Udělej si perfektní selfíčko s tipy, které by ti dali i renesanční mistři

Bigstockphoto
|
06. 08. 2023
|
Kdekdo si myslí, že skvěle zapózovat pro objektiv je umění současné generace. Renesanční malíři sice samoportrétování až tolik neholdovali, vytvořili ale skvělý a nadčasový návod na lichotivý portrét. A od palety s barvami je to k telefonu nebo selfie tyči překvapivě jenom co by štětcem dohodil.

Vyber si tu správnou stranu

Pravá a levá strana našeho obličeje a těla nejsou symetrické. Díky tomu nevypadáme jako figuríny z výlohy, při tvorbě autoportrétu to ale může být trochu komplikace. Vyzkoušej si několik úhlů a najdi si ten pravý, který kamera miluje. Myslet bys taky měla na to, kolik toho má být k vidění z postavy. Za vyzkoušení stojí taky rafinovaný pohled přes rameno. Jen k tomu nafocení budeš nejspíš potřebovat trochu jógy.

Promysli si světlo

Role světla v portrétu je prostě obrovská. Ať už chceš navodit pohled famme fatale, nebo dát světu najevo, že jsi holka do nepohody. Pokud se ale zrovna nezvěčňuješ s kamarádkou v klubu na záchodech, dej přednost přirozenému světlu, které zjemňuje rysy.

Zapoj miláčky

Ať už jsou to kolegové z práce, parta z volejbalu, nebo tvůj čtyřnohý mazlíček jejich přidáním na fotku si koleduješ o zvýšenou porci lajků. A proto to děláme, ne?

shutterstock_204448075.jpg

Selfíčko s kamarády, kolegy nebo třeba pejskem – to vždycky posbírá nějaké ty lajky.
Shutterstock
Selfie s těmi, které máš ráda, vždycky hodně vypoví!

Kašli na konvence

Jak že se to říká? Není na světě člověk ten, který by se líbil lidem všem. U selfíček to platí dvojnásob. Jsou navíc i tací, kteří nesnáší už samotný formát. Všem negativistům můžeme vzkázat jediné: se s tím smiř! Nemaž hezké vzpomínky jenom kvůli tomu, že máš někde zvýrazněný špíček nebo nejsi nalíčená podle svých představ. Ostatní přece nežijí tvůj život, tak by ho neměli ani kritizovat. A pokud to dělají, vypovídá to spíš něco o nich než o tobě.

Blýskni se

Nemusíme přece všichni povinně nastoupit do řady, načechrat prsa a předvést duck face. Běháš? Udělej si selfičko zpocená v lese. Ráda tancuješ? Vytáhni telefon ve víru svého rytmu. Chodíš do kina? No… radši se vyfoť až po filmu, tohle by mohlo zavánět pirátstvím. Podstatné je, že na všech fotkách jsi ty při tom, co právě ráda děláš. Čím líp vyjádřit svou osobnost a ukázat, že i když jsi propadla epidemii selfietýdy, pořád dokážeš být originální?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články