Už jsi zkusila superzdravé jáhly? Působí na krásu i zdraví

Shutterstock
|
25. 10. 2023
|
Jsou bohatým zdrojem výživných látek, a tak by jáhly rozhodně neměly chybět ve tvém jídelníčku.

Jáhly jsou malinké kuličky, vlastně vyloupaná zrna prosa setého. Jeho pěstování je docela náročné, tak u nás byly ve středověku drahou zábavou a postupem času je začala nahrazovat rýže. V současnosti už jsou jáhly zase běžnou součástí českých kuchyní, taky proto, že jde o bezlepkovou obilovinu.

Jáhly pro zdraví i krásu

Konzumace jáhel se doporučuje nejen celiakům, ale i diabetikům, starším lidem, malým dětem včetně kojenců, při rekonvalescenci i při hubnutí. Nejenže jsou bezlepkové, mají taky nízký glykemický index a vysokou výživovou hodnotu.

A co všechno v jáhlách najdeš?

  • Omega-3 mastné kyseliny: Jáhly jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro srdce, mozek a klouby.
  • Vlákninu: Obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, což podporuje zdraví trávicí soustavy a pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi.
  • Antioxidanty: Jáhly jsou plné antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a podporují mladistvý vzhled kůže.
  • Bílkoviny: Jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, což je ideální pro vegetariány a vegany.
  • Vitamíny a minerály: Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, vápník, železo a spoustu dalších životně důležitých živin.

Některé starověké kultury považovaly jáhly za léčivé a věřily, že pomáhají při různých zdravotních problémech. Používaly se proto jako součást tradiční medicíny.

shutterstock_1222000624.jpg

Jáhly si můžeš připravit na sladko i na slano.
Shutterstock
S jáhlami můžeš experimentovat. Nemůže se to nepovést!

Všestranné využití v kuchyni

V kuchyni jsou jáhly vděčnou surovinou. Můžeš je přidat do jogurtu, smoothie, ovesné kaše, udělat z nich sladký nákyp a další dobroty. Jde to ale i naslano – od rizota a karbanátků přes nádivky, polévky a omáčky až po přílohu k hlavnímu jídlu.

Pozor si dej jen na žluknutí, ke kterému jsou jáhly náchylné. Při nákupu si hlídej datum spotřeby a neskladuj je déle, než je nutné.

Jak připravit jáhly

Jáhly potřebují tepelně upravit, jinak bys je nemusela rozkousnout. Zkusit můžeš vaření, dušení, zapékání i smažení. Před samotnou úpravou se doporučuje jáhly několikrát propláchnout vroucí vodou, abys je zbavila případné nahořklé chuti.

Při vaření je důležité zalít jáhly dostatkem osolené vody, minimálně v poměru 1:2 (jáhly:voda). Vaří se rychle, za čtvrt hodiny budou hotové. Jak s nimi naložíš, je jen na tobě!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články