Jak se rychle zchladit? Tyhle triky zaručeně pomůžou

Shutterstock
|
13. 07. 2023
|
Počasí posledních dnů nám dává pořádně zabrat. I ti největší milovníci horka začínají pomalu, ale jistě vyhledávat klimatizované místnosti a stánky se zmrzlinou. Jak se zchladit během několika mála minut? Tady je pár tipů.

Kouzla v ložnici

Usnout během horkého večera je doslova nadlidský úkol. Aby se ti usínalo co možná nejlépe, vyzkoušej následující opatření. Hned po probuzení rozvěs veškeré přikrývky a polštáře na šňůru do nejchladnější části domu nebo bytu. Pokrývky a polštáře se vyvětrají a zchladí.

Ideální také je, pokud přikrývky opatříš saténovým povlečením, které v létě příjemně chladí. A v saténu můžeš spát i ty sama. Zhruba hodinu či dvě před tím, než půjdeš spát, vlož do mrazáku malý polštář, který zabalíš do igelitu tak, aby se k němu nedostala voda. 

Voda a zase ta voda

Dodržuj dostatečný pitný režim. Ideální je, pokud denně vypiješ 2–3 litry čisté neslazené vody. Vhodné jsou také zelené, bílé nebo ovocné čaje, ovocné nebo zeleninové šťávy a nejrůznější druhy smoothie.

shutterstock_2053107629.jpg

Vyzkoušej mátový čaj. Je příjemný osvěžující!
Shutterstock
Pít je asi nejdůležitější. Voda nebo vlažný čaj bude to pravé ořechové.

Vyvaruj se naopak konzumace alkoholu a nápojů s obsahem kofeinu (ano, patří sem i tolik oblíbené energiťáky). Dál tě osvěží třeba sáček s ledem položený za krk nebo šátek namočený v ledové vodě a uvázaný okolo čela. Rychlou pomocí je, když budeš držet obě zápěstí po dobu 10 minut pod proudem studené vody. Napustit si můžeš také kbelík studené vody, do kterého ponoříš nohy.

A co doma?

Hned po probuzení zatemni všechna okna a nech je zavřená. Chládek ti z místnosti jen tak lehce neuteče. A pokud se tak přeci jen stane, přichází na řadu průvan.

Spousta z nás řeší, co si vzít v tropických vedrech na sebe. Pokud jsi doma a okolnosti to umožňují, nenos vůbec nic. Jde o ten nejúčinnější a nejpřirozenější způsob, jak si od veder alespoň trochu ulevit.

Pokud přece jen bez oblečení nemůžeš být, vyzkoušej trik s kostkou ledu, kterou si vhodíš do podprsenky. Takový kousek ledu dokáže s tělesnou teplotou opravdové zázraky. Namrazit si můžeš taky balíček papírových kapesníků, kterými budeš následně otírat čelo a předloktí.

Průběžně se osvěžuj

Pořiď si minerální vodu ve spreji nebo speciální větráky s rozprašovačem. V tropických vedrech jde o nenahraditelného společníka. Pokud je to alespoň trochu možné, obklop se zelenou. A tím rozhodně nemyslíme alkoholickým nápojem známého výrobce, nýbrž rostlinami, které dokážou vzduch v místnosti mistrně pročistit.

Je nám úplně jasné, že máš v takových vedrech chuť na ledovou tříšť, zmrzlinu nebo obří sklenici s vodou a ledem. Ideální však je, pokud budeš konzumovat vlažné, a ne studené nápoje. Ty totiž dávají tělu signál k tomu, aby se začalo ohřívat.

Vhodné jídlo

Zní to možná absurdně, čím více pálivějšího jídla sníš, tím více tělo ochladíš. Do svého jídelníčku proto zařaď zázvor, kurkumu, pepř, chilli nebo feferonky. Naopak se vyvaruj nadměrné konzumaci soli, která zbytečně zatěžuje naše ledviny. Ty jsou i bez ní v létě namáhané víc než v kterékoli jiné části roku.

Z jídla vsaď na ovocné mísy nebo lehké saláty s minimem dresinku. Při výběru vhodného nápoje vol raději ten, který není uchováván v plastových lahvích nebo watercoolerech. Stačí chvilka na sluníčku a uvnitř nádoby se mohou začít množit nebezpečné bakterie.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články