7 potravin, díky nimž budeš mít paměť jako slon

www.bigstockphoto.com
|
13. 01. 2021
|
Už Josef Poláček prohlásil, že „sklerotik má všechno, nač si jen vzpomene.“ Máš to taky tak? Tak čti následující řádky a začni sepisovat nákupní seznam! Odhalíme ti 7 potravin, díky nimž budeš mít paměť jako slon!

Zachroupej si jako králík

Listová zelenina obsahuje bohatou zásobu kyseliny listové a vitamíny skupiny B, které podporují kognitivní funkce mozku. Že ti to dneska příliš nemyslí? Dej si salát!

Jablko nejen pro Evu

Adam s Evou byli vyhnáni z ráje kvůli tomu, že pojedli ovoce ze stromu poznání dobra a zla. Tradičně se tento strom zobrazuje jako jabloň a mluví se o jablku poznání. Ať už věříš biblickým příběhům, či nikoli, takové jablko je možná mnohem tajemnější, než se na první pohled zdá. Jistý výzkum z University of Massachusetts Lowell totiž prokázal, že konzumace jablek a popíjení jablečného moštu bystří náš mozek a upevňuje naučené znalosti.

bigstock-139204787.jpg

Správná strava je jedním ze způsobů, jak mozek udržovat v kondici.
Bigstockphoto
Nepamatuješ si ani to, co ti šéf řekl před pěti minutami? Pak se fakt zamysli nad potravinami, které zlepšují kondici tvého mozku.

Panenský olivový olej dokáže zázraky

Pokud si připravíš salát z čerstvé listové zeleniny, podpoř jeho sílu kapkou extra panenského olivového oleje. Ten totiž obsahuje oleocanthal, který mozku pomáhá lépe si zapamatovat a osvojit získané informace.

V létě si zajdi na maliny

Uznáváme, že během zimy se maliny hledají těžko. Pokud zrovna nevyrážíš ke dvanácti měsíčkům, pak nech konzumaci malin na letní sezonu. Maliny v sobě obsahují antioxidanty (polyfenoly), které podporují komunikaci mezi mozkovými neurony.

Banán zažene stres a podpoří mozkové funkce

Věděla jsi, že banán kromě jiného obsahuje draslík, mangan, vitamíny C a B6 a vlákninu? Kombinace všech těchto složek posílí tvoji paměť a ještě dokáže zamést se stresem!

Přečti si také: Jak zatočit s podzimní depresí? Máme rady, které opravdu fungují!

Slaďoučké borůvky chrání mozek

Kromě malin si v létě dopřej také sladké borůvky, v nichž je zastoupena kyselina gallová, která chrání mozkové buňky a napomáhá komunikaci mezi neurony, čímž zlepšuje kognitivní funkce.

Oříšky a semínka na denním pořádku

Oříšky a semínka (zejména ta konopná nebo lněná) obsahují nenasycené mastné kyseliny (především kyselinu alfa-linolenovou), železo, vitamíny B a E a selen. Díky této unikátní kombinaci dokáží s naším mozkem hotové zázraky!

Pochutnej si na čokoládě a uvař čaj z ginkgo

A na závěr pro tebe máme ještě jednu pomyslnou třešničku. Tou je všemocná čokoláda, která nás dokáže zbavit stresu, zlepšuje krevní oběh a stimuluje náš mozek. Budeš-li se cítit přejedená, dopřej si čaj z ginkgo biloby, která podporuje komunikaci mezi mozkovými buňkami, zlepšuje tvou termoregulaci i transport krve po těle.

Máš nějakou další osvědčenou potravinu, která ti bystří paměť? Dej nám o tom vědět v diskuzi pod článkem!

Související články