Seriál o hubnutí: Cambridge dieta pomáhá i z nejhoršího!

www.bigstockphoto.com
|
15. 02. 2017
|
I když se její náplň nelíbí běžným výživovým poradcům, je tahle dieta osvědčeným způsobem, jak docela snadno shodit i desítky kilogramů a bez jojo efektu odstartovat nový, zdravější životní styl. Potřebuješ k tomu ale dost peněz a pevnou vůli.

Cambridge dieta je hodně specifická, třeba už v tom, že musíš pravidelně docházet na vážení k certifikovanému poradci a probrat s ním, jak se při dietě cítíš, jestli ji zvládáš fyzicky i psychicky, jestli se u tebe nevyskytly nějaké zdravotní komplikace – k nim patří především zácpa, průjem nebo u žen rozhození menstruačního cyklu. Na druhou stranou jsou tací, kterým dieta pomůže svým obsahem vitamínů, minerálů a živin vyléčit třeba kožní potíže.

V čem spočívá a komu pomůže?

Dietu původně navrhli britští výživoví odborníci k léčbě velmi obézních lidí, kterým měla ulevit od toho nejhoršího. Dnes je tak rozšířená a certifikovaný poradce je takřka na každém rohu, že se na ni dávají i ti, kteří potřebují shodit třeba jen pět nebo deset kil. Docela běžně s ní ale lidé hubnou i třicet nebo padesát.

bigstock-fat-woman-eating-a-hamburger-12163661.jpg

Cambridge dieta je sice drahá, ale výsledky jsou viditelné.
bigstockphoto.com
Cambridge dieta měla původně dostávat z nejhoršího velmi obézní lidi.

Než se do ní ale pustíš, musí tě poradce seznámit s možnými riziky a musíš podepsat prohlášení, že ti zdravotní stav nebrání v zahájení diety. Těhotné ženy by o ní samozřejmě neměly ani uvažovat, nevhodná je i pro dospívající.

Etapy diety

Během první etapy většina zájemců nahrazuje běžnou stravu za speciální produkty, které plně pokryjí minimální potřebný kalorický příjem, množství vitamínů, minerálů i živin (sacharidů, bílkovin a tuků). Dochází k razantnímu snížení příjmu sacharidů, tělo se dostává do stavu slabé fyziologické ketózy, což je stav, který je obecně velmi příjemný.

K dispozici jsou tři jídla denně, v případě velké fyzické zátěže čtyři. V prvních 14 dnech jde o koktejly, polévky a kaše, postupem času se přidávají proteinové tyčinky, smoothie, speciální těstoviny a další. V této fázi lidé hubnou tempem 8-10 kg za měsíc.

Během druhé fáze jí hubnoucí 4x denně – na střídačku dvě Cambridge jídla a dvě jídla sestávající z bílkoviny a zelené a bílé zeleniny (maso, vejce, okurky, kedlubny apod.). Tato fáze musí trvat minimálně 14 dní, aby si tělo zvyklo na trochu jiný styl stravování.

Třetí fáze je nízkosacharidový režim – povoleny jsou všechny druhy bílkovin, kromě masa a vajec třeba i mléčné výrobky, zejména tvaroh. I zeleninu už můžeš jíst všechnu. I tato fáze musí trvat aspoň 2 týdny.

Poté následuje další krok k běžnému stravování – k snídani se přidává kvalitní žitné pečivo, k dopolední svačině kousek ovoce (například s jogurtem) a k obědu malé množství brambor nebo rýže (např. s masem a zeleninou).

salt-1480743_960_720.jpg

Dost bylo pšenice!
pixabay.com
Žitné pečivo k snídani ti pomůže pořádně nastartovat tělo na celý den!

Postupem času lze přidat sacharidy i během odpoledne, hlavně v případě, že máš větší fyzickou aktivitu.

Dietu je potřeba brát jako restart, který ti má dát sílu k dodržování zásad zdravého životního stylu. Pokud máš dojem, že po skončení hubnutí u tebe bude moct být na denním pořádku pizza a hranolky, jsi na omylu. Takhle bys hodně rychle nabrala zpátky a ještě něco k tomu.

Během diety můžeš pít kávu, ale bez cukru a mléka, i čaj – bylinkový a zelený (ovocný jen výjimečně, překyseluje). Základem je samozřejmě čistá voda. Žádné limonády, džusy nebo ochucené minerálky. Ale pozor na aquaholismus!

Jak je to s jojo efektem?

S tím je to docela jednoduché. Drtivá většina z těch, kteří skuhrají, že se jim shozené kilogramy vrátily, a to i s úroky, dělá dietní chybu – zase se začíná přejídat, volí nevhodné potraviny a nemá vyváženou stravu. Po celém světě běhají šťastní lidé, kterým vrátila Cambridge dieta chuť do života a zdravého životního stylu.

bigstock-162559421.jpg

Po dietě musíš přejít na vyvážený jídelníček.
bigstockphoto.com
Po skončení diety se nemůžeš vrátit k nevhodnému stylu stravování. To musí být jasné už od začátku.

Proč se k ní často obrací i ty nejtěžší případy?

Cambridge dieta má své psychologické výhody. Během první fáze nepřemýšlíš, co bys snědla. Máš tři jídla na den, nic víc, nic míň. Když máš opravdu velký hlad, smíš si navíc dát vejce nebo maso. Protože s jídly získáváš všechny potřebné živiny, opouští tě chuť na sladké.

Přečti si také: Seriál o hubnutí: nevěř tukožroutské dietě jako tvoje babička!

Taky si můžeš vybrat z více druhů jídel a jejich příchutí – zatímco někomu chutnají spíš ovocné koktejly, jiný radši sáhne po čokoládovém nebo vanilkovém. To samé platí u polévek, kaší, tyčinek a dalších.

Co je však naprosto jedinečné, je motivující úbytek váhy. Během první týdne to bývá často i 2,5 kg, za měsíc můžeš mít i o 10 kg míň, z toho pochopitelně většinu tuku. Během slabé fyziologické ketózy totiž tělo primárně pálí tuky, z nichž si bere energii potřebnou k fungování. Na počátku diety ubývají i svaly, ty se však brzy vrátí do normy a ubývat budou tuky.

Je psychologicky snazší rychle zhubnout a potom váhu a poměr svalů a tuků v těle udržovat na optimálních číslech, než hubnout pomalu a na viditelné výsledky čekat měsíce až roky.

Jak hubnutí při téhle dietě podpořit?

Cambridge dieta funguje sama o sobě, i bez pohybu. Když ho ale zařadíš, celý proces urychlíš. Taky platí, že když budeš mít náhodou hlad (hodně lidí se ale shoduje na tom, že hlad během diety neměli), pomůže, když se půjdeš projít, abys přišla na jiné myšlenky, případně si vezmeš dobrou knížku nebo se pořádně ponoříš do práce.

woman-1890573_960_720.jpg

Soustřeď se na důležité věci místo toho, abys myslela na jídlo.
pixabay.com
Důležité je srovnat si všechno v hlavě a naučit se nemyslet na jídlo jako na potěchu.

Výhody a nevýhody, které bys měla znát

Pokud o Cambridge dietě uvažuješ, měla bys vědět o jejích kladech a záporech. K těm největším výhodám patří rychlé ubývání tuků, což velmi motivuje, přísun všech potřebných látek a živin a pro mnohé příjemný stav fyzický i psychický.

K nevýhodám rozhodně patří cena. Jedno jídlo, ať už jakékoli, stojí 75 Kč. Jeden den tedy znamená 225 Kč, měsíc pak (při 30 dnech) 6 750 Kč. Finanční náročnost se postupem času a se zapojením „normální“ stravy snižuje.

Nevýhodou je i to, že ne všichni dietu fyzicky či psychicky snesou. Pro někoho je náročné mít jen tři jídla denně, ke všemu uměle vytvořená a v prvních 14 dnech tekutá. Z fyzických záporů můžeme jmenovat pocit slabosti (hlavně první tři dny), průjmy, zácpy, změny v menstruačním cyklu nebo bolesti hlavy. Může, ale nemusí to nastat.

Máš s touhle nebo podobnou dietou zkušenosti? Poděl se o ně s námi v diskuzi pod článkem!

Související články