Řídnutí kostí, suchá pokožka, zubní kazy? Možná ti chybí vápník

Bigstockphoto
|
17. 10. 2021
|
Že je vápník důležitý pro zdravé kosti a zuby, to si nejspíš všichni pamatujeme ze základní školy. Jeho nedostatek nám to ale dokáže zavařit i jinak.

Neuvěřitelných 99 % vápníku, který v těle máme, je právě v kostech a zubech. Vápník ale potřebujeme nejen kvůli nim (i když je potřeba zdůraznit, že díky němu máme kosti a zuby správně tvrdé). Využívají ho taky svaly, zajišťuje nervové přenosy nebo udržuje správnou míru srážlivosti krve. Ze všech minerálů potřebujeme vápník úplně nejvíc. Průměrně ho v sobě má dospělý člověk celý kilogram!

Věděla jsi třeba, proč zrovna řídnou kosti nebo se kazí zuby, když má člověk nedostatek vápníku? Protože ten, který slouží v kostech a zubech, se začne uvolňovat, aby zajistil potřebnější tělesné procesy. Kosti a zuby jsou jeho zásobárnou pro celé tělo, když na to přijde. Proto bychom se měli všichni snažit, abychom měli vápníku dost, a když ne z běžné stravy, tak třeba z tabletek.

Co se děje, když máme vápníku málo?

Nedostatek vápníku se projevuje celou řadou nepříjemností. Hrozí bolest svalů a jejich křeče, deprese, poruchy paměti, brnění rtů a jazyka, zhoršení zraku, křivice, tvorba zubních kazů a další.

Správná trojka: vápník, hořčík a zinek

Možná sis všimla, že tyhle tři minerály se často prodávají jako kombo. Není divu. Samotný vápník se totiž nepříliš dobře vstřebává, ale když ho doprovodí ještě hořčík a zinek, začnou se dít věci. S jeho ukládáním pak může pomoct i vitamín D a K. Ideální je konzumovat vápník (v tabletkách) hlavně večer.

bigstock-peeled-whole-almonds-in-bowl-378311554.jpg

Některé druhy ořechů, mléčné výrobky nebo třeba brokolice. To jsou dobré zdroje vápníku.
Bigstockphoto
Zdrojem vápníku jsou třeba mandle. A komu ty by nechutnaly?

Vápník a sladké? Věční soupeři

Přemíra sladkostí v naší stravě může způsobit překyselení organismu. To je špatné hned z několika důvodů, jedním z nich je pak to, že aby tělo našlo „rovnováhu“, využije k tomu vápník. Ten pak zase chybí jinde – ve zmiňovaných zubech a kostech!

Zdroje vápníku? Třeba milovaný parmazán

Denně bychom měli přijmout ideálně 800 mg, ale některým skupinám osob se doporučuje i dvojnásobek. Asi 1 200 mg by měly mít denně těhotné ženy, 1000 mg pak senioři. Kde ho ale brát? Tak například z těchhle zdrojů:

  • mořské ryby a řasy
  • parmazán (ten obsahuje 1 290 mg/100 g!), gouda, eidam
  • chia semínka
  • mák
  • mléko a jogurty
  • želatina
  • fazole
  • brokolice
  • špenát
  • ovesné vločky
  • vaječné žloutky
  • pivní kvasinky
  • tmavé pečivo
  • lískové ořechy a mandle

Existuje taky celá řada věcí, kterým je dobré se vyhnout, když bojuješ s nedostatkem vápníku. Kromě výš zmiňovaných sladkostí jde o nadměrný příjem soli, bílou mouku, alkohol, limonády a kofein.

Trápí tě nedostatek vápníku, nebo si na jeho příjem dáváš dobrý pozor?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články