Indiánský horoskop: jsi náladový Datel, povrchní Havran nebo cílevědomý Medvěd?

Bigstockphoto
|
18. 05. 2022
|
Klasická znamení zvěrokruhu už jsou notoricky známá, podobně jsou na tom i znamení čínského horoskopu. Ještě tu ale výstižný indiánský horoskop!

A protože není tak úplně profláknutý, rozhodly jsme se, že si na něj trošku posvítíme a představíme ti jednotlivá zvířata, která zastupují zrozence v konkrétních ročních dobách. Jdeme na to!

Sokol (21. 3. – 19. 4.)

Sokoli bývají bystří, silní, aktivní a tvůrčí. Jdou si za svými cíli, i když třeba zpočátku jen pomalu a nenápadně. Dokážou čekat na pravou chvíli a pak vyrazí a svou kořist prostě dostanou, ať už jde o partnerský protějšek, nebo třeba vysněnou pracovní pozici. Na druhou stranu si z případného neúspěchu příliš nelámou hlavu. Prostě příště…

Sokoli vsázejí spíš na spontánnost než jakékoli svazující plánování. Stejně tak nemají rádi přetvářku a jejich jednání se vyznačuje přímočarostí a upřímností. Nesnáší lenost a faleš, jakmile si Sokola znepřátelíš, piš si, že máš sakra problém. Na kompromis se Sokolem zapomeň.

Když Sokol něco dělá, dělá to svědomitě a jak nejlíp umí, i když ho to třeba zrovna dvakrát nebaví. Dobře totiž ví, že i takovou práci je potřeba udělat víc než dobře.

Bobr (20. 4. – 20. 5.)

Bobři mají rádi stabilitu, řád, bezpečí a jistotu. Na rozdíl od Sokolů mají radši všechno pod kontrolou a možnost improvizace minimalizují, co to jde. Bývají to realisti, kteří stojí pevně nohama na zemi, i když si ostatní malují vzdušné zámky. Zároveň mají rádi svoje soukromí. Můžou proto na okolí působit nedostupně – jakmile do jejich domečku nepatříš, prostě nejsi vítána.

Jsou to mistři plánování, dokážou čekat a nechtějí nic uspěchat. Díky praktickému přístupu k životu, své spořivosti a pracovitosti mají obvykle skvělé zázemí. K tomu jsou i poměrně velkorysí, takže tě neodmítnou, když budeš něco potřebovat. Budou ale nejspíš vyžadovat protislužbu.

Bobři jsou často detailisti, kteří řeší maličkosti. Bohužel přes ně nevidí velké věci. Proto jim čas od času unikne příležitost si rychleji a snáz polepšit. Co se dá dělat…

Jelen (21. 5. – 20. 6.)

Zrozenci v období Jelena bývají extra společenští a nezřídka jsou i hvězdami večera. To může být trnem v oku jejich partnerům – musí si ovšem zvyknout, nebo jít o dům dál. Jeleni jsou bystří, inteligentní, cílevědomí a učenliví. Co je na nich obdivuhodné, to je jejich intuice. Jako by nepřítele vycítili na dálku. Díky tomu bývají o krok napřed. Ovšem pořád potřebují, aby je někdo obdivoval!

Jeleni jsou dobrými vůdci, ať už v rodině, nebo v pracovních týmech. Vyhýbají se konfliktům, ale když už náhodou neustoupí, protistranu to vždycky hodně zabolí. Do hádky bychom se s nimi moc nepouštěly…

Co Jelenovi vytknout? Například to, že se snadno nadchne pro věc, kterou ovšem velice často nedotáhne do konce. Buď úkol svěří někomu jinému, nebo na něj úplně zapomene, i když jím ze začátku naprosto žil.

Datel (21. 6. – 21. 7.)

Datlové jsou duchovně založené bytosti, empatické, něžné a vnímavé. Indiáni v takových lidech viděli léčitele a uzdravovatele, protože Datlové dokázali vyslechnout a nakonec i přijít s řešením, které ostatní neviděli.

Datlům hodně záleží na vztazích s okolím. Vždycky vidí zájmy těch druhých a teprve potom ty svoje. Občas se jim to může až vymstít, ale oni se v tomhle směru nikdy nezmění. Vyznačují se plachostí a ostýchavostí, mají hrůzu z hádek a konfliktů, radši hned hledají možná řešení a často ustupují.

Můžou být ale i hodně náladoví, což komunikaci s nimi nijak neulehčuje. Jsou to ale skvělí přátelé, kteří by se pro ostatní rozkrájeli. Chtějí se cítit potřební a rádi o své okolí pečují. Mít Datla doma? To musí být požehnání!

bigstock-little-woodpecker-sits-on-a-tr-453403179.jpg

Datlové jsou štědří a velkorysí k ostatním.
Bigstockphoto
Datlové často upřednostňují zájmy druhých před těmi svými.

Losos (22. 7. – 21. 8.)

Zrozenci v tomhle období a znamení vynikají svou silou, aktivitou a tvůrčí schopností. Zároveň jsou i velmi vnímaví a dokážou naslouchat svému okolí. Jeho vůle je obdivuhodná – jakmile se mu v cestě objeví překážka, neklesá na mysli a hned ji začne zdolávat. Občas ale potřebují, aby je někdo přibrzdil. Neuvědomují si totiž, že i je může stihnout vyčerpání.

Stejně jako Jeleni, i Lososi můžou být skvělými vůdci. Jejich sebevědomí jim jasně říká, že na to mají. Moc pro ně není to hlavní. Oni prostě jen vědí, že se na svou pozici hodí. Svou rodinu nebo pracovní tým si budou hýčkat a chránit, ať se děje cokoli.

Lososi jsou stále aktivní, někdy až k nezastavení. Udržet s nimi krok nemusí být úplně jednoduché, oni ale kvůli vybraným lidem rádi zpomalí. Jsou velkorysí, budí sympatie i důvěru.

Medvěd (22. 8. – 21. 9.)

Rozvaha, racionální přístup ke všemu, co k životu patří, řád, cílevědomost a klid. To jsou hlavní vlastnosti, které indiáni přisuzovali medvědům. Zrozenci v tomto znamení jsou právě takoví. A k tomu jsou i samotářští, nepotřebují kolem sebe nutně mít někoho dalšího. Jsou samostatní a vědí, že nejvíc se můžou spolehnout sami na sebe.

Medvědi jsou plánovači, kteří nemají rádi změny plánů a překvapení. Když se mají rozhodovat rychle nebo nedej bože pod tlakem, jsou nejistí a nedokážou předvídat důsledky.

Se vztahy obvykle otálejí, právě proto, že jim nevadí, když jsou sami. Do svazků se nehrnou, ale když se rozhodnou nějaký navázat, udělají pro druhého první poslední. Jsou věrní, loajální, ale mají sklony k přehnané kritičnosti, což nemusí být to pravé ořechové.

bigstock-134338970.jpg

Medvědi dokážou být i dlouho sami.
Bigstockphoto
Medvědi jsou cílevědomí a mají rádi klid.

Havran (22. 9. – 22. 10.)

Havrani jsou rozumní, bystří a většinou konají rychle. Jsou nesmírně společenští, takže na rozdíl třeba od Medvědů vyžadují neustálý ruch kolem sebe. K ostatním bývají otevření, přátelští a vstřícní, snadno se seznamují a navazují vztahy. Ty jsou ovšem obvykle jen povrchní. Zrozenci v tomhle znamení potřebují i ve vztazích hodně volnosti, jinak uletí, ani nebudeš vědět jak.

Pro Havrana není ani tolik důležitý jedinec, jako spíš jeho skupina, tým. Všichni, kteří s ním pracují, musejí pro tým dělat maximum, jinak jim to Havran pěkně spočítá. Mají totiž i neuvěřitelný cit pro spravedlnost, takže není neobvyklé, když se dají třeba na soudcovskou dráhu. Jsou přemýšliví, na rozhodnutí si radši vezmou čas, nestřílejí odpovědi od boku.

U Havranů je víc než patrné, že se chtějí líbit sobě i ostatním. Proto hodně dbají o svůj zevnějšek, je pro ně důležitý.

bigstock-the-common-raven-corvus-corax-440849786.jpg

Havrani rychle konají, tím můžou ledaskomu imponovat.
Bigstockphoto
Havrani jsou rozumní a bystří. Záleží jim na jejich vzhledu.

Had (23. 10. – 22. 11.)

Hadi bývají empatičtí, citliví, vsázejí na emoce a duševní a duchovní záležitosti. U indiánů byl had mystickým stvořením, které představovalo moudrost a sílu. Jsou často hloubaví, snaží se všemu přijít na kloub a kdykoli potřebují, můžou se spolehnout na svou intuici.

S Hady je to „buď a nebo“. Neradi dělají kompromisy, chtějí všechno, nebo nic. Se zrozencem tohohle znamení jednej na rovinu, opak by se ti mohl nepěkně vymstít. Hadi jsou vytrvalí, dokážou si jít za svým, ale jen když jsou o tom skutečně vnitřně přesvědčení. Rádi pomáhají ostatním, ale když je někdo zklame nebo zažene do kouta, umí i pořádně kousnout. Ve vztazích pak milují vroucně, oddaně a chtějí s druhou polovičkou být navždy.

Had dokáže jít i za hranu svých sil, což se často odrazí na jeho zdraví. Nedbá rad svého okolí, které to s ním myslí dobře. Nejednou se v životě úplně vyčerpá, což nakonec odstůně, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce.

Sova (23. 11. – 21. 12.)

Sovy mívají pevnou vůli, notnou dávku tvůrčí energie a všeobecné aktivity. Pro indiány byla sova symbolem moudrosti a vědění, stejně tak ji chápeme i my dneska. Zrozenci tohohle znamení často hledají vyšší ideály, věří na věci mezi nebem a zemí. Rádi se vzdělávají, učí se nové věci. Nezřídka si o sobě myslí, že jsou dokonalí.

Jenže nejsou. Dokážou se chovat i pěkně povýšeně a pak se diví, že jim to okolí dává „sežrat“. Jakmile mají svou pravdu, bývá s nimi těžká řeč. Těžko pak uvěřit, že se chovají v zájmu ostatních, jak praví jejich charakteristika. Neumí příliš naslouchat, ale ty trpělivější se to naučí. A co je na nich hezké, to je jejich cit pro férovost.

Sovy jsou optimistické bytosti, které radši problémy řeší hned, jak se objeví. Mívají spoustu zálib, stát na místě je jen tak neuvidíš. Ve vztazích i proto potřebují dostatek volnosti, jinak by buď uletěly, nebo by se nechaly svázat a pak by pomalu vnitřně hynuly.

Husa (22. 12. – 19. 1.)

Když se Husy do něčeho pustí, dotáhnou to do konce a nic jiného neexistuje. Tihle lidi jsou pracovití, cílevědomí a energičtí, díky svému realistickému vnímání světa ale vědí, že když něco chtějí, musejí se o to přičinit.

Můžou sice působit na pohled chladně, ale dokážou být vřelí a čestní. Sbalit Husu může být pěkná fuška, ale stojí to za to. Nebude ti sice denně vyznávat lásku, ale budou za ni mluvit činy.

Často se věnují jen jedné věci, kterou se snaží udělat pořádně. Pak se teprve pouští do něčeho dalšího. Nedokážou se rozhodovat rychle a spontánní nejsou ani omylem. Všechno si potřebují pořádně rozmyslet a rozebrat ze všech stran. Občas to ale není na škodu.

Vydra (20. 1. – 18. 2.)

Vydra byla pro indiány symbolem obměny, uzdravení, změny k lepšímu. Tohle hravé zvíře v nich vzbuzovalo pocit naděje a schopnosti pokračovat v cestě. Vydry bývají úžasně optimistické a často až nadšené z nejrůznějších situací, které jim život přinese. Překážky se svým naladěním překonávají poměrně snadno.

Vydry jsou velice oblíbené ve společnosti. Své přátele dokážou vždycky rozesmát, povzbudit a v těžkých chvílích podržet a podpořit. Jsou to neuvěřitelní baviči. Navíc rádi pomáhají blízkým i cizím lidem. Na druhou stranu můžou někdy plánovat to, co je nad jejich síly – tihle lidi ale nevědí, že se snaží o nereálné. Pomáhá jim konstruktivní kritika od okolí. Často něco začnou, ale nedotáhnou to ani do poloviny, ba dokonce občas něco vymyslí, ale neudělají ani první krok.

Ve vztazích jsou spíš nestálí, neumějí a nechtějí se usadit, a když slibují lásku až na věky, mají na mysli možná pár let.

Vlk (19. 2. – 20. 3.)

A nakonec tu máme Vlka. Tahle zvířata indiáni obdivovali a přisuzovali jim mystické a nadpřirozené schopnosti. Představovala jakési životní tajemno. Lidi, kteří se narodí v tomhle znamení, bývají tiší a plaší, nesmělí a ostýchaví, co se týče přístupu k cizím lidem. Ve své „smečce“ jsou naopak poměrně jistí a starají se o blaho jejích členů. Ačkoli vypadají, že je jich neohrozí a neskolí, opak je pravdou. Jsou to jemné bytosti.

Jsou tak dobromyslní, srdeční a důvěřiví, že se nejednou stanou obětí těch, kteří ostatní rádi zneužívají. Proto se často stahují od ostatních, jsou radši v bezpečí o samotě. Když jim chce ale někdo ublížit, dokážou se vyhecovat k neskutečné až ničivé obraně.

Ve vztahu umí vyslechnout, poradit a pomoct, ale potřebuje někoho, kdo nad ním bude držet ochrannou ruku, pod kterou se bude cítit bezpečně.

Zdroj

Související články