Proč jíst kiwi: zmírňuje stres a podporuje imunitu

Shutterstock
|
12. 04. 2023
|
Jeho zelená barva přitahuje oči, živiny, které v něm najdeme, by nás měly přitahovat celkově. Kiwi je vynikající součást zdravého jídelníčku z mnoha důvodů, dokonce se hodí i při hubnutí. Pojďme se na něj podívat pěkně zblízka!

Tohle exotické ovoce má svůj původ v Číně, odkud se zanedlouho od začátku pěstování dostalo do Japonska a na Nový Zéland – teprve tam dostaly plody svůj název, údajně podle názvu známého opeřence.

K nám se kiwi dostalo během 80. let. Dnes se kromě zmíněných zemí pěstuje hlavně v Austrálii, v Izraeli, v americké Kalifornii nebo na jihu Evropy. Jeho velký milník přišel v roce 2003, kdy bylo označeno za jeden z druhů ovoce, které jsou nejméně kontaminované pesticidy. Tím jeho popularita bezpochyby stoupla.

Víš, že zelené kiwi, které dobře známe, má ještě svého „bratříčka“ – zlaté kiwi? To není vzhledově tak pěkné, ale zato je sladší a stojí za ochutnání. Poměrně mladé je i červené kiwi – to je sice zelené, ale uprostřed objevíme i červenou barvu. Tento druh má tak měkkou slupku, že se před konzumací údajně nemusí loupat.

shutterstock_1043762692.jpg

Kiwi obsahuje také vlákninu, která podporuje normální funkci metabolismu.
Shutterstock
Kiwi si můžeš dát třeba do ranní ovesné kaše. Je to dobrota!

Co ukrývá jedno kiwi?

Každý kousek kiwi je víceméně stejný a najdeme v něm asi 9 g sacharidů, 3 g vlákniny, 1 g bílkovin, 0,35 g tuku. Některé obsažené bílkoviny mohou bohužel působit jako alergeny, zároveň se na kiwi často vyskytují alergie, protože jde o velmi aromatické a výrazné ovoce.

Především je kiwi perfektním zdrojem vitamínu C, dokonce ho obsahuje tolik, kolik by ho měl dospělý člověk za den přijmout. V tomhle ovoci je vitamínu C asi 10x tolik co v citrusových plodech. Kromě něj ale obsahuje i jiné vitamíny, a to ze skupiny B, dále vitamín E a K. Na kiwi by se měli zaměřit i ti, kteří neustále trpí nedostatkem hořčíku nebo vápníku, fosforu, železa a draslíku.

Kromě vitamínů a minerálů najdeme v kiwi taky spoustu fytolátek a antioxidantů, které pomáhají v boji s volnými radikály a chrání nás tak před nejrůznějšími zdravotními potížemi.

Jak kiwi konzumovat? Nemusíš jen vydlabávat

Kiwi nejčastěji jíme tak, že ho rozkrojíme napůl a vydlabeme lžičkou. Můžeme ho ale taky klidně celé oloupat jako bramboru! A pokud chceš zažít něco luxusního, připrav si z kiwi domácí smoothie. Jak na to?

Nakrájej si oloupaná dvě kiwi, půlku banánu, půlku jablka, přidej trošku medu nebo čekankového sirupu a vodu. Všechno najednou rozmixuj a podávej. Další možností je rozmixovat kiwi s bílým jogurtem, případně ho pak naředit vodou nebo troškou mléka. Oslazení se asi nevyhneš, kiwi je samo o sobě poměrně kyselé.

shutterstock_587287511.jpg

Kiwi je bezva doplněk k banánu, pokud máš ráda smoothie!
Shutterstock
Smoothie z kiwi oceníš hlavně v teplejších dnech, protože tě parádně osvěží.

V čem ti kiwi prospěje?

Jaké jsou tedy důvody, proč bychom kiwi měli jíst, kromě toho, že obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály?

  • má velmi pozitivní vliv na oči a vidění
  • podporuje imunitu 
  • pomáhá lidem s astmatem, kašlem a dušností
  • slouží jako prevence vzniku rakoviny
  • chrání srdce a cévy
  • pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi
  • zabraňuje zácpě, zrychluje metabolismus
  • pomáhá proti stresu
  • podporuje činnost svalů
  • v teplejších dnech osvěžuje

Vyber si svůj důvod a zařaď pravidelně kiwi do svého jídelníčku. Nebudeš toho litovat (pokud na něj nejsi alergická)!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články