Pokud budeš chtít ovesným vločkám po přečtení článku propadnout, neboj se a udělej to! Když si jich budeš dopřávat přiměřené množství, hodí se tahle dobrota klidně i do redukční diety – ano, dá se s nimi hubnout!
Vločky jsou skvělou zásobárnou kvalitních sacharidů
Jestli se při snaze zhubnout třeseš z každého sacharidu, rychle zahoď obavy za hlavu a netrap se nějakými pofidérními dietami, které je výrazně omezují. Zaměř se ale na sacharidy z vhodných zdrojů. Jedním z nich mohou být právě ovesné vločky.
Prospívají mnoha způsoby
Kromě toho, že jsou vločky správně výživné, mají hned několik pozitivních dopadů na naše zdraví. Sleduj:
- kromě sacharidů nabízejí kvalitní bílkoviny a vlákninu,
- obsahují spoustu vitamínů a minerálů,
- posilují imunitní systém,
- pomáhají snižovat vysoký tlak,
- snižují hladinu cholesterolu v krvi,
- pozitivně působí na nervovou soustavu a zmírňují stres.
Ovesné vločky na tisíc způsobů
No, na tisíc možná ne, ale na spoustu způsobů se připravit dají. Dá se z nich snadno a rychle udělat ovesná kaše, můžeš si z nich připravit skvělé domácí müsli bez přidaného cukru (tady je návod!), klidně si je můžeš samotné nasypat do jogurtu nebo skyru, můžeš je používat jako základ pro zdravé dortíky a jiné dobroty, můžeš je rozemlít na mouku, která ti rozhodně prospěje víc než ta obyčejná. A tak dále.
3 věci, které musíš s ovesnými vločkami vyzkoušet
Abychom nezůstaly jenom u teorie, máme pro tebe 3 tipy, které jsme osobně vyzkoušely a nemůžeme se jich nabažit.
Domácí müsli s rozinkami a oříšky, po kterém se utlučeš
Toužíš po zdravé snídani? Pak se vykašli na přeslazené müsli z obchodu, v němž je víc cukru než prospěšných složek, a zařiď se podle svého. Na pečicí papír na plech si připrav ovesné vločky. Doplň je pak podle chuti, například rozinkami, brusinkami, oříšky, nastrouhanou hořkou čokoládou, kokos, mák, oblíbené ovoce… Můžeš přidat i trochu medu, ale dostatečně sladké a chutné je müsli i bez něj.
Nech směs péct zhruba 20 minut na 180 °C, a jakmile vychladne, ulož ho dózy, kde bude v absolutním suchu. Ráno si ho dej trochu do jogurtu, ale nepřeháněj to s ním – je energeticky velmi bohaté!
Ovesná kaše s ovocem, které nelze odolat
Stejně jako kupované müsli, i kupované ovesné kaše jsou narvané cukry ode dna až po samotný okraj. Proto je lepší si udělat pokaždé, když dostaneš chuť, svou vlastní. Stačí k tomu trocha vloček, které necháš chvíli ráno nebo klidně přes celou noc namočené ve vodě. Čím déle budou namočené, tím budou pochopitelně měkčí. Případně si pořiď tzv. minutové vločky, které stačí zalít horkou vodou (ale jsou to samotné vločky, nikoli hotová instantní kaše!).
Pak můžeš ještě přidat trochu mléka, ale nemusíš. Postav směs vloček a vody na plotnu a za stálého míchání jim věnuj pár minut, dokud směs nezhoustne. Kaši pak můžeš jakkoli dochutit – kokosem, kakaem, hořkou čokoládou, ovocem a dalšími dobrotami.
Ovesné sušenky, které tě dostanou
A do třetice všeho dobrého tu máme ovesné sušenky. Vezmi si ovesné vločky, rozmačkaný banán, nastrouhané jablko, skořici, trochu mléka nebo vody, semínka podle preferencí a všechno dohromady pořádně smíchej. Můžeš přidat i med, ale skvělé jsou i bez něj.
Lžící si vytvoř malé placky na plechu s pečicím papírem a peč asi 20 minut na 180 °C. Sušenky by měly být ve finále na povrchu tuhé, ale uvnitř vláčné.
S ovesnými vločkami se dá kouzlit do aleluja
Kromě kaše, müsli a sušenek můžeš z vloček udělat třeba vynikající knedlíky jako alternativu k těm klasickým, které představují jen prázdné kalorie. Připravit si můžeš taky placičky s bylinkami a kořením, které se pak hodí jako příloha k masu a jsou vynikající s cottage sýrem nebo tvarohem. A nápadů je spousta. Vyzkoušej některé!