Skvělý cizrnový salát tě zasytí a dodá ti vitamíny. Zkus ho s chilli a fetou

Shutterstock
|
07. 10. 2023
|
Udělat si v parných letních dnech lehký a chutný salát, který tě nebude stát celé jmění, navíc tě zasytí a dodá ti potřebné vitamíny a minerály, to je sen. A díky cizrně se lehce stane skutečností.

Říká se jí římský hrách a do světa se dostala z Indie, která je dodnes jejím největším pěstitelem. Řeč je o cizrně, kterou lidi milují jako luštěninu lehce oříškové chuti. Archeologové našli její stopy na jihu Francie z doby 7 000 př. n. l. a dneska bys na ni mohla narazit na místech po celém světě včetně Austrálie nebo Mexika.

Oříšková vitamínová bomba

Kromě své chuti je cizrna oblíbená i pro vysoký obsah látek, které jsou nesmírně prospěšné zdraví. Ve srovnání s jinými luštěninami obsahuje právě ona větší množství esenciálních aminokyselin, které si tvůj organismus neumí vytvořit samo. Třeba tryptofan ti pomůže s nespavostí! Dokáže totiž tvoje tělo i mysl uklidnit a navodit klidný spánek.

Kromě toho obsahuje cizrna výživný mix vitamínů, zejména B1, B2, B3 nebo beta-karoten, a minerálů, mezi které patří vápník, hořčík, zinek a další. Pochlubit se může i antioxidanty, které chrání pokožku před volnými radikály.

shutterstock_1426909946.jpg

Nauč se v kuchyni pracovat s cizrnou a budeš koukat, jak ti zachutná!
Shutterstock
Cizrna se hodí do běžného i redukčního jídelníčku a dají se z ní vykouzlit bezva dobroty!

Milují ji i na dietě

Potěšit tě může taky vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Cizrna tě zasytí, ale taky podpoří zdravé vyprazdňování. Můžeš ji baštit, i když jsi zrovna na dietě, a to jak na té bezlepkové, nebo třeba nízkokalorické. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tak chrání srdce a cévy. Vliv může mít taky na prevenci onemocnění trávicího ústrojí, a dokonce se díky ní uvolňuje prvek, který příznivě působí při prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Cizrnu můžeš koupit buď v balíčku jako klasickou sušenou luštěninu, nebo v konzervě ve slaném nálevu. Ta je v podstatě už hotová, ale nikdy nebude chutnat tak, jak chutná čerstvě uvařená. Pořídíš ale i cizrnové těstoviny nebo třeba cizrnovou mouku.

Od hummusu až po salát

Z cizrny si můžeš připravit opravdu velké množství jídel, kupříkladu z arabské kuchyně. Na pyré a hummus se nejvíc hodí ta s menším průměrem a větší cizrna je zase vhodná do salátů a polévek. Dá se z ní udělat i falafel (smažené cizrnové kuličky) nebo sladký zákusek. Zajímavé je, že pokud vyšleháš aquafabu, tedy přebytečnou vodu z vaření cizrny, dostaneš hmotu, která dokáže plně zastoupit sníh z vaječných bílků ve veganské kuchyni.

My jsme pro tebe vybraly recept na skvělý cizrnový salát, který je svou lehkostí vhodný na teplé léto. A je to jednoduché!

Recept na svěží středomořský cizrnový salát

Co potřebuješ: 300 gramů vařené nebo konzervované cizrny, červenou cibuli, chilli papričku, 3 rajčata, hrst máty, hrst bazalky a 200 gramů sýru feta; na zálivku pak ještě 100 gramů cizrny, šťávu 1,5 citrónu, 5 lžic panenského olivového oleje, sůl a pepř

Jak na to?

  • Nejdřív si udělej krémovou zálivku, a to tak, že rozmixuješ cizrnu se šťávou z citrónů a oleje. Opepři a osol ji podle svojí chuti.
  • Následně oloupej cibuli a nakrájej ji na plátky. Chilli papričky podélně rozkroj a odstraň semínka. Stejně tak nakrájej rajčata.
  • V míse smíchej cizrnu s ostatními surovinami, posyp fetou a lístky bylinek. Podávej buď zakapané lahodnou zálivkou, nebo ji naservíruj zvlášť, ať si každý nabídne dle své chuti.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články