Bouřlivá ovulace, akné, výkyvy nálad. Jak tě ovlivní vysazení antikoncepce?

Shutterstock
|
02. 03. 2023
|
Možná si ještě pamatuješ, jaké to bylo, když jsi antikoncepci teprve začala brát – výkyvy nálad, bolesti prsou, změny váhy. Bez příznaků se neobejde ani její vysazení.

Hormonální antikoncepce je velmi rozšířenou ochranou proti otěhotnění – v současnosti ji užívá asi třetina žen v plodném věku. Nejenže je účinná asi na 98 %, má i několik benefitů. Třeba zlepšení pleti, zpravidelnění menstruace, snížení tvorby cyst na vaječnících… Může pomoct i proti endometrióze! Má ale i svá negativa, k těm závažnějším patří například riziko rakoviny prsou nebo infarktu, obojí hlavně u kuřaček.

Jak funguje hormonální antikoncepce?

Antikoncepce v sobě obsahuje syntetické ženské hormony, které zahustí hlen dělohy, a tak zabrání spermiím, aby se dostaly k vajíčku. Můžou taky rovnou zastavit ovulaci. Přestat s hormonální antikoncepcí nemůžeš jen tak ze dne na den. Přerušení uprostřed cyklu pro tělo není bezpečné, proto dober plato s prášky až do konce.

Co se stane po vysazení antikoncepce?

Pokud dlouhodobě užíváš hormonální antikoncepci a najednou se z jakéhokoliv důvodu rozhodneš přestat, připrav se na přechodné období pár měsíců, které bude psychicky i fyzicky náročnější. Tělo totiž přijde o stabilní hladinu syntetických hormonů a začne se řídit podle vlastního biorytmu. Co můžeš očekávat?

  1. Bolesti v podbřišku – těmi se projevuje ovulace, při které dochází k uvolnění zralého vajíčka. Pokud bereš hormonální antikoncepci, která přímo blokuje ovulaci, musíš počítat s tím, že její restart bude trvat pravděpodobně několik týdnů.
  2. Návrat PMS a s ním související výkyvy nálad a bolestivá prsa.
  3. Zhoršení pleti – hormonální antikoncepce potlačuje produkování mazu, jehož přebytek je častou příčinou akné.
  4. Příbytek váhy – změny hmotnosti po vysazení antikoncepce jsou důsledkem zvýšeného zadržování vody a častějšího nadýmání. Jen co se tělo s hormonální změnou vyrovná, váha se zase ustálí. Nepouštěj se proto do žádných diet, které by mohly hormony ještě víc rozhodit!
  5. Změnu menstruačního cyklu. Prostě hitparáda.

shutterstock_2064704318.jpg

Vysazení antikoncepce může po přechodnou dobu způsobovat fyzické i psychické potíže.
Shutterstock
Plánuješ vysadit antikoncepci? To tě zřejmě čekají krušné časy.

Menstruace po vysazení antikoncepce

S antikoncepcí jsi zvyklá na pravidelný menstruační cyklus, o to překvapivější může být, když to po vysazení antikoncepce nedostaneš. To je naprosto normální. Tělu trvá, než stabilizuje přirozenou produkci hormonů, proto může obnovení menstruace přijít až po pár měsících. Kdyby se ti menstruace nevrátila do tří měsíců, je lepší navštívit doktora pro případ, že je její ztráta způsobená zdravotním problémem.

S otěhotněním je to 50/50

Věděla jsi, že ovulovat můžeš, i když nemenstruuješ? To je určitě pozitivní zpráva, pokud jsi antikoncepci vysadila s vidinou otěhotnění. Jak už jsme psaly, většinou trvá restart ovulace několik týdnů. Existuje ale šance, že se hned po vysazení antikoncepce dostaví tzv. bouřlivá ovulace, při které je pravděpodobnost otěhotnění vyšší než běžně.

Podpoř své tělo vitamíny

Aby se tvé tělo lépe vypořádalo se ztrátou syntetických hormonů, dopřej mu některé vitamíny a minerály, hlavně železo, zinek a vitamín C a B. Regeneraci organismu podpoří taky dostatečný přísun čisté vody a pravidelný pohyb.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články