Nehubneš? Možná ti chybí bílkoviny. Víme, kde je najdeš

Nejlepším zdrojem bílkovin je maso.
|
12. 01. 2021
|
Urputně se snažíš hubnout, počítáš si každou kalorii přijaté energie a dřeš se v posilce nebo venku při běhu, jenže ono pořád nic? Kilogramy neubývají a ani na oblečení není tvoje snaha jakkoli znát? To může být pořádná demotivace. A my možná víme, kde je háček.

Ano, správně, v bílkovinách. Jejich nedostatek je v běžném českém jídelníčku úplně normální, bohužel. Jíme jich málo, zato do sebe neustále valíme přemíru sacharidů, přičemž ty, které tělo nezužitkuje při aktivitě, samo přemění na tuky a uloží. Pak nemůžeme zapnout oblíbené kalhoty nebo halenky. Jak z toho ven?

Za vším hledej bílkovinu

Zakopaný pes je tedy v bílkovinách, konkrétně v jejich nedostatečném příjmu. Ty totiž nejenže mají na starost to, aby ses cítila sytá, ale taky to, aby ti neubývala svalová hmota. Bez nich hubnout nebudeš, a když ano, tak se rozhodně nebudeš zbavovat tuků, nýbrž právě svalů.

Nabuš jídelníček proteiny

Řešení je tedy jednoduché, i když pro někoho může být drastické – zvlášť pro lidi, kteří posnídají rohlík s máslem, odpoledne v dobré víře, že si pomůžou, schroupou zeleninový salát a večer si navaří plný talíř špaget na jakýkoli způsob. To mimochodem spousta lidí dělá i proto, že je to levnější než kvalitní bílkoviny.

bigstock-raw-brown-eggs-in-egg-box-or-c-305480791_0.jpg

Vejce jsou skvělou zásobárnou bílkovin.
bigstockphoto.com
Bílkoviny můžeš čerpat společně s tuky. Vajíčka jsou na to ideální.

A kde je brát? Tohle jsou ty nejlepší zdroje bílkovin:

  • maso (kuřecí a krůtí, hovězí a telecí, vepřové, králičí, zvěřina, skopové, klokaní)
  • kvalitní šunka (ideální je ta s obsahem masa nad 90 %)
  • slanina (ale bacha, ta je tučná)
  • mořské ryby (ty jsou taky tučné, ale tuky z ryb jsou prospěšné)
  • mořské plody
  • sladkovodní ryby
  • mléko a mléčné produkty (bílé, neochucené)
  • sýry (Olomoucké tvarůžky jsou v tomto případě bezva)
  • vejce

Jestli jsi najela na vegetariánskou nebo veganskou stravu, tady jsou rostlinné zdroje bílkovin:

  • quinoa
  • amarant
  • teff
  • pohanka
  • oves
  • žito
  • proso
  • chlorela a spirulina
  • mořské řasy
  • sója a sójové výrobky
  • arašídy
  • čočka a fazole
  • hrách a cizrna
  • konopné semínko
  • rýže
  • kukuřice
  • oříšky
  • dýňová semínka

Pozor, tyhle potraviny jsou sice zdrojem bílkovin, ale samozřejmě i tuků a sacharidů v různých poměrech. Doporučujeme některou z chytrých aplikací, která ti to spočítá.

Zároveň je dobré připomenout, že si můžeš pomoct proteinovými tyčinkami, koktejly, palačinkami a dalšími pokrmy. Tato jídla by ale neměla tvořit základ dlouhodobého jídelníčku.

bigstock-healthy-food-dieting-concept-323260729.jpg

I v luštěninách se ukrývají bílkoviny.
bigstockphoto.com
Luštěniny mají v oblibě třeba vegetariáni a vegani, kteří nečerpají bílkoviny z masa a ze živočišných produktů.

Pozor na přebytek, ledviny nejásají

Aby sis nemyslela, že čím víc bílkovin do jídelníčku zařadíš, tím to bude lepší – tak pozor. Zpracování ledvin je poměrně náročné pro ledviny. Zdravý člověk, který s ledvinami nemá problém, může v klidu denně zkonzumovat 2 g bílkovin na kilogram vlastní váhy. Při hubnutí se ostatně obecně doporučuje jíst denně 1,6-2 g bílkovin na kilogram vlastní váhy. Když si k tomu pohlídáš, abys měla větší energetický příjem než výdej, hubnutí půjde!

Hlídáš si bílkoviny ve stravě, nebo plácáš, co můžeš, a prochází ti to? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jaký je tvůj nejoblíbenější zdroj!

Související články