Připrav si fit čočkový salát. Pochutná si i tvůj partner nebo kamarádka

Bigstockphoto
|
06. 11. 2022
|
Tenhle recept je extrémně jednoduchý, a přitom tak lahodný. Připrav si čočkový salát, kterým potěšíš sebe i své blízké.

Čočka patří mezi luštěniny, které jsou neuvěřitelně zdraví prospěšné. Dostaneš z ní pro své tělo pěknou porci vlákniny, ale taky bílkovin, vitamínů a minerálů.

Má vysokou nutriční hodnotu a je – stejně jako zbytek luštěnin – přirozeně bezlepková. Hnědá čočka je pak výživná, bohatá na kyselinu listovou a železo, což bys ocenila hlavně jako vegetariánka nebo veganka. Zasytí tě, ale přitom má jen málo tuku.

V obchodě najdeš víc druhů čočky než jenom klasickou hnědou nebo tmavě zelenou. Narazit můžeš třeba na zelenou nebo i na stále víc oblíbenou červenou čočku.

Červená čočka? Hit, kterému bys měla dát šanci

Na rozdíl od ostatních druhů nemusíš červenou čočku dopředu namáčet, stačí ji dát do hrnce a rovnou vařit. Nadopuje tě vlákninou, vápníkem, zinkem, železem a hořčíkem. Právě díky němu tě nebudou bolet svaly. Porce červené čočky po cvičení je proto top!

Kromě toho obsahuje taky důležité vitamíny skupiny B, mezi něž patří hlavně vitamín B6, který bys mohla najít taky pod jménem pyridoxin. Ten se hodí hlavně v období zimních depresí, protože zlepšuje náladu a má pozitivní vliv na mozkové funkce.

Další výhodou červené čočky je to, že nenadýmá, protože je ze všech druhů čočky nejlíp stravitelná. Můžou ji i těhotné ženy nebo ti, kteří drží redukční dietu. Ke všemu prospívá trávícímu systému, a tak bourá všechny stereotypy o tom, že čočka se před romantickým večerem prostě nejí. Kromě toho se čočka snese s většinou koření, takže si ji můžeš připravit a dochutit přesně tak, jak to máš nejradši.

bigstock-lentils-in-a-spoon-on-a-wooden-376717672.jpg

Nauč se jíst čočku, tělo se ti odvděčí.
Bigstockphoto
Čočka je bezva potravina. Tu červenou navíc nedoprovází ani obávané nadýmání.

A co se dá z téhle výživné a zdraví prospěšné suroviny připravit? Na výběr je toho hodně a představivosti se meze nekladou. My pro tebe máme jednoduchý recept na čočkový salát, kterým určitě potěšíš svoje blízké, ať už ho nabídneš kamarádce na dietě, nebo partnerovi sportovci. V neposlední řadě ale uděláš radost sama sebe, protože tenhle salát je prostě chuťově vynikající.

Recept na čočkový salát, na kterém si smlsneš

Co potřebuješ: 150 g vařené černé čočky, 150 g vařené červené čočky, 50 g červené papriky, červenou cibuli, 100 g salátové okurky, šťávu z jedné limetky, lžíci krémového balsamica, extra panenský olivový olej, lístky čerstvé máty, sůl a pepř

Jak na to?

  • Čočku uvař podle návodu a nech ji vychladnout.
  • Papriku a okurku nakrájej na kostky a cibuli najemno.
  • Všechno smíchej v jedné míse a dochuť balsamicem, nasekanými lístky máty, solí, pepřem a šťávou z limetky.
  • Nakonec salát zakápni olivovým olejem.

Náš tip: Tenhle salát můžeš využít jako přílohu třeba k rybě, ale taky jako samostatné syté jídlo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články