Kombucha zlepšuje (nejen) trávení a spánek. Znáš ji?

Kombucha je perlivý fermentovaný nápoj s mnoha zdravotními účinky.
|
16. 10. 2020
|
O kombuche už jsi možná slyšela, ale taky jsi ji možná nikdy neochutnala. A to je škoda. Je to totiž nápoj poměrně osvěžující, myšleno nejen v horku, ale i v hektickém dni po celý rok. Co to je a k čemu je to dobré?

Kombucha (čti kombuča) je jemně perlivý fermentovaný nápoj. Vyrábí se z černého nebo ze zeleného čaje. Ten funguje jako funkční potravina, která je fermentována díky přítomnosti kolonie octových bakterií a kvasinek, a to zhruba týden. Ve výsledku tak může být nápoj zdrojem probiotik, které udržují střevní mikroflóru v kondici a zlepšují trávení. Další výhodou může být detoxikace organismu a pomoc s hubnutím.

Není jisté, odkud přesně kombucha, směs bakterií a kvasinek (označovaná taky jako scoby), pochází. Ve hře je Rusko a Japonsko. U nás se objevuje od konce 1. světové války, kdy ji sem údajně dovezli vracející se legionáři. Zajímavé je, že v letech 1926 až 1928 o ni prudce klesl zájem, protože se rozšířil mýtus, že tahle „houba“ dál v lidském těle po konzumaci roste. Pravda je, že scoby je dost odporná na pohled. Vypadá opravdu jako houba nebo pevnější želatina.

V posledních letech se ke kombuche ale poměrně často obracíme a spousta lidí si scoby pěstuje doma, aby si mohla nápoj vytvářet dál a dál pro svou vlastní spotřebu.

Proč si kombuchu dopřát?

  • Podporuje střevní mikroflóru a činnost zažívací soustavy.
  • Je nabitá vitamíny skupiny B, C, D, E, K a obsahuje i proteiny.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Uklidňuje mysl a zkvalitňuje spánek.
  • Podporuje mozkovou činnost.
  • Pomáhá s alergiemi, kožními potížemi i obtížemi s prostatou.
  • Má detoxikační a antibiotické účinky.

Pozor, kvasným procesem vzniká alkohol (0,5-1 %) a v zeleném a černém čaji je i kofein. Proto by kombuchu neměly pít děti do 3 let a měli by ji nechat ležet i abstinující alkoholici a osoby s probíhající hormonální léčbou.

httpsbit.ly3431gkk.jpg

Kombucha pomáhá třeba se spánkem a detoxikací organismu.
Kombuchu můžeš různě ochucovat, aby sis na ni opravdu pochutnala.

Při prvních ochutnávkách tě může potrápit nevolnost, střevní obtíže nebo pálení žáhy. To může být ale součást detoxikačního procesu, takže pokud tyhle nežádoucí aspekty vymizí, můžeš kombuchu pravidelně popíjet. Jestli je to ale příliš nepříjemné, možná tělo vysílá alergické reakce. V tom případě ji přenech někomu jinému.

Ideální je konzumovat 2 deci ráno a 2 deci večer. Žádné množství ale nikde není dané jako účinné nebo jako škodlivé.

Jak si kombuchu vyrobit doma?

Kombucha se dá běžně koupit v obchodech v lahvi. Na ochutnání ti to bude určitě stačit, ale když ji budeš chtít pít častěji a pravidelně, vyplatí se ti spíš vlastní výroba. Stačí si sehnat scoby a pak už budeš potřebovat jen černý nebo zelený čaj a cukr.

Jak na to?

  • Uvař 2 litry vody a přidej do ní 150 g cukru. Nemusíš se bát, vesměs všechen spotřebují kvasinky ke svému životu, takže na tebe ho moc nezbyde.
  • Na 10 minut nech v téhle oslazené vodě luhovat 4 sáčky čaje nebo 10 g čaje sypaného.
  • Čaj po 10 minutách vytáhni a nech tekutinu vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Pak ji přelij do skleněné nádoby, ideální je třeba zavařovací sklenice.
  • Scoby dej na hladinu, světlejší stranou nahoru. Sklenici shora překryj plátýnkem, abys směs ochránila před muškami.
  • Sklenici se směsí postav na místo, kde na ni nebude přímo svítit slunce. Kombucha bude hotová tak za 5-7 dní. Čím déle necháš scoby pracovat, tím octovější a fermentovanější nápoj bude. Naopak když ji necháš pracovat kratší dobu, o to víc cukru v nápoji nakonec zůstane.
  • Pro příště si nech ve sklenici aspoň 3 centimetry na výšku starého nápoje.
  • Scoby vyndej (pozor, nedotýkej se jí kovovými předměty), propláchni a odlož do plastové nebo skleněné misky s trochou roztoku.
  • Kombuchu skladuj v uzavřených lahvích v ledničce. Zastavíš tím kvasný proces.

Během celého procesu zrání se v nápoji vytvoří nová, dceřiná vrstva, která se bude spojovat s vrstvou původní. Pro další a další přípravy stačí odloupnout pár vrstev, aby se ti do sklenice pro přípravu taky vešlo něco jiného než bakterie a kvasinky.

Náš tip: Kombuchu můžeš pít jen tak samotnou, nebo si ji můžeš namíchat třeba do smoothie!

Znáš kombuchu a užíváš ji, nebo ti to nic neříká? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články