Svatomartinské hody v Evropě: Někde frčí oheň, jinde špek

Bigstockphoto
|
11. 11. 2021
|
Taky sis myslela, že oslavy svatého Martina jsou výlučně českou tradicí? Omyl! Martina totiž znají prakticky po celé Evropě. Jak slaví v Německu nebo Chorvatsku?

Polsko

Ke svatomartinským tradicím a oslavám tady neodmyslitelně patří specialita z Poznaně – mákem a ovocem plněný rohlík. Ten v Polsku pečou prakticky celý listopad a naprostá většina Poláků na něj nedá dopustit.

Masožravci si pak pochutnávají na huse, jež je během svého života krmena ovsem, díky kterému má její maso výjimečnou chuť.

Německo

U našich německých sousedů jsou svatomartinské hody obrovskou veselicí s množstvím pestrobarevných a hlučných průvodů, které osvětlují lampiony. V jejich čele jdou koně a vojáci v červeném kabátci s mečem u boku a nechybí tady ani husy v klecích.

V menších městech nebo na vesnicích jsou průvody zakončeny fatrou, u které čeká muž představující ubožáka, a Martin na koni se s ním podělí o svůj kabátec. Děti následně dostanou ovoce, sladkosti a dospělí ochutnávají svařené víno.

Švýcarsko

Svatomartinské tradice dodržují taky ve Švýcarsku. Tady se můžeš zúčastnit některého z martinských trhů, k nimž neodmyslitelně patří zabijačkové hody. Oslavy se tady nesou v duchu vepřových specialit a oblíbeným jídlem je tlačenka, pečené koleno nebo typické švýcarské klobásy Adrios ve vepřové síťce. Nechybí ani tradiční průvody s lucernami z vyřezaných řep.

Chorvatsko

Ani u Jaderského moře na svatého Martina nezapomínají. Tamním oslavám se říká Martinje. V severochorvatských krajích se peče husa s těstovinami, podávají se škvarky i vinařský guláš. Důraz je tady nicméně kladen na křest mladého vína za doprovodu tamburašů, ke kterému místní pojídají rybí guláš brudet, skopové maso s kapustou, ryby, sýry a pečené kaštany.

Španělsko

Zabijačky jsou typické taky pro Španělsko. Vždyť i místní přísloví říká, že „na každého vepře dojde na svatého Martina“. Komu by přece jen vepřík nezachutnal, může si pochutnat na pražených kaštanech, ke kterým se ve Španělsku servíruje chorizo.

Itálie

S oslavami nejsou pozadu ani v Itálii, kde se u příležitosti svátku svatého Martina opět pořádají průvody a všechny cukrárny se až po strop naplní speciálními sladkostmi – piškotovým těstem ve tvaru svatého Martina na koni, které je polité čokoládou a štědře zdobené cukrovou polevou. Ani tady nechybí tradiční pečené kaštany, na kterých si pochutnávají velcí i malí.

bigstock-polish-traditional-saint-marti-266424697.jpg

Ochutnala jsi někdy něco jiného svatomartinského než husu?
Bigstockphoto
Tradice pojící se ke svatému Martinovi jsou v různých zemích různé.

Holandsko

Svatomartinské tradice dodržují i v Holandsku. Tady hraje během svátku sv. Martina (Sint-Maartensdag) jednu z hlavních rolí oheň. Nechybí ani martinské koledy s lampiony, které si zamilovaly především děti. Během nich totiž dostávají nejen ořechy a ovoce, ale taky sladkosti.

Město Coevorden (Kuhfurt), ležící na německo-holandské hranici, pořádá už od roku 1490 každoročně v polovině listopadu husí trh (Gänsemarkt), na kterém je volena královna husopasek. V Utrechtu, jehož je svatý Martin patronem, pak probíhá každoročně oslava s názvem „Sint Maartenfeest”.

Estonsko

Zajímavé tradice jsou spojeny taky s Estonskem. Tady na svatého Martina (Mardipäev) vzpomínají už 10. listopadu. Den před tímhle svátkem pak chodí děti v tmavém oblečení po martinské koledě.

Dříve na sv. Martina vodil děti po vsi tzv. „Mardi-Vater” (otec Martin), oblečený v tmavých šatech. Průvod měl za stálého rámusení na různé nástroje a hrnce do každého domu přinášet dobrou sklizeň a pečená martinská husa, která je dodnes součástí venkovských veselic, zase štěstí.

Slavíš svátek svatého Martina, nebo tě tahle tradice tak nějak minula?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články