Domácí sušené maso: Recept z trouby i domácí udírny

Udirny.cz
Komerční článek
|
21. 10. 2021
|
Naši starověcí předci neznali lednice ani mrazáky. Pomalé vysoušení tak představovalo téměř jedinou možnost konzervace masa. Dnes sušené maso neboli jerky platí za výbornou a vydatnou svačinku. Naučte se ji připravovat doma.

Dřív záchrana před hladem, dnes rychlý zdroj energie

Sušené maso dříve platilo za povinnou výbavu na dlouhé výpravy a do bojů. Dodávalo rychlou energii a přitom zabíralo jen minimum místa v zavazadlech. A tak vlastně funguje i dnes – jako skvělý zdroj bílkovin na výletech, cestách, nebo jen tak doma či v práci, když energie ubývá.

Jerky a biltong: Dva základní druhy sušeného masa

Jerky

Sušené maso původem ze severní Ameriky bývá krájené na tenké plátky a předem marinované. To ale není podmínkou. Jedinečnou chuť a vůni mu dodává uzení v tradiční dřevěné nebo moderní elektrické udírně. Nejčastější recepty na jerky jsou z hovězího masa. Variant dochucení najdete spoustu včetně sladkého. K tradičním přísadám patří chilli, červený pepř a sójová omáčka.

Biltong

Méně známý druh sušeného masa zvaný biltong má domovinu v Africe. Maso není krájené na plátky, ale pruhy. Suší se zavěšené i dlouhé týdny. Celý proces trvá déle než při přípravě jerky. Tradiční hovězí maso můžete nahradit i zvěřinou, vepřovým nebo třeba pštrosím masem.

kaiser_udirny_pr_clanek_2.jpg


Udirny.cz
Sušené maso

Recept na domácí jerky z trouby

Připravte si:

  • 500 g zadního hovězího masa
  • 80 ml sójové omáčky, nejlépe světlé
  • 60 ml jablečného octa
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 1 lžičku hořčice
  • 2 lžičky kouřové omáčky/tekutého kouře

TIP: K dochucení se hodí také worcester, chilli, oregano, mletý černý pepř, uzená paprika nebo trocha cukru – máte-li rádi sladké chutě.

Postup:

  1. Maso očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Lépe to jde, když ho předem krátce zmrazíte.
  2. Do misky vložte všechny suroviny na marinádu a smíchejte je s masem.
  3. Maso i s marinádou nechte přes noc proležet.
  4. Sceďte maso a nechte okapat.

Sušte na roštu v troubě při teplotě kolem 70 °C zhruba 3 až 6 hodin. Pod rošt dejte plech, který zachytí odkapávající marinádu.

Kdy je sušené maso hotové?

Když se okraje masa stáčí nahoru, jde o jasný signál, že máte hotovo. Vystydlé plátky uchovávejte ve vakuové dóze nebo krabičce, v suchu, temnu a ideálně při pokojové teplotě. Vydrží vám i několik měsíců.

kaiser_udirny_pr_clanek_3.jpg


Udirny.cz
Domácí udírna

Z udírny chutná jerky daleko líp

Troubu má doma každý a na první pokus určitě stačí. Ale v kouři sušené maso, to je něco úplně jiného. Postup je hodně podobný:

  1. Očištěné maso nakrájejte na 1 až 3 mm silné plátky proti vláknu.
  2. Připravte marinádu podle své chuti a do ní pečlivě obalte kousky masa.
  3. Marinujte přes noc, klidně i 2 nebo 3 dny.
  4. Maso neoplachujte, ale osušte a nechte zteplat na pokojovou teplotu.
  5. Roztopte udírnu na 60 °C.
  6. Rozložte maso na rošty a uďte zhruba 3 až 4 hodiny. Zhruba v půlce všechny plátky otočte.

Hotové maso by mělo zůstat na omak pružné a krásně hnědé. Kdo ochutnal hovězí pomalu uzené, už nechce jinak. Nemluvě o vůni…Ta je zkrátka nepopsatelná.

Tak dobrou chuť a raušovní uzení!

Tagy: 
Související články