Tyhle boží bezlepkové housky na burgery si zamiluješ

Bigstockphoto
|
02. 05. 2021
|
Ať už bezlepkovou stravu vyznáváš čistě z přesvědčení, nebo se lepku vyhýbáš kvůli zdraví, máme pro tebe recept na housky, kterým neodoláš.

Housky na snídani i grilovačku

Pečivo obecně není pro náš organismus zrovna dvakrát velkou výhrou. Zvlášť to, které je upečené z klasické bílé mouky.

Na druhou stranu není od věci si čas od času zahřešit a dopřát si čerstvé pečivo, třeba u příležitosti vydatné snídaně nebo grilovačky. Mimochodem – jejich sezóna právě začíná a ty můžeš osazenstvo ohromit vlastnoručně připravenými houskami na burgery bez lepku!

Vsadíme se, že nikomu z hostů nebude klasická bílá mouka v pečivu chybět, případně ti ještě řeknou o recept. Když zmíněnou housku doplníš o karamelizovanou červenou cibulku, ledový salát, křehké rajče a flák masa nebo restované portobello, určitě se staneš královnou celé grill party.

Co potřebuješ:

  • 200 gramů oblíbené bezlepkové mouky (plus půlka hrsti na posypání)
  • 100 ml vody
  • 4 lžíce oblíbeného oleje (olivový, slunečnicový, konopný apod.)
  • 15 gramů čerstvého droždí (vyrobit si ho můžeš klidně i doma)
  • lžičku třtinového cukru
  • 1 vejce od šťastných slepic
  • půl lžičky soli
  • 3 lžičky sezamového semínka

bigstock-three-buns-gluten-free-on-a-l-405815390.jpg

Domácí bezlepková bulka na burger není žádná věda.
Bigstockphoto
Toho, že je bulka bezlepková, si nejspíš nikdo ani nevšimne.

Jak na to?

1. Do hrníčku rozdrob droždí, přimíchej k němu třtinový cukr, promíchej, zalij vodou a olejem. Znovu pořádně promíchej a přelij do větší mísy.

2. Sem prosej mouku a sůl a vyklepni jedno vajíčko. Rukou nebo v robotu směs důkladně promíchej.

3. Ze začátku se bude těsto lepit, ale obrň se trpělivostí a vydrž! Na konci procesu by mělo být vláčné, bez větších bublin nebo pevných kousků.

4. Jakmile těsto získá tvar, přikryj mísu utěrkou a nech na teplejším místě asi hodinku odpočívat.

5. Po hodině těsto vyklop na moukou posypaný vál, párkrát ho v rukách promni a rozděl na čtvrtiny.

6. Z každého kusu těsta uplácej bulku, kterou položíš na plech vyložený pečícím papírem.

7. Nech bulky ještě asi 15 minut vykynout a mezitím si předehřej troubu na 200 °C.

8. Před pečením bulky potři vlažnou osolenou vodou (můžeš ji smíchat s vajíčkem) a posyp sezamovými semínky.

9. Peč asi 15 minut a po vychladnutí překroj na poloviny.

Máš nějaký svůj osvědčený recept na bezlepkové pečivo? Napiš nám ho do diskuze pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2

Tagy: 
Související články