Zánět močových cest: jak ho poznat a jak si s ním poradit?

Bigstockphoto
|
16. 12. 2022
|
Někdo potíže s močovými cestami za život skoro pořádně nepozná, jiného dokážou pěkně potrápit, a to opakovaně. Jak poznat jejich zánět, jak se s ním vypořádat a jak mu vůbec předcházet? Posvítíme si na to v následujících řádcích.

Tohle nepříjemné infekční onemocnění postihuje nejen močové cesty samotné, ale taky močový měchýř a močovou trubici. Setkat se můžeme s nijak závažným zánětem, který je za pár dní pryč, ale taky s pořádným problémem, který může ohrozit kondici našich ledvin. Náchylnější jsou k němu z podstaty a uspořádání močového ústrojí ženy – za život se s ním více či méně setká i polovina ženské populace. Ani muži se mu ale nemusí vyhnout.

Co způsobuje zánět močových cest?

Nejčastěji jsou na vině bakterie a zřejmě tím nejběžnějším způsobem, jak se do močové trubice dostanou, je přenos z konečníku. Ženy jsou náchylnější proto, že mají močovou trubici kratší, rovnou a umístěnou blíž ke konečníku. Na vině je proto často utírání intimních míst v nesprávném směru.

U žen taky hrají roli hormonální změny během dospívání, těhotenství nebo při přechodu. U mužů zase víc souvisí s 60. rokem života, kdy dojde řada na problémy s prostatou, načež dochází k obtížnějšímu vylučování.

Jak potížím předcházet?

Dalším z rizikových faktorů je pochopitelně životospráva. Na vině může být nedostatečný pitný režim, s čímž se lékaři setkávají zcela běžně. Pití je tedy základ všeho. Možná tě překvapí, že na stav slizniční imunity má přímý vliv to, jestli člověk kouří, nebo ne. A dobré je taky vědět, že zánět často projevuje u cukrovkářů.

Kromě toho ale může bakterie snadno vniknout do močových cest taky v bazénu, na veřejných toaletách, způsobit problém může i lubrikační gel nebo prezervativ.

bigstock-190414951.jpg

Bolest v podbřišku je typickým příznakem zánětu močových cest.
Bigstockphoto
Nejčastěji poznáš zánět močových cest podle pálení nebo řezání při močení.

Jak se zánět močových cest pozná?

Kdo jednou tenhle zánět zažil, nikdy na něj nezapomene, pokud nejde o úplně neškodný malý problémek, včas a dobře léčený. K příznakům patří:

  • pálení nebo řezání při močení
  • nucení na močení, i přes to, že „není co“
  • bolesti v podbřišku
  • zvýšená teplota
  • mikroskopické stopy krve v moči

Nejdřív to zkus sama, potom zajdi k lékaři

S tímhle nepříjemným problémem si možná dokážeš poradit sama, můžeš to zkusit. První pomoc, kterou bys pak měla i dál dodržovat, je zvýšené množství pití – vody a neslazených čajů. Na ostatní tekutiny zapomeň, nejsou v této situaci vhodné. To, jestli jsi vypila dost, zjistíš podle toho, že je moč čirá a nezapáchá tolik, jako obvykle při zánětu.

K léčbě neodmyslitelně patří bylinky a bylinkové směsi – osvědčené jsou samozřejmě brusinky, ale pozor, nepočítá se sem přeslazený brusinkový džus. Oblíbený je taky rakytník nebo lichořeřišnice a nic nezkazíš urologickým čajem, i když chuťově se ti asi moc zamlouvat nebude.

Když budou i po třech dnech problémy přetrvávat, budou se zhoršovat nebo dokonce budou k nevydržení, neváhej a jdi k doktorovi. Od něj si s největší pravděpodobností odneseš antibiotika, zhruba tak na 14 dní. Pokud se budou potíže s močovými cestami opakovat, určitě nebude od věci objednat se urologii. Mohlo by se totiž ukázat, že problém je jinde – například v ledvinách.

Trpíš na záněty močových cest, nebo tě to ještě nepotkalo? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články