Jak se odmilovat a začít znovu a lépe

Bigstockphoto
|
22. 11. 2022
|
Už je to tady. Myslela sis, že se to nemůže nikdy stát, ale zamilovala ses do ženáče, šéfa (případně obojí najednou) nebo přítele své kamarádky.

Je potřeba to zarazit a nedrásat si rány. Románek se šéfem by tě totiž mohl stát místo, ten se ženáčem nervy a ten s přítelem tvé kamarádky celé přátelství. Jak to ale udělat, abys nemusela den co den prohlížet jeho fotky na Facebooku, sledovat, co kde dělá, nebo se snažit, abyste se „náhodou“ potkali?

Odmilovat se – 3, 2, 1, teď!

Jako mávnutím kouzelného proutku to bohužel nefunguje. Jestli na Pana Nevhodného myslíš, kudy chodíš, bude to těžké. Ale ne nemožné! Máme pár ověřených triků, které tě z toho dostanou. Pak budeš moct začít pokukovat po někom vhodnějším.

Uvědom si, co opravdu cítíš

Nepotlačuj pocit zamilovanosti. Prostě si přiznej, že jsi v tom až po uši. Ale zároveň si hned (klidně i nahlas) řekni, že to takhle nejde. Jakmile problém pojmenuješ, bude se ti s ním snáz bojovat.

Naordinuj si dopamin

Mozek chce dopamin a ví, kde ho najít. Dopamin je totiž hormon, který zvedá náladu a vyvolává pocity štěstí. Jedním ze způsobů, jak dopamin rozproudit, je být zamilovaná nebo mít sex. Ale taky být vyběhaná, vyježděná na kole nebo bruslích… Prostě se věnuj svému oblíbenému sportu. To, že se unavíš, ti navíc pomůže i k lepšímu spánku, takže nebudeš lovit jeho fotky v telefonu o druhé ranní.

bigstock-young-woman-portrait-headach-411090811.jpg

Odmilovat se není jednoduché, ale není to ani nemožné.
Bigstockphoto
Nezůstávej se smutkem doma. Vydej se na výlet, zaběhej si... Cokoli!

Zoškliv si ho, jak to jen jde

Má doma tvůj úchvatný kolega malé dítě? Tak to určitě po večerech smrdí po typické dětské kosmetice, když mu mimino přistane v náruči. Možná že si před příchodem do práce dvakrát převlékal košili, protože mu ho drobotina stihla nahodit (čímkoli).

Nebo vsaď na jiné jeho „nekvality“. Přece se ti nelíbilo, že na nastalou situaci v práci reagoval jako primitiv. A vlastně ani není moc šikovný… To si ale jen mysli a rozhodně nerozjížděj pomlouvačnou kampaň, která by mu mohla ublížit. To, že jsi do něj zamilovaná, není jeho problém, nýbrž tvůj!

Zablokuj ho

Všude, kde ho sleduješ, ho zablokuj. Nemilosrdně. A žádné odblokování! Prostě se na něj přestaň koukat a přestaň se o něj zajímat. Domluv se s kamarádkou, že když budeš mít nutkání mu napsat, napíšeš místo toho jí. Jenom se na tom nedomlouvej s kamarádkou, jejímž partnerem je tvůj objev…

Nepřemýšlej nad hloupostmi

Možná jsi někde zahlédla jeho ženu a překvapilo tě, že krásy moc nepobrala a slovník měla jako dlaždič, i když zrovna s drahouškem vybírali pro děti hračky pod vánoční stromeček. Pravděpodobně tě hned napadne, že i žena tohohle ražení je lepší než ty, a tak s ní on je. Ale pozor, na tom není špetka objektivní pravdy!

Jeho žena ho potkala dřív. To je jedna věc. Možná netušil, jak se to zvrtne. Ale především – rozhodně nejsi horší než ona. Jsi jiná než ona. Uznej prohru, to ti prospěje. Na tvém sebevědomí se to ale nesmí podepsat! Na někoho takového, jako jsi ty, čeká někde jinde někdo jiný…

Udržuj si od něj odstup

Ať už je to partner tvojí kamarádky, kolega, nebo šéf, udržuj si odstup. S kamarádčiným partnerem se nezaplétej do dlouhých diskuzí a ani se nesnaž koketovat. Pro jistotu s ním nezůstávej o samotě. Když se zamiluješ do někoho v práci, mluv s ním jen o práci. Jejich soukromí ti zřejmě není přáno, takže to tvoje zase nebude přáno jim. A basta. Fakt je nemusí zajímat tvoje nejoblíbenější jídlo nebo plavecké medaile ze střední.

Věnuj se sama sobě

Tohle je jako po rozchodu. Hýčkej se. Dej si koupel, čti si, koukni na seriál. Zajdi si ke kadeřnici, na kosmetiku, nakup si pár pěkných hadříků. Rozkveteš, a jakmile se tak stane, zvýší se šance, že zaujmeš někoho, s kým to bude mít význam.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články