Nehubneš? Možná ti chybí bílkoviny. Víme, kde je najdeš

Shutterstock
|
09. 12. 2023
|
Urputně se snažíš hubnout, počítáš si každou kalorii přijaté energie a dřeš se v posilce nebo venku při běhu, jenže ono pořád nic? Kilogramy neubývají a ani na oblečení není tvoje snaha jakkoli znát? To může být pořádná demotivace. A my možná víme, kde je háček.

Ano, správně, v bílkovinách. Jejich nedostatek je v běžném českém jídelníčku úplně normální, bohužel. Jíme jich málo, zato do sebe neustále valíme přemíru sacharidů, přičemž ty, které tělo nezužitkuje při aktivitě, samo přemění na tuky a uloží. Pak nemůžeme zapnout oblíbené kalhoty nebo halenky. Jak z toho ven?

Za vším hledej bílkovinu

Zakopaný pes je tedy v bílkovinách, konkrétně v jejich nedostatečném příjmu. Ty totiž nejenže mají na starost to, aby ses cítila sytá, ale taky to, aby ti neubývala svalová hmota. Bez nich hubnout nebudeš, a když ano, tak se rozhodně nebudeš zbavovat tuků, nýbrž právě svalů.

Nabuš jídelníček proteiny

Řešení je tedy jednoduché, i když pro někoho může být drastické – zvlášť pro lidi, kteří posnídají rohlík s máslem, odpoledne v dobré víře, že si pomůžou, schroupou zeleninový salát a večer si navaří plný talíř špaget na jakýkoli způsob. To mimochodem spousta lidí dělá i proto, že je to levnější než kvalitní bílkoviny.

shutterstock_245119171.jpg

Vejce jsou skvělou zásobárnou bílkovin.
Shutterstock
Bílkoviny můžeš čerpat společně s tuky. Vajíčka jsou na to ideální.

A kde je brát? Tohle jsou ty nejlepší zdroje bílkovin:

  • maso (kuřecí a krůtí, hovězí a telecí, vepřové, králičí, zvěřina, skopové, klokaní)
  • kvalitní šunka (ideální je ta s obsahem masa nad 90 %)
  • slanina (ale bacha, ta je tučná)
  • mořské ryby (ty jsou taky tučné, ale tuky z ryb jsou prospěšné)
  • mořské plody
  • sladkovodní ryby
  • mléko a mléčné produkty (bílé, neochucené), skyr
  • sýry (tvarůžky, mozzarella, cottage a další)
  • vejce

Jestli jsi najela na vegetariánskou nebo veganskou stravu, tady jsou rostlinné zdroje bílkovin:

Pozor, tyhle potraviny jsou sice zdrojem bílkovin, ale samozřejmě i tuků a sacharidů v různých poměrech. Doporučujeme některou z chytrých aplikací, která ti to spočítá.

Při čerpání bílkovin si můžeš pomoct proteinovými tyčinkami, kupovanými i těmi domácími. 

Pozor na přebytek, ledviny nejásají

Aby sis nemyslela, že čím víc bílkovin do jídelníčku zařadíš, tím to bude lepší – tak pozor. Zpracování bílkovin je poměrně náročné pro ledviny. Zdravý člověk, který s ledvinami nemá problém, může v klidu denně zkonzumovat 2 g bílkovin na kilogram vlastní váhy. Při hubnutí se ostatně obecně doporučuje jíst denně 1,6–2 g bílkovin na kilogram vlastní váhy. Když si k tomu pohlídáš, abys měla větší energetický příjem než výdej, hubnutí půjde!

Hlídáš si bílkoviny ve stravě, nebo plácáš, co můžeš, a prochází ti to?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články