Proč jíst rakytník a taky ho mít doma v zásobě

Bigstockphoto
|
16. 07. 2022
|
Existuje spousta plodů, které mají při pravidelné konzumaci pozitivní účinky na lidské tělo. Pokud už jsi o rakytníku něco zaslechla, ale ještě jsi na něj nevsadila, určitě to udělej. Až bude čas sklizně, vytvoř si zásobu na zimu. Vyplatí se to!

Jenže pozor, právě na sklizeň je potřeba se obrnit. Rakytník totiž nepotřebuje ani moc úrodnou půdu a může vyrůst takřka všude, ale při trhání malých bobulek, ke kterým se tvoje prsty musí prodrat větvičkami s trny, to není žádná legrace. I tak by ses do toho ale měla pustit.

Elixír, který napumpuje tvou imunitu

Rakytníku si ceníme hlavně proto, že obsahuje ohromné množství vitamínu C. Je proto úplnou bombou, co se týče podpory imunity a léčby případných nachlazení a podobných lehčích zdravotních komplikací.

Kromě „céčka“ z něj můžeme čerpat taky vitamíny A, E a K1 a organické kyseliny. Přesvědčit by tě mělo i to, že rakytník je od pradávna nedílnou součástí tibetského, mongolského a indického léčitelství.

bigstock-221632135.jpg

Rakytník je bohatý na vitamín C a další vitamíny.
Bigstockphoto
Rakytník je vynikající v kombinaci s medem.

Imunitou to nekončí. Co ještě rakytník umí?

Zázračné malé oranžové plody z rakytníku, kterému se říká citroník severu, pozitivně ovlivňuje pružnost a průchodnost cév, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, podporuje správnou funkci žaludku, pomáhá při detoxikaci organismu a zabraňuje v činnosti škodlivým volným radikálům. K tomu všemu se říká, že konzumace rakytníku je skvělým urychlovačem při uzdravování z nemoci nebo při zotavování po chirurgickém zákroku.

Pomáhá prý i při kožních problémech a po popálení, dobrý vliv má na růst vlasů a taky regeneruje oční rohovku.

Samotný nic moc, zkus naše triky na úpravu

Baštit rakytník samotný, to není to pravé ořechové. Máme ale pár ověřených tipů na úpravu, ve které ti bude chutnat jako máloco dalšího. A na to, že to je zdravé a léčivé, to bude chutnat extra dobře!

Rakytník v medu

Jako zmiňovaný elixír si představujeme drobné plody rakytníku naložené v medu. Ten se dá i koupit, jenže to nikdy nebude ono a nikdy si nebudeš jistá tím, co všechno ve výrobku bude. Stačí přitom tak málo: buď 1 dcl vylisované rakytníkové šťávy, nebo celé bobulky a 3 dcl kvalitního tekutého medu. Po smíchání ho vliv do skleniček a dávej si, především v období viróz a nachlazení, lžičku denně. Věříme, že kombinaci kyselého rakytníku a sladkého medu si zamiluješ.

bigstock-144550826.jpg


Bigstockphoto

Rakytníkový ocet

Dvě lžíce rakytníkových bobulek rozmačkej a zalij půllitrem kvalitního jablečného octa. Tři dny nech výsledek odležet (v zašroubované lahvi). Každý den lahev protřepej. Po třech dnech směs sceď a přelij do jiné lahvičky. Uchovávej ji v ledničce.

Každé ráno si můžeš udělat mix jedné lžíci rakytníkového octa a vlažné vody. Tvoje imunita za několik týdnů zajásá.

Podobně se dá vyrobit taky rakytníkový olej, společně se sádlem může posloužit jako účinná mast pro nepříjemnosti s kůží a vzniknout můžou i další užitečné věci.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články