Když imunita pokulhává, nasaď přírodní antibiotika a budou se dít věci

Bigstockphoto
|
10. 02. 2023
|
Klasická antibiotika dostáváme a baštíme v mnohem větší míře, než bychom měli. Podpoř radši preventivně imunitu těmihle potravinami!

Proto je lepší v případě těch méně závažných potížích sáhnout po přírodní verzi antibiotik. Jsou totiž potraviny, které opravdu mají antibakteriální účinky a můžou ti pomoct nejen ve chvíli, když už je zle, ale i jako prevence. Vybraly jsme ty, které jsou běžně dostupné. Tady jsou!

Česnek

O česneku už toho bylo napsáno hodně. A právem! Je to prostě skvělá prevence i lék na spoustu zdravotních potíží. Tenhle velikán lidového léčitelství pomáhá při nachlazení, bolestech v krku, při chřipce, hodí se při infekci močových cest a ledvin. Celkově prospívá obranyschopnosti. Dá se používat i zevně – při bolestech uší, zubů, léčí opary a plísně a pomáhá i v boji s bradavicemi.

Za kouzlem česneku stojí těkavé oleje, vitamín A, B, vitamín C a vitamín E a k tomu ještě selen. Právě těkavé oleje a silice se sirnými organickými sloučeninami můžou za typický štiplavý pach a za to, že je zdraví tolik prospěšný. Udělej si z něj třeba oblíbenou česnekovou pomazánku!

bigstock-164524883.jpg

Česnek si můžeš vychutnat třeba ve formě pomazánky.
Bigstockphoto
Čím víc česneku, tím líp. Souhlasíš?

Cibule

I cibule obsahuje silice, čehož si ostatně všimneme pokaždé, když ji oloupeme. Silice s obsahem síry kombinované s flavonoidy jsou učiněným zázrakem pro dýchací cesty a obecně při nachlazení. Díky cibuli se můžeš zbavit zahlenění, usnadnit si vykašlávání hlenů a zbavit se ucpaných dutin. A čerpat se z ní dá, stejně jako z česneku, i zevně – ať už si způsobíš drobné poranění, nebo tě kousne hmyz, cibule může pomoct.

Náš tip: Při kašli a zahlenění smíchej pokrájenou cibuli s cukrem nebo medem a nech ji pustit šťávu. Tu pak pravidelně konzumuj po lžičkách. Otrlejší můžou cibuli i sníst.

Zázvor

Zázvor je naprosto nezaměnitelný. Na pohled nic moc, jeho štiplavá vůně a chuť, především co se čerstvého oddenku týče, se nedá s ničím splést. Obsažený gingerol společně se zázvorovými silicemi má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Důležitá je i vůně zázvoru – inhalace éterických olejů pomáhá při rýmě. Když si z nich uděláš obklad, pomůžou ti zbavit se bolesti v krku.

Při bolesti v krku je mimochodem skvělý zázvorový čaj – stačí nastrouhat 1 cm kořene, zalít ho vroucí vodou a popíjet. Pro chuť si do něj můžeš přidat třeba i med.

bigstock-ginger-root-and-ginger-powder-247334800.jpg

Zázvorové silice dokážou protáhnout ucpaný nos.
Bigstockphoto
Zázvorový čaj? Nic lepšího jsi na bolest v krku, nachlazení nebo kašel možná nepila!

Rakytník

I když se o rakytníku nemluví tolik jako o citrónech, obsahuje hodně vitamínu C a taky A. Malé oranžové bobulky, které se z keře získávají poměrně špatně, nabízejí i minerály. Rakytník poslouží vnitřně i zevně – nejčastějším způsobem zpracování je výroba rakytníkového oleje, která není složitá ani v domácích podmínkách. Jako prevence nachlazení i vhodný lék na něj je vynikající naložený v medu.

Křen

K přírodním antibiotikům, která máme na dosah ruky, patří taky křen. Ten je nabitý vonnými prchavými silicemi a látkami, které si efektivně poradí s bakteriemi i viry. Mimo jiné obsahuje antibakteriální enzym lysozym. Křen pomáhá především díky vitamínu C při nachlazení, se zalehlými dutinami nebo při angíně a zánětech mandlí (jako podpůrná léčba). A dokonce je bezva si ho dát v situaci, kdy bereš klasická antibiotika – přispívá totiž k obnovení přirozené střevní mikroflóry.

Med

Med, to je stálice českých domácností. K léčbě a úlevě od nachlazení nebo při kašli je ale účinný ten domácí, ne med, který produkuje výrobní linka ve velkém a jde spíš o směs chemických látek než o med. Do čaje, po kterém při nachlazení nebo při onemocnění horních cest dýchacích rádi saháme, by měl přijít, až když má čaj maximálně 50 °C. Jen tak med nepřijde o cenné látky. A co všechno umí? Ničí bakterie, posiluje obranyschopnost organismu, působí i jako antioxidant.

Široké využití má i zevní cestou – například při léčbě popálené nebo omrzlé pokožky, při proleženinách, vyrážkách nebo špatně se hojících ranách. Dokonce se hojně využívá i v oblasti kosmetiky.

Brusinky

Brusinky se pyšní silnými antibakteriálními a antivirotickými účinky. Brusinkový extrakt známe hlavně jako prevenci i léčbu zánětů močových cest. Použít se ale dá i při inkontinenci nebo střevních obtížích. Brusinky dokážou snad jakoukoli léčbu těchto problémů podpořit, přesto se ale vždycky o používání silných extraktů poraď s lékařem nebo lékárníkem.

bigstock-portion-of-cranberry-jam-with-104397368.jpg

Brusinky jsou jedním z přírodních antibiotik.
Bigstockphoto
Účinky brusinek známe hlavně v souvislosti s močovými cestami. Pomáhají ale i v jiných situacích.

Kurkuma

Možná už kurkumu používáš v kuchyni, možná si z ní dokonce vyrábíš zlaté mléko. Tenhle žlutý prášek působí protizánětlivě a posiluje imunitu. Pravidelnou konzumací tedy nic nezkazíš, navíc pokud se chceš opravdu ochránit před nachlazením a dalšími nepříjemnými záležitostmi, můžeš si vyzkoušet připravit zlatý med – kvalitní med (100 g) s kurkumou (1 polévkovou lžící).

Přírodní antibiotika nám můžou hodně usnadnit život, stačí je nepodceňovat. Jaký je tvůj osvědčený recept na podporu vlastní imunity? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články