Velikonoční nádivka pětkrát jinak: víno, cuketa i játra

Velikonoční nádivka? Ta ke svátkům jara neodmyslitelně patří!
|
09. 04. 2020
|
Velikonoce jsou plné nejrůznějších zvyků. Třeba na velikonočním stole by se měl podle tradic objevit mazanec i velikonoční nádivka, do které patří zelené jarní bylinky. Jak si připravit tu nejlepší? Máme pro tebe několik receptů.

Veselá velikonoční nádivka s muškátovým oříškem

Co potřebuješ: 4 rohlíky, 150 ml polotučného mléka, 3 vejce, 120 g másla, 120 g zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice), petrželovou nať a další zelené bylinky, mletý černý pepř a muškátový oříšek.

Jak na to?

  • Rohlíky si nakrájej na kolečka a zalij je mlékem.
  • Vedle si připrav změklé máslo, které rozmícháš se třemi žloutky, osolíš a opepříš.
  • Do směsi přidej nasáknuté rohlíky a důkladně promíchej.
  • Z bílků ušlehej sníh a zlehka ho vmíchej do připravené směsi.
  • Přidej zeleninu, přistrouhej muškátový oříšek, přisyp nakrájené bylinky a nádivku přendej do zapékací mísy.
  • Peč v předehřáté troubě zhruba 30-35 minut.

Exotická velikonoční nádivka

Co potřebuješ: 400 mletého vepřového masa, 2 lžíce čerstvého zázvoru, mletý černý pepř, sůl, 3 ks jarní cibulky s natí, hrst čerstvých bylinek, 200 ml kokosového mléka, 1 lžíci mexické kořenící směsi, 6 - 8 stroužků česneku, 6 ks vajec a 7 rohlíků.

Jak na to?

  • Rozehřej si pánev a přidej na ni trochu oleje.
  • Podus na něm mleté maso a nech vychladnout.
  • Oloupej si cibuli a tu nakrájej na jemná kolečka.
  • Očisti a oloupej česnek a zázvor a obojí nastrouhej na jemném struhadle.
  • Bylinky omyj a nasekej.
  • Rohlíky nakrájej na kostky a žloutky odděl od bílků.
  • Rohlíky pak zalij kokosovým mlékem a nech nabobtnat.
  • Jakmile se rohlíky nasáknou, přimíchej do nich vychladlé maso, žloutky, cibuli, česnek a zázvor.
  • Směs dochuť kořením, osol, opepři a nech půl hodinky uležet.
  • Do nádivky vmíchej bylinky a bílkový sníh.
  • Peč v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova.

A co takhle mazanec? Vyzkoušej tenhle tradiční postup!

Cuketová velikonoční nádivka

Co potřebuješ: 500 g cukety, 100 až 150 g strouhaného tvrdého sýra, 1/2 hrnku oleje, 5 vajec, 1 velkou cibuli, 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 6 stroužků česneku, grilovací koření, sůl, pepř a čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, pažitka apod.)

Jak na to?

  • Oloupej si cuketu a nastrouhej ji najemno.
  • Přisypej k ní mouku, kypřící prášek, strouhaný sýr, vejce, najemno nakrájenou cibuli a přidej i olej.
  • Ochuť nastrouhaným nebo rozetřeným česnekem, grilovacím kořením, solí a pepřem.
  • Nakonec přidej najemno nasekané bylinky.
  • Hotovou nádivku vlož do zapékací misky a v předehřáté troubě peč asi 30-35 minut.

bigstock-crepes-with-spinach-and-ricott-355411484.jpg

Velikonoční nádivka je skvělá!
bigstockphoto.com
Velikonoční nádivku můžeš připravit na mnoho způsobů. Který si vybereš?

Velikonoční nádivka s telecím masem, kachními játry a vínem

Co potřebuješ: 200 g telecího masa, 100 g kachních jater, 1 lžíci oleje, 2 lžíce červeného vína, jednu cibuli, špetku červené papriky a čerstvé jarní bylinky (bazalka, petržel, medvědí česnek, pažitka).

Jak na to?

  • Játra pokrájej na malé kousky.
  • Očisti cibuli, nakrájej ji na malé kostičky a ty pak osmaž na oleji.
  • Následně k cibulce přidej pomleté maso, sůl, papriku, posekané bylinky, přilij víno a nakonec přimíchej játra.
  • Všechno nech zhruba pět minut restovat.
  • Takto připravenou nádivkou můžeš plnit jarní kuřátka nebo kachnu. Případně jí můžeš naplnit kapsu z listového těsta.

Nádivka s kopřivami a uzeným masem

Co potřebuješ: 600 g starších rohlíků nebo veky, 250 g vepřového uzeného masa, 3 vejce, 150 ml mléka, čerstvě natrhanou kopřivu, plátky mandlí, sůl, pepř a muškátový oříšek k dochucení.

Jak na to?

  • Starší veku nebo rohlíky společně s masem nakrájej na kostky.
  • Kostičky nasypej do větší mísy a zalij mlékem.
  • Žloutky odděl od bílků a z bílků vyšlehej sníh.
  • Do mísy přidej uzené maso, žloutky a nasekané kopřivy.
  • Osol, opepři a přidej muškátový oříšek.
  • Nakonec přimíchej sníh z bílků.
  • Směs přemísti do vymazaného pekáče a peč na 170 °C asi 30 minut.

Máš nějaký svůj vlastní recept pro přípravu té nejlepší velikonoční nádivky? Poděl se o něj v diskuzi pod článkem a inspiruj ostatní!

Tagy: 
Související články