Kdy může pomoct akupunktura a akupresura

bigstockphoto.com
|
27. 04. 2020
|
O akupunktuře a akupresuře už jsi určitě někdy slyšela. Spousta lidí si je úspěšně plete a někteří ani netuší, že by jim procedury v tomto stylu mohly pomoci od bolesti a vleklých problémů. Pojďme se na ně společně podívat, třeba pomůžou i tobě!

Akupunktura – jehličky, které jsme všichni viděli

Akupunktura je více než 7 000 let stará léčebná metoda, která má své kořeny v tradiční čínské medicíně. Pokud si vybavuješ jehličky zapichované do nejrůznějších bodů po celém těle, pak je to právě toto.

Body, do nichž se jehličky zapichují, leží na drahách energie, jimž se říká meridiány. Drahami proudí energie čchi a jednotlivé dráhy se pojí s různými orgány. Napichování bodů, které souvisejí s postiženými orgány, má tedy ulevit od bolesti a jiných potíží. Účinky ale nejsou vědecky dokázané.

bigstock-139782149.jpg

Akupunktura prý obvykle nebolí.
bigstockphoto.com
Na lidském těle je několik stovek bodů, jejichž napichování ti může ulevit od potíží.

Dnes je známých asi 700 bodů na lidském těle, ale nejčastěji se jich používá asi 150. Jejich velikosti se pohybují mezi 0,2 do 5 mm. Lidé se na tuto léčbu často vydávají například s nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, s nimiž si neví rady ani praktický lékař či odborník.

Akupresura – efektivní stlačování bodů

Akupresura je rovněž čínská léčebná metoda, staví však na stlačování jednotlivých bodů prsty nebo tupými předměty. Ani u akupresury ale nikdo nedokázal léčivé účinky, takže záleží spíš na tom, jestli náhodou nejde o placebo efekt. Nicméně – třeba ne! Na světě je nespočet lidí, kteří na tyto dvě metody nedají dopustit.

bigstock-woman-getting-treatment-for-he-64911562.jpg

Akupresura staví na stlačování vybraných bodů.
Bigstockphoto
V akupresuře jde o stlačování bodů, nikoli jejich napichování.

Na co si metody troufají?

K akupunktuře a akupresuře se často uchylují spíš lidé, kteří nemohou najít řešení svého problému v moderní medicíně. Kromě bolestí hlavy jde například o urychlení průběhu nachlazení a bolesti v krku, zmírňují příznaky premenstruačního syndromu, zbavují nadýmání, zpomalují příznaky stárnutí díky metodě, jež napomáhá tvorbě kolagenu, a také prý ulevují od astmatu, potíží se spánkem a vysokým i nízkým krevním tlakem, zmírňují neustálou únavu a podobně.

Pokud si nevíš s některou ze svých potíží rady, zkus vyhledat lékaře, který má oprávnění k používání těchto metod. Třeba ti vážně pomůže!

Související články