Neustálý hlad i vaginální mykóza. Přemíru cukru ve stravě odhalíš i sama

Shutterstock
|
08. 11. 2023
|
Sladké! Dortíky, zákusky, čokolády, sušenky, bonbóny… Spousta lidí se po nich může utlouct a neumí si představit den bez sladkosti. Tak dost!

Ne nadarmo se cukru říká bílý zabiják. Přemíra cukru se nemusí projevit jen inzulinovou rezistencí, která přispívá ke vzniku cukrovky. Tělo ti může vysílat spoustu signálů, že je cukru až moc. Sleduj je a přibrzdi, dokud je čas.

Příznaky přemíry cukru ve stravě

Je jich celá řada, a když se nad nimi zamyslíš, možná přijdeš na to, že tvoje problémy můžou snadno odeznít.

Máš potíže se spánkem

Nemůžeš usnout? Pokud sis před spaním dala něco sladkého, není divu. Mlsat na noc se nevyplácí, ani když třeba nepřibíráš. Jakmile do sebe nacpeš cukr, tělo pocítí příval energie a prostě nezabere. Přes noc pak klesne hladina cukru v krvi a ty se ráno budeš cítit všelijak, jen ne odpočatě.

Nedaří se ti zhubnout

I když se nakrásně vejdeš do své bilance mezi příjmem a výdejem energie, cukr ti nedovolí hubnout (stejně jako přemíra jiných potravin). Nemusíš s ním nutně tloustnout, ale kila dolů nepůjdou. Obecně platí, že bychom neměli překračovat 50 g jednoduchých cukrů denně.

Máš pořád hlad

Cukry, ty jednoduché, tě nikdy nezasytí na dlouho. Od toho jsou tu sacharidy, tuky, ale především bílkoviny. Nemůžeš si tedy myslet, že když si dáš dortíček plný cukru nebo ovocný knedlík zasypaný cukrem, nebude tě následující tři hodiny trápit hlad.

Mění se ti nálady

Netrpíš bipolární afektivní poruchou, ale tvoje nálady se i tak střídají rychleji, než bys sama chtěla? To je tím sladkým! Jakmile si dáš sladké, pocítíš příval štěstí díky vyplavení hormonů dopaminu a serotoninu. Jakmile ale začne glykémie (hladině cukru v krvi) klesat, nálada půjde taky dolů. Ty tak budeš mít tendenci sáhnout po dalších sladkostech, abys pokles zastavila a vyrovnala… A pak už se budeš akorát tak točit v začarovaném kruhu.

shutterstock_443169010.jpg

Cukru je dneska všude až moc. Proto je lepší si ho do stravy víc nepřidávat.
Shutterstock
Cukr nezasytí. Jen ti na krátkou chvíli dodá energii.

Chuť na sladké

Čím víc sladkého jíš, tím větší na něj máš chuť. Cukr je prachobyčejná droga, po které bažíš čím dál víc, a jestli tě před měsícem uspokojily dvě kostičky čokolády, dneska už to můžou být čtyři a víc. Je to jako u předchozího bodu – jakmile klesne glykémie, budeš mít pocit, že musíš hladinu cukru vyrovnat. A postupem času budeš k takovému vyrovnání potřebovat cukru víc a víc.

Začalo tě trápit akné

Nejsi puberťačka a akné se u tebe běžně nevyskytovalo? I za tím stojí moc cukru. Ten totiž způsobuje vyplavování hormonů, především androgenů, které pak můžou za zánětlivé procesy projevující se na pleti. Nejčastěji se akné vyskytne kolem úst, na tvářích a v oblasti čelistí.

Cítíš se stále unavená

No ovšem, cukr je sice zdrojem energie, která tě ovšem přepadne a do půlhodinky je pryč. A sama jistě uznáš, že dávat si každou donut je cesta do pekel.

Na tvou imunitu není spoleh

Určitě už víš, že imunita sídlí ve střevech. Tam se o ni starají prospěšné bakterie. Cukr jde ale jistým způsobem právě proti nim, protože podporuje růst a množení kvasinek. Ty pak narušují přirozené střevní prostředí a ty podléháš každému bacilu, který kolem tebe proletí.

Trpíš vaginální mykózou

Možná by sis to dohromady nedala, ale je to tak. Přemnožení kvasinek v důsledku nadměrné konzumace cukru se může projevit i jako vaginální mykóza. K té patří výtoky, pálení, svědění a bolesti v podbřišku.

Co s tím? Zkus třeba alternativní slazení

Sladká chuť k životu patří, ať už třeba ve formě ovoce, nebo laskominek, na které nedáme dopustit. Pokud se chceš ale zbavit závislosti na cukru, můžeš zkusit třeba přírodní sladidla, jako je čekankový sirup, xylitol, maltitol nebo erythritol.

Některé z nich se do krve vstřebávají v menším množství, erythritol dokonce vůbec – znamená to, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ty nemáš potřebu ji pak jakkoli doplňovat. Špatná zpráva je, že hotových dobrot, ba dokonce zákusků v cukrárně s alternativními sladidly u nás moc nenajdeš (ale taky jsou!), takže si svoje sladké potěšení budeš muset vytvořit sama doma.

Nikdy se cukru nevzdávej naráz

Pokud si chceš odvyknout od cukru, nedělej to skokově. Vydržela bys to den, možná dva bez sladkého, ale později by tě chytla žravá a nebyla bys na sebe pyšná, kolik toho spořádáš. Dávky cukru, na které jsi zvyklá, snižuj postupně. Vyměň zdroje jednoduchých cukrů (třeba místo mléčné čokolády si dej kousek ovoce, ale pozor – ani s fruktózou se to nesmí přehánět!) a chutě začni uspokojovat zmíněnými alternativními sladidly.

Povedlo se ti vyhrát boj nad cukrem, nebo s tím pořád máš problém?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autor článku: redakce

Související články