 vteřin dozadu, a podobné cviky. O tom, že pravidelné cvičení jógy může mít na intenzitu migrén dobrý vliv, tedy asi není pochyb.

Reiki

Slyšela jsi o Reiki? Jde o formu alternativní medicíny, která má svůj původ v Japonsku už na počátku 20. století. Hlavní myšlenkou je to, že v lidském těle se nachází energie Reiki, dále v něm existují energetická centra a dráhy, jimiž tahle energie proudí. Pokud je právě s tímhle proudem energie problém, „něco nám je“.

Léčba probíhá předáváním tepla z rukou jiné osoby, a to na místo, které bolí nebo dělá jiný problém. Zatímco někdo si tuhle metodu pochvaluje, jiní jsou vůči ní skeptičtí. Říká se, že kdo se neotevře možnosti, že mu může Reiki skutečně pomoct, ten úlevu neucítí. Za zkoušku to ale nejspíš stojí, protože když to nepomůže, rozhodně to neublíží.

Akupresura

Nic zřejmě nezkazíš ani akupresurou. Vyzkoušet můžeš stisknutí bodu – spojnice kostí ukazováčku a palce na ruce. Tato prohlubeň je ale docela citlivá, takže ji mačkej jen tak, aby to bylo snesitelné a nezpůsobilo ti to ještě jiné potíže. Mačkej vždy několik sekund, dalších několik sekund udělej pauzu a několikrát proces opakuj.

Injekce

Když nezabírají léky, přicházejí na řadě injekce s léky proti bolesti, které smí podat jen lékař. Zatímco někdo si tuhle „jízdu“ užije jednou za život, jiný ji absolvuje při skoro každém záchvatu. Když nepomůže ani tahle injekce, můžeš strávit několik hodin na kapačkách. Nikdo to nechce, ale když jinak úleva nepřichází, není zbytí. Takže když není zbytí, jeď na pohotovost.

Himalájská sůl

Himalájská sůl je tou nejkvalitnější solí na světě, protože obsahuje 84 chemických prvků ze známých 118. Tahle sůl má moc zmírňovat bolesti, posílit imunitní systém a srovnat hladinu hormonu serotoninu v mozku.

A jak si pomoct od migrény díky soli? Vezmi si skleničku s 2-3 dcl čisté vody, dej do ní lžičku soli, přidej ještě šťávu z citrónu (z celého, ale stačí i z poloviny) a promíchej. Jakmile se sůl rozpustí, vypij tenhle elixír a počkej, jestli ti pomůže. Někomu totiž na migrény vážně zabírá!

Jak dlouho trvá migréna?

Migréna je na jednu stranu jasně ohraničená 3 a 72 hodinami, ale na druhou stranu ji můžeš mít třeba 3 hodiny několik dní za sebou, takže máš pocit, že ses jí snad ani nezbavila.

Co jíst a nejíst?

Jídelníček by měl být zdravý a vyvážený, abys eliminovala možnost vzniku záchvatu, jehož příčinou by bylo jídlo. Obecně dělají potíže hlavně příliš ostrá, pálivá jídla a přemíra sladkého, zvlášť čokolády. Taky mohou být problematické pokrmy obsahující tyramin, což jsou tvrdé a zralé sýry nebo jogurty. Zákeřné mohou být také citrusy, hrášek, uzeniny nebo instantní jídla.

A co je vhodné jíst? Rozhodně ořechy, zvlášť mandle, ananas, třešně nebo česnek, pohanku, konopná semínka a zázvor.

Migréna má i psychosomatický význam

Migrény často vznikají při zátěžových situacích – když se něco stane někomu blízkému, když se někdo blízký soustavně trápí a ty s ním, když procházíš situací se silnými emocemi, když dochází k uvolnění (třeba k vyřešení problému nebo jen začíná víkend).

S migrénou často bojují perfekcionisté, kteří mají neustále strach z toho, aby něco nepokazili, a lidi, kteří potlačují své emoce (například když tebou často cloumá vztek, ale nedáváš to na sobě znát).

Migréna jako příznak těhotenství?

Ano, migréna tě může potkat i jako příznak těhotenství. Logicky k tomu dochází vzhledem ke změně hladiny hormonů. Moc dobrá zpráva to není, ale co naděláme?

Jak vypadá migréna u mužů?

Muži nemívají migrénu v tolika případech jako ženy, ale přesto se u nich vyskytuje. Trpěl jí třeba Napoleon Bonaparte nebo Vincent van Gogh. Projevy jsou u nich stejné jako u žen a spouštěče rovněž.

Trpíš na migrény? Prozraď ostatním kočkám, jak často, co se ti při ní děje a co ti opravdu pomáhá! 

Autor článku: redakce

Použité zdroje: 

  • euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/migrena-priciny-prubeh-a-lecba/
  • ikem.cz/cs/migrena/a-4370/
  • mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201
  • webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines
Související články