11 věcí, které nás na Facebooku vytáčí k nepříčetnosti

bigstock.com
|
25. 01. 2021
|
Vytáčí nás, nebo se musíme smát jejich trapnosti. Určitě máš svůj pomyslný seznam taky a možná je na něm něco jiného. My to ale v redakci vidíme takhle a všechny nás to bolí.

Jasně že si na Facebook můžeš dávat, co chceš. Je to přece TVŮJ Facebook. Ale už to není jen tvůj Facebook, jakmile odklepneš „přidat“ a rozešleš příspěvek mezi své přátele. Tady je hitparáda, kterou jsme ze svých kočičích profilů sestavily my.

1. Mateřská, ale určitě né dovolená

Ta čárka nad é, to už je jenom důkaz toho, že tohle „virální zaměstnání“ vymyslela novopečená maminka, která už pět nocí nespala, tiká jí oko a potřebuje podtrhnout to jednoduché „ne“. Proboha, všichni asi chápeme, že starat se 24 hodin denně o dítě se nerovná lehárku na pláži s drinkem v ruce, a to i když dítě třeba nemáme. Mateřská dovolená, to je prostě ustálené slovní spojení. Když se to objevilo u prvních několika matek, ještě to šlo. Ale teď je jich nějak víc, než by bylo potřeba…

bigstock-crying-867550_0.jpg

Jasně, máš to těžké...
bigstockphoto.com
Cože? Mateřská fakt není dovolená? Jsme v šoku!


2. JanaAPavel Novákovi

Takhle nějak si spousta lidí představuje láskyplné splynutí duší po sňatku. Ze dvou lidí se stane jedna rodina, ze dvou facebookových profilů se stane jeden dvojprofil. A my se ptáme, jestli nechtějí plýtvat facebookovým časoprostorem, nebo se prostě chtějí mít vzájemně pod kontrolou, aby si náhodou jeden z nich s někým soukromě nepsal. A je nám celkem jasné, že za b) je správně.

3. Darth Vader

…aneb když se převtělíte do některého ze svých hrdinů, ideálně z dětství. Až na Facebooku potkáte osobu s profilem „Křemílek Vochomůrka“, tak jsem to já. To jenom abyste netápali.

4. Život je dar, tak ho žij!

Make love, not war. Don´t worry, be happy. Netrap se minulostí, nedělej si starosti s budoucností, žij přítomností. Facebook dennodenně zaplavují kousky pofidérní životní moudrosti, kterou má každý inteligentnější člověk tak zautomatizovanou, že ji nepotřebuje dávat světu na odiv. Že je život dar. Že nemá cenu trápit se tím, co nezměníme. Že je někdy lepší se s člověkem rozejít, jinak by ses propadla až někam do bahna. Ty psychologicky, někdy spíš duchovně laděné obrázky nebo obrázky rozpaženého a energii nasávajícího člověka tomu ještě dodávají říz.

Všem, kteří do éteru každý den vypouští tyhle střípky, protože potřebují mocně povzbudit především sami sebe, bychom rády vzkázaly, aby se šli léčit. Deprese i úzkost jsou totiž regulérní diagnózy.

5. Venku je pařák/sněží/právě mě málem utloukly kroupy

No, škoda že jenom málem. Když začne padat první sníh, některým jako by napadal přímo do hlavy. „Co se vám honí hlavou?“ ptá se Facebook. „Juhuuuu, první sníh!“ odpovídá někdo. Fajn, s ním prostě nikdo v půlce prosince nepočítal, stejně jako s horkem na přelomu července a srpna. A i ty kroupy občas padají.

bigstock-young-beautiful-happy-brunette-112706663_0.jpg

Vidíme, že sněží. Zvlášť jestli sněží po celé republice.
bigstockphoto.com
Sněží, sněží, sněží! Honem o tom musím napsat na Facebook!


6. Miminko ze všech světových stran

Chápeme sice, že pro matky jsou jejich miminka ňuňuňu, ale to ještě neznamená, že musí zaspamovat své okolí fotkami „mimísek zepředu“, „mimísek zezadu“, „mimísek zprava“ a „mimísek zleva“. Zároveň prosíme všechny matky, kterým mateřství nezabilo všechny mozkové buňky, aby neřešily veřejně na Facebooku barvu, tvar a skupenství mimískovy stolice nebo zvratek.

Mimochodem – mezi miminko z některé světové strany počítáme i nespočet fotek, na nichž nám teprve budoucí maminky servírují svoje vypouklé břicho. Brrr.

7. Život je jedna velká party

Když už jsme u těch zvratek, přejděme zlehka k nekonečným mejdanům. Je jasné, že každý rád zajde s přáteli do hospody, na piknik, na diskotéku, do klubu, na koncert… A pak se rád pochlubí. Ale jestli si všechny tyhle kratochvíle užíváš pořád dokola, několikrát týdně, tak Facebooku nehlas fotkou každou z nich. Takové hlášení po tobě možná před lety vyžadovala maminka. Tví přátelé ne.

8. Jídlo až na prvním místě

Říká se to sice o penězích, ale u některých uživatelů Facebooku to na zdi vypadá, že i kdyby peníze nebyly, jídlo by bylo určitě. V pondělí knedlo zelo vepřo – šup sem s fotkou, v úterý trojbarevná bábovka – honem s tím na Facebook, ve středu brambory na smetaně… Anebo každý den jiné smoothie! Co smoothie, na tom není nic špatného, ale… Hlavně nám to všechno foťte, ať víme, co se ve vašich útrobách právě děje!

bigstock-fast-food-and-unhealthy-eating-93990458_2.jpg

Jídlo na Facebooku? To je evergreen.
bigstockphoto.com
Žiješ, nebo jenom vaříš, pečeš a smažíš?


9. Jsem nemocnej, je mi blbě, mám depku

Čas od času je nemocný každý. Každému je špatně. A každému je smutno. O tom ani potom. Ale když je někdo marod 3x za měsíc a vždycky na 5 dní a každý den o tom podává hlášení, tak už to fakt bolí. Člověk div neonemocní po síti. O depkách nemluvě – kdybych nesmazala každého, kdo mi na Facebooku nadhazoval depresivní statusy, zřejmě bych se časem přistihla, jak si přikládám pistoli ke spánku.

10. Jestli to nepošleš, někdo tě prokleje!

Dřív to chodilo jenom mailem, teď je toho taky plný Facebook. Možná proto nemáš přítele. Protože jsi tenkrát jeden status nesdílela!

11. Nezařaditelné nezajímavosti

Dokážeme dokonce pochopit, že co je pro jednoho zajímavé, to pro druhého být nemusí. Ale! Jsou situace, kdy vám hlavou běhá při čtení statusů spousta odpovědí a jenom slušné vychování vám je dovolí napsat, ale nakonec neodentrovat.

  • Mě ta práce fakt nebaví! – Nejlépe s vychechtaným smajlíkem, aby si to správně protiřečilo. Tak to tam zabal a jdi makat jinam./To musí být frustrující, tak ses měl líp učit a víc se snažit.
  • Já se nudim. – Jako fakt? Tak mi přijď s něčím pomoct, ať se pak můžu chvíli po práci nudit třeba ve fitku.
  • Udělal se mi opar. – A od nás všech ho chceš pofoukat? Viz bod č. 9.
  • Proč jsem furt tak tlustá? – Protože na tebe 3x týdně zírám cestou do fitka, jak na náměstí tlačíš hambáče a na něj nakládáš zmrzlinu.

A tak.

A něco na závěr: „Čím větší je bouřka ve tvém životě, tím jasnější bude duha, která po ní přijde.“ Amen.

Související články