Typologie řidičů: Spotřebič, Svátečník a jiná individua

Bigstockphoto
|
13. 10. 2019
|
Na silnici máš možná pocit, že tě obklopují samí pitomci a trotlové. Možná si taky dokola opakuješ legendární cimrmanovskou hlášku: „Vždyť je to tady jeden vedle druhého, samý debil nebo blbeček.“ Typologie řidičů je ale ještě o něco záludnější.

Na cestách potkáš kdekoho. Mládežníka, kterému ještě nestihly uschnout papíry a už si vehementně dokazuje svoje právo na silnici, nebo svátečního řidiče, který vytáhne zaprášenou Škodovku párkrát za rok u příležitosti Dušiček a Velikonoc. Silnice se ale hemží taky dámičkami nebo dobrovolnými dárci orgánů, kteří jsou nebezpeční nejen pro sebe, ale zejména pro okolí. Na jaké typy řidičů můžeš na cestách narazit? Tady je malý přehled

Zelenáč

Nebo taky Zobák či Začátečník je řidič, který před několika dny obdržel řidičák a zkouší, co vydrží. Hlavně teda co vydrží motor tátovy Feldy a nervy ostatních řidičů. Ti méně otrkaní si nalepí na zadní stranu auta velké „zetko“, které ale paradoxně na mnohé ostatní řidiče působí doslova jako červený hadr na býka.

Závodník

Ježiš, nežer tak tu padesátku, no tak jeď, vole, máš zelenou! Mám tě potlačit, debile? Tohle jsou asi nejčastější výroky Závodníků, kteří žijí v mylné představě, že silnice je zároveň závodním okruhem a čára není zeď. Co na tom, že obec profrčí stovkou, bodů mají (zatím) dost a hlavně přece umí předvídat (nebo si to aspoň myslí). Pokud tohle individuum potkáš na cestě, vyhni se mu obloukem. Pravděpodobně ho totiž potkáš na maděru v některé z dalších zatáček.

Svátečník

Starou Škodovku (pamětníci pak opečovávaného Trabanta) vytáhne Svátečník jednou až dvakrát ročně. Během Dušiček, kdy potřebuje na hřbitově navštívit svoje příbuzné, a na Velikonoce, kdy společně s vnuky obráží spolužačky (těch vnuků, samozřejmě) v naději, že povyhrnou sukýnku a pustí nějakou tu kačku. Potkat ho na silnici je o nervy. V padesátce jede na čtyřicet a hlavní silnice je pro něj každá. Taky hrozně rád hraje hru jménem „Chyť si svou tramvaj“.

Hrdá „mamynka“

Mezi její poznávací znamení patří nálepka se jmény vyvrhnutých plodů, případně sofistikovanější varianta „Baby on Board“. Hrdá mamynka (pro méně chápavé jde o terminus technicus) se musí pochlubit nejen na sociálních sítích, které zahrnuje dvacetkrát denně fotkami papajícího, kadícího a zvracejícího ploda, ale taky nálepkou na autě. Že to dělá v zájmu ochrany svých ratolestí? Ani omylem! Jde o čistý egocentrismus. Protože tahle řidička je matka! A kdo je víc?

bigstock-angry-driver-in-the-car-1942575.jpg

Někteří řidiči se na silnicích nechávají vyprovokovat.
Bigstockphoto
Skromně si myslíme, že součástí zkoušek v autoškole by měly být i psychotesty.

Spotřebič

Jak už název tohohle individua napovídá, jedná se o řidiče, pro kterého je spotřeba jeho plechového miláčka alfou a omegou. Jeho mokrý sen o spotřebě 3.4 litru na 100 kilometrů ho neustále nutí překonávat hranice i rychlostní limity. Nejčastěji najdeš Spotřebiče ve větrné kapse za náklaďákem nebo autobusem, kde rozjímá o Opel Corse 1.3 CDTI s kombinovanou spotřebou 3,1 litru na 100 km. A to už je, panečku, výzva!

Dámička

Dámičku, která odhadem váží padesát kilo i s postelí, najdeš většinou v obřím SUV nebo naopak sporťáku exkluzivní značky. Na ten si samozřejmě nevydělala vlastníma rukama. Většinou k tomu musela použít víc než zmíněné ruce. To zejména v případě partnera, který bývá většinou o pár (desítek) let starší než ona. Dámička zvládá všechno – sledovat vozovku, namalovat si perfektní oční linky a vykroužit rtěnkou šťavnatá ústa, která její sponzor zaručeně ocení.  Hlavně v noci.

Levovozka

Poměrně specifický druh takového toho obyčejného řidiče. Ať už jedeš po dálnici nebo víceproudé silnici, najdeš ho tam. V levém pruhu. Je mu jedno, že jede pomalu a ostatní za sebou brzdí. Je mu jedno, že by se měl zařadit do pravého, pomalejšího pruhu. Levý pruh je pro něj něco jako výsostné místo, na které ale nemá nárok. Zařadit se na okamžik, aby ho mohla kolona předjet? Neexistuje.

Tlačenka

Další specifický druh úplně obyčejného magora. Vybavíš si takovou tu rádoby vtipnou samolepku na auto ve znění „nelep se na mě, nejsem tvoje stará“? No tak ani ta tlačenku nezastaví. Potíž nastává, když takový řidič jede za tebou a ty potřebuješ dupnout na brzdu, protože na ni dupli ti před tebou nebo ti před očima přebíhá zvěř. Jeho povinné ručení to spraví, ale ty nepříjemnosti… A vsaď se, že tě po nárazu ještě zpucuje, proč brzdíš jak pitomá!

NEzipovač

Zipování, chceš-li střídavé řazení, platí na českých silnicích už od přelomu tisíciletí. Přesto mu ale stále mnoho řidičů ještě plně neporozumělo. Jedním z nich je i NEzipovač – specifický typ řidiče, kterého potkáváš na cestách víc, než je zdrávo. NEzipovač buďto pravidlo zipování nezná, nebo ho už z principu odmítá. On má přece absolutní přednost! Je první a má větší fáro, čímž si kompenzuje menší... inteligenci. Tady se vyplatí jenom obrana v podobě nekonečné trpělivosti. Jinak bys ho musela zabít u prvního odstavného pruhu. 

Altruista

Na závěr jsme si nechali opravdovou perličku. Je jím přírodní úkaz zvaný Altruista, kterého na vozovce nepotkáš často. Exempláře, které bychom ale měli zavřít do muzea a třikrát denně se jim klanět, skutečně existují. A není to pověra. Altruista sleduje na silnicích i v osobním životě především zájmy ostatních. Takový řidič je zkušený, laskavý a slušný, váží si zdvořilých šoférů a je tolerantní k selhání ostatních.

Vidíš se v některé z výše uvedených kategorií řidičů nebo se sama řadíš do jiné skupiny?

Související články