Levné obědy na další týden, které zasytí celou rodinu

Shutterstock
|
01. 01. 2023
|
Chybí ti nápady a inspirace při vymýšlení jídelníčku na následující týden a zároveň musíš počítat s notně napjatým a omezeným rozpočtem?

Pokud ano, jsi tu dobře. Máme pro tebe sedm receptů na chutné, syté a cenově dostupné pokrmy, které si zamiluješ!

Pondělí: V hlavní roli brambory

Brambory jsou cenově dostupnou potravinou, která obsahuje spoustu cenných vitamínů a minerálů, jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík nebo jód. Vykouzlit z nich navíc můžeš skvělý oběd nebo sytou večeři z jedné pánve.

Co potřebuješ:

  • brambory
  • pórek
  • cibuli
  • 250 g šunky
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 3 polévkové lžíce nasekané petrželky
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • kmín drcený

Jak na to?

Pórek a cibuli očisti a oloupej. Brambory nech uvařit ve slupce, vodu slij, nech vychladnout a oloupej. Pak je nakrájej na tenké plátky. Šunku pokrájej na nudličky, pórek a cibuli na kolečka.

Připrav si větší pánev, kde rozehřeješ máslo. K němu přidej brambory, šunku, pórek, cibuli, důkladně promíchej, osol, opepři, okmínuj a za občasného obracení opékej 20–25 minut.

Úterý: Kuskus se zeleninou

Taky kuskus je cenově dostupnou surovinou, která nás zasytí na dlouhou dobu. Navíc si ho můžeš připravit jak ve slané, tak ve sladké variantě. Následující recept potěší všechny milovníky lehkých pokrmů a ty, kteří masu příliš neholdují.

Co potřebuješ:

  • kuskus
  • 300 g sušených nebo čerstvých hub
  • červenou papriku
  • zelenou papriku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • nasekanou petrželku
  • ½ limetky
  • špetku soli a pepře
  • 200 ml bílého jogurtu

Jak na to?

Kuskus připrav podle návodu a nech ho odpočinout. Namoč si sušené hříbky nebo ty čerstvé omyj a nakrájej na menší plátky. Oloupej česnek a nakrájej ho nadrobno. Jarní cibulku očisti a nakrájej na kolečka. Papriky zbav jádřinců a nakrájej je na proužky.

Připrav si větší pánev, na které rozehřej olivový olej. Na něm zpěň jarní cibulku a česnek. Přidej papriky a hříbky a lehce všechno opeč. Okořeň solí, pepřem a vegetou a dus 6–8 minut. Do směsi přidej kuskus a servíruj s limetkovým dipem, který připravíš z vymačkané šťávy z limetky smíchané s bílým jogurtem.

Středa: Koprovka jaksepatří

Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Koprovka je ale dalším vydatným jídlem, které připravíš rychle a za pár korun. Jako přílohu můžeš podávat knedlík, vajíčko nebo třeba kousek pečeného masa.

Co potřebuješ:

  • 500 brambor
  • 400 ml vody nebo vývaru
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • 2 vejce
  • svazek kopru
  • lžíci másla
  • lžíci mouky
  • sůl, cukr, ocet na dochucení

Jak na to?

Brambory očisti kartáčkem a pořádně omyj. Uvař je ve vroucí vodě. Z kopru odděl stonky a nať jemně nasekej. Vedle si v rendlíku rozpusť máslo, ke kterému přidáš mouku a dobře rozmíchej. Osmahni ji jen krátce a zalij vodou nebo vývarem. Základ omáčky nech provařit asi 20 minut.

V dalším rendlíku si uvař vejce. Základ omáčky dochuť cukrem, octem a solí. Před koncem vaření přilij mléko nebo smetanu a kopr nasekaný najemno. Omáčku dál nevař, kopr by ztratil svoji chuť.

shutterstock_2140289695.jpg

Koprová omáčka je vynikající, připrav si ji taky!
Shutterstock
Koprovka může být absolutní delikatesou. Jen si odmysli školní jídelnu...

Čtvrtek: Pilaf s divokou rýží

Jídlo z jednoho hrnce je rychle připravené a vařit ho můžeš v mnoha různých obměnách. Základem pilafu je rýže nebo bulgur. Jde o ázerbájdžánské národní jídlo, v mnoha obměnách se ale připravuje ve východní Evropě, na Středním Východě nebo v Turecku, v zemích bývalého SSSR, na Balkáně i v Íránu.

Co potřebuješ:

  • cibuli
  • mrkev
  • ¼ celeru
  • 400 g krůtích prsou
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce ajvaru
  • hrnek směsi basmati a indiánské rýže
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
  • lžičku soli
  • špetku pepře

Jak na to?

Kořenovou zeleninu a cibuli oloupej a nakrájej na kostky, krůtí maso opláchni, dobře osuš a taky ho nakrájej na kostky. Na ohni si zahřej olej a krátce na něm opeč kořenovou zeleninu.

Po chvíli přidej i cibuli a orestuj ji do zlata. Až začne cibule měknout, vlož do pánve krůtí maso, osol, opepři a za občasného míchání ho opeč do světle hnědé barvy.

Až se odpaří tekutina, kterou pustilo maso, a v pánvi zůstane znovu jenom olej, přidej ajvar a krátce ho rozmíchej v horkém tuku. Přisypej rýži a za stálého míchání ji krátce opeč v ochuceném základu.

Přilij vodu nebo vývar, přiklop pokličkou, stáhni plamen na mírný a zvolna dus asi 18 minut. Poté plamen vypni a nech pokrm pod pokličkou krátce dojít. Před podáváním můžeš pilaf posypat čerstvými bylinkami.

Pátek: Zapečený květák

I květák je poměrně levnou surovinou, ze které můžeš vykouzlit řadu zajímavých pokrmů. Kromě klasického smaženého květáku v trojobalu můžeš zkusit i tuhle odlehčenou verzi pečenou v troubě.

Co potřebuješ:

  • květák
  • 200 sýra na strouhání
  • 4 vejce
  • kelímek zakysané smetany
  • lžičku soli
  • špetku pepře
  • 2 lžíce oleje

Jak na to?

Květák omyj, očisti od lístků a rozeber na růžičky. Vař je v osolené vroucí vodě asi 4–5 minut. Troubu si předehřej na 180 °C. Připrav si menší pekáček, který vymažeš olejem nebo máslem.

Do velké mísy nastrouhej sýr nahrubo, přidej vejce a zakysanou smetanu, osol, opepři a dobře promíchej.

Do pekáčku naskládej uvařený květák. Ten přelij sýrovou směsí a peč zhruba 35–40 minut, až povrch květáku hezky zezlátne. Servírovat můžeš s pečenými brambory, bramborou kaší, řeckým salátem tzatziki nebo bílým pečivem.

shutterstock_744834541.jpg

Květák ti bodne, zvlášť pokud potřebuješ odlehčit jídelníček.
Shutterstock
S květákem dokážeš vykouzlit spoustu dobrot. Zkus ho jednoduše zapéct!

Sobota: Jáhlová kaše

Pokud máš doma malé hladovce, kteří milují sladké obědy nebo večeře, následujícím receptem se jim zaručeně trefíš do chuti. Netradiční jáhlová kaše plná sušeného ovoce nadchne i ty, kteří sladké kuchyni ještě nepřišli na chuť.

Co potřebuješ:

  • 800 ml mléka
  • 200 g jáhel
  • 75 g sušených jablek
  • 50 g vypeckovaných datlí
  • 50 g mandlí
  • 4 lžíce medu
  • lžičku perníkového koření
  • špetku soli

Jak na to?

Sušená jablka nejdřív dosuš v troubě při 60 °C tak, aby byla tvrdá a křehká. Pak je utluč v hmoždíři nebo rozmixuj. Mandle si namoč do horké vody a slupky oloupej.

Jáhly spař v cedníku vroucí vodou. Nech je vykapat a vař (20 min) v mléce, kam přidáš med, koření a špetku soli. Ke konci vmíchej nakrájené datle a mandle. Kaši ozdob pracharandou z nadrcených a usušených jablíček.

Neděle: Slaná žemlovka

Věděla jsi, že i žemlovku můžeš připravit ve slané variantě? A to klidně ze zbytků, které ti zůstaly z většího (před)vánočního nákupu.

Co potřebuješ:

  • máslo
  • 5 housek nebo krajíců toastového chleba
  • 150 g uzené krkovice (můžeš vynechat)
  • 150 gramů plátkového sýru
  • 4 vajíčka
  • sůl a pepř

Jak na to?

Větší zapékací misku vymaž máslem, na dno poklaď plátky pečiva, které můžeš potřít máslem. Na ně naskládej maso a navrch přidej plátky sýra. To všechno zalij vejci, do kterých rozšleháš sůl a pepř, a peč v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články