Jak zabránit vypadávání vlasů

bigstockphoto.com
|
09. 11. 2020
|
Když ti denně vypadne 10 až 100 vlasů, je to v pořádku, ale jestli tě trápí vypadávání vlasů ve větší míře, než je obvyklé, neodkládej řešení na později.

Na jaře a na podzim je „norma“ ještě výš. Ne že bys měla denně přepočítávat vlasy, ale jestli tě zničehonic začalo trápit vypadávání vlasů ve větší míře, než je obvyklé, neodkládej řešení na později, aby ti nakonec na hlavě nezbyl trs poničeného čehosi.

Jaké jsou příčiny vypadávání vlasů?

Ať už se začneš užírat kvůli padání, nebo kvůli řídnutí vlasů, pravděpodobně bude v nepořádku i pokožka na hlavě a celé to bude výsledkem toho, že uvnitř těla není něco v pohodě. Většinou je to právě vnitřní problém, protože třeba změna šampónu nebo rutinních činností kolem vlasů se takhle obvykle neprojevuje.

Nejčastější příčinou padání nebo řídnutí vlasů je alergie, stres, šok, vysazení dlouhodobě užívané antikoncepce nebo nevhodná dieta a rychlé hubnutí. K dalším pak patří špatná životospráva (kouření, nedostatek vitamínů a minerálů – třeba zinku nebo železa), vážné onemocnění a pochopitelně léčba ozařováním.

A v neposlední řadě je na vině i změna hladiny hormonů. Nedostatek estrogenu, který vypadávání a řídnutí vlasů způsobuje, trápí hlavně ženy po porodu (i půl roku) a ty v přechodu.

Problémy s vlasy můžeš řešit s trichologem

O všem můžeš mluvit s trichologem, odborníkem, který se zabývá právě problémům s vlasy. Využívá přitom znalostí z dermatologie, biologie, patologické anatomie a kosmetiky.

bigstock-young-woman-suffering-from-alo-368404060.jpg

Vypadávání vlasů nebolí, ale je psychicky náročné.
bigstockphoto.com
Zvlášť ženy se s vypadávajícími vlasy smiřují hůř.

A co s alopecií?

Kromě běžného vypadávání vlasů se některým stává, že přijdou o celé trsy vlasů a na hlavě jim může zůstat dokonale holá kůže. Obvykle se jedná o alopecii, která může být způsobena vnějšími vlivy, ale často jde o autoimunitní onemocnění. Alopecie se nemusí týkat jen vlasů, ale obecně ochlupení na těle – třeba chloupků, řas nebo obočí. Než odborník zahájí léčbu, je potřeba absolvovat nejrůznější vyšetření, aby se přišlo na přesnou příčinu. U převážné části lidí s alopecií se ale jedná spíš o léčení než o vyléčení.

Co jíst, abys měla od padání vlasů pokoj?

Jednoduše bys měla pořád hlídat dostatek vitamínů a minerálů. Když jich totiž nemáš dost, tělo je nejdřív nasměruje důležitějším orgánům a na vlasy už se nedostane. Můžeš zkusit třeba vitamínové komplexy.

Vsaď taky na omega-3 mastné kyseliny, které najdeš například ve lněných semínkách, v lososu, tuňáku, ve vlašských oříškách a kapustě. Potřebné bílkoviny zase čerpej z vajec a řeckého jogurtu, z kuřecího masa a ústřic.

Trápilo tě vypadávání vlasů a vyzrála jsi na něj? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jak se ti to podařilo!

Související články