Domácí „krtek“ na čištění odpadů tě vyjde na pár kaček

Shutterstock
|
12. 02. 2023
|
V obchodech a drogeriích najdeš nespočet čističů odpadů, které slibují zázraky. Jejich pořízením však trpí nejen naše peněženka, ale taky příroda.

Co takhle vyměnit chemické dryáky za pomoc z přírody? Máme pro tebe několik tipů na výrobu účinného čističe odpadů, který tě vyjde na pár kaček, a suroviny pravděpodobně najdeš doma ve spíži.

Krtek z „osmažené“ jedlé sody

Jedlá soda se může v domácnosti pochlubit neuvěřitelným spektrem využití. Můžeš s ní jednoduše čistit odolné skvrny, odstraňovat připáleniny a skvěle se hodí taky k běžnému úklidu toalety nebo koupelny. Navíc si poradí i s ucpaným odpadem. Jak na to?

Na výrobu domácího „krtka“ budeš potřebovat asi 150 g jedlé sody. Sodu vsypej na mírně rozehřátou pánev a chvilku míchej. Po několika minutách by měla mít jemnější strukturu.

Jakmile jemnější struktury dosáhneš, odstav ji z plotny a přesypej do misky, kde ji necháš zchladnout. Po zchladnutí sodu zalij 200 ml vody a míchej tak dlouho, dokud se soda nerozpustí.

Směs nalij do odpadu, nech působit aspoň 2 hodiny (ideálně ale přes noc) a pak odpad propláchni. Po zbytcích a zápachu by neměla být ani stopa. V případě potřeby můžeš proces zopakovat.

Čištění odpadu práškem do pečiva s octem

Vyčistit odpady můžeš i obyčejným octem a práškem do pečiva. Obě složky smíchej a nalij do odpadu, kde je necháš působit minimálně dvě hodiny. Po uplynutí této doby odpad propláchni horkou vodou.

shutterstock_1515995336.jpg

Jedlá soda dokáže divy i při čištění odpadu.
Shutterstock
Jedlá soda je v domácnosti všestranným pomocníkem!

Čištění odpadu pomocí soli

Taky sůl má při čištění odpadů a údržbě domácnosti obrovský potenciál. V tomhle případě stačí jen několik lžic téhle nad zlato se považující látky vsypat do odpadu, nechat působit minimálně 15 minut a následně prolít vroucí vodou.

S ucpaným odpadem si poradí i Cola nebo mýdlo

Pokud nejsou odpady příliš znečištěné a ty nemáš po ruce nic z výše uvedeného, můžeš zkusit i méně tradiční suroviny. Ty sice nejsou tak účinné, rozhodně s nimi ale nešlápneš vedle. Na pravidelné bázi můžeš do odpadů používat tekuté mýdlo nebo třeba Coca-Colu.

Babské rady se s chemií nesnesou

Rozhodla ses na ucpané odpady použít některou z výše uvedených surovin? Ať tě ani nenapadne kombinovat ji s klasickými chemickými prostředky, které si přineseš z obchodu! Za prvé to postrádá smysl, za druhé nikdy nevíš, jakou chemickou reakci vše dohromady vyvolá.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články