Poctivé šunkofleky tradiční i vylepšené. Jak na ně?

Bigstockphoto
|
10. 06. 2021
|
Že jsou šunkofleky tak jednoduché jídlo, že se na něm nedá nic zkazit? Možná. Zároveň ale platí, že tak skvělé, jako jsou tyhle, jsi ještě neměla.

Jako u všech receptů, i tady se vyplatí investovat do kvalitních surovin. Pak opravdu můžeš na výsostnou baštu povýšit i něco tak obyčejného, jako jsou právě šunkofleky.

O oblíbenosti tohohle jídla, na které nedáme dopustit zvlášť tehdy, když se chceme dobře najíst, ale nechce se nám připravovat nic složitého, svědčí i dlouhá historie jeho existence. Zapečené flíčky s uzeným masem v podobě, v jaké je známe, mají svůj původ v Německu, ale má se za to, že je jedli už i starověcí Římané.

Úspěch starších generací, které šunkofleky připravovaly, tkvěl ve výrobě domácích flíčků. I na najdeš postup níž, ale určitě si vystačíš i s těmi kupovanými.

bigstock-tetrazzini-chicken-pasta-cass-418607179.jpg

Zkusíš i domácí flíčky?
Bigstockphoto
Šunkofleky si můžeš vylepšit prakticky čímkoli, co máš ráda. Co třeba oblíbené bylinky?

Šunkofleky: jaký je základ a jak je vylepšit?

Tušíš správně, že máme recept na tradiční šunkofleky, ale že jde zároveň o variabilní dobrotu, kterou si můžeš vylepšit spoustou ingrediencí, na něž máš zrovna chuť.

Co potřebuješ: 500 g flíčků, 200 g libového uzeného masa, 50 g slaniny, 2 lžíce másla, 5 vajec, pepř a sůl

Jak na to?

  • Flíčky a maso nakrájené na kostičky dej do vroucí osolené vody a uvař je podle návodu.
  • Na pekáči si rozpusť máslo a předehřej si troubu na 180 °C.
  • Prošlehej si vejce, osol je a opepři.
  • Slaninu lehce opeč na pánvi a i s tukem, který pustí, ji dej do mísy. Přidej uvařené flíčky s masem a prošlehaná vajíčka.
  • Všechno dohromady promíchej, dej do pekáče a zapékej 15 minut. Šunkofleky by měly být nazlátlé.

A co ještě? Nebylo by to ono bez nakládané okurky, tak na ni nezapomeň!

Jak to vylepšit?

  • Do šunkofleků můžeš přidat hrášek. Báječně tak vynikne.
  • Společně se slaninou zkus orestovat cibuli. Tahle kombinace chutí nikdy nezklame.
  • Přidej klidně i goudu. Kvalitní sýr dokáže divy. Trošku si ho nech i na závěrečné posypání a krátké zapečení.

Zkusíš domácí fleky?

Pokud patříš k nadšeným kuchařkám, nebudeme ani brzdit a krotit tvoje nadšení. Takhle si připravíš domácí flíčky.

Co potřebuješ: hrnek hrubé mouky, 3 lžíce vody, vejce, sůl a trošku mouky na pomoučení

Jak na to?

  • V talíři si smíchej všechny ingredience a vytvoř těsto.
  • Na vále ho pěkně propracuj, vál pak posyp troškou mouky a vytvoř tenký plát.
  • Ten pak přendej na utěrku a nech ho zaschnout.
  • Jakmile bude suchý, nakrájej ho na kostičky (1x1 cm) a ty pak vlož do osolené vroucí vody.
  • Vař je asi 10 minut, ochutnej je, a když budou hotové, sceď je a propláchni. Hotovo!

Máš ráda šunkofleky a znáš nějaký trik, jak je udělat ještě lepší? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články