Proč jíst olivy: podpoří srdce a zlepší pleť i náladu

Shutterstock
|
17. 02. 2024
|
Jedni je milují, druzí je nenávidí. Zatímco dřív patřily olivy převážně jen do středomořské kuchyně, dnes už s nimi kouzlíme i my ve středu Evropy. A dobře děláme! Najdeme v nich totiž překvapivě mnoho důležitých látek.

Olivy jsou ale, stejně jako třeba zrající sýry, tím, k čemu se buď projíte, nebo ne. Říká se, že jen málokomu zachutnají napoprvé. Takže jim buď napodruhé a napotřetí propadneš, nebo už je nikdy nevložíš do úst.

Zelené, nebo černé? V čem je rozdíl?

Na tom není nic složitého. Černé a zelené olivy jsou pořád ty samé, jen byly sebrány v jiné fázi zrání – zelené dřív, černé později. Zelené jsou nedozrálé, mají nahořklou chuť a obsahují méně olejů. Výsledná barva ale taky hodně závisí na úpravě a na tom, v čem se louhují. Zelené olivy se několik hodin až dní máčí v roztoku hydroxidu sodného a pak se nechají 6–12 měsíců kvasit.

Černé olivy se zase louhují za přítomnosti vzduchu, přičemž probíhá oxidace. Tento chemický děj jim pak dodá výslednou barvu.

Které jsou zdravější a které oblíbenější?

Jak už to tak bývá, nejde to mít obojí najednou. Oblíbenější jsou totiž zelené olivy, které však obsahují víc sodíku – sama už jsi určitě poznala, že jsou slanější. Zároveň taky obsahují míň esenciálních olejů, takže pro získání daného množství oleje jich musíš zkonzumovat víc. Černé olivy jsou tedy cennější, ale nemají tolik milovníků jako ty zelené. Kaloricky jsou obě varianty víceméně srovnatelné, černé olivy jsou o něco málo kaloričtější.

Náš tip: Dej si 5–10 oliv denně a podle odborníků získáš správné množství olejů a vitamínů. To může být dobrá prevence proti jakékoli obyčejné nemoci, nemyslíš?

Proč stojí za to je jíst? Důvodů je celá řada

Začněme tím nejjednodušším. Olivy obsahují spoustu vitamínů a minerálů – vitamín A, vitamín E, vitamín K a vitamín D, z minerálů draslík, železo, jód a sodík. Nesmíme zapomenout taky na to, že olivy nám poskytují spoustu vlákniny, která v běžné stravě dost chybí, když se na ni opravdu nezaměříme.

Olivy obsahují zdravé tuky. Jsou to právě ty rostlinné tuky, které bys v jídelníčku měla mít, aby byl dokonale vyvážený. Ať už budeš baštit olivy celé, nebo si dáš pár kapek olivového oleje do salátu, neuděláš chybu. Tuky z oliv pomáhají bojovat proti vysoké hladině cholesterolu v krvi a napomáhají spalování tělesného tuku – proto se hodí i do diety. Ale všeho s mírou!

shutterstock_1792033883.jpg

Olivy obsahují zdravé tuky a pomáhají spalovat tělesný tuk. Přesně tak.
Shutterstock
Olivám jsou zaslíbené teplé kraje. Naštěstí se ale dostanou i k nám. Nebo ještě líp – my k nim.

Mají taky antioxidační účinky. Pomáhají bojovat proti škodlivým látkám v těle a taky je z něj vylučovat. Dobré jsou i na podporu správného fungování srdce a díky nim můžeš zlepšit průtok krve v těle – tepny jsou díky obsaženým látkám průchodnější.

Konzumace oliv se může projevit taky na zdraví tvých očí a stavu pokožky, látky, které z oliv získáš, působí proti jejímu stárnutí. Olivy taky můžou pomoct vylučovat menší žlučníkové kameny, chrání před nádorovými onemocněními, pomáhají léčit rány a tvou imunitu podpoří na maximum.

Nejsou ale dobré jen pro tělo. Na jejich pravidelnou konzumaci by ses měla zaměřit, pokud tě trápí dlouhodobá skleslost nebo dokonce deprese. Podporují i mozek jako celek.

V kuchyni se s nimi dá přímo čarovat

Olivy rozhodně nemusíš jíst samotné, i když můžeš. Klidně si s nimi můžeš zamlsat u filmu nebo seriálu. Vynikající jsou ale snad v jakémkoli salátu, jako obloha k masu, perfektně chuťově ladí se sýry a pomazánkami, dobré jsou na pizze, v polévkách a fajnšmekři je dokonce kombinují s kvalitní čokoládou!

Na olivy vsází i výrobci kosmetiky

Určitě už sis mockrát všimla, kolik kosmetických prostředků obsahuje olivový olej nebo jakýkoli jiný výtažek z tohoto ovoce (ano, ovoce!). Už jsme nakously výš, že pravidelná konzumace oliv může příznivě ovlivnit stav tvojí pokožky. Je to hlavně díky obsaženým vitamínům a speciálně díky betakarotenu, který chrání pokožku před UV zářením. Důležité jsou v kosmetice taky výtažky z olivových listů. Takové prostředky se hodí hlavně pro suchou pokožku, kterou krásně hydratují a zvláčňují.

Máš ráda olivy, nebo patříš k jejich odpůrcům? 

Autor článku: redakce

Použité zdroje: 

  • healthline.com/nutrition/foods/olives
  • healthline.com/nutrition/are-olives-fattening
  • webmd.com/diet/health-benefits-olives
  • quora.com/How-many-olives-are-safe-to-consume-daily
Související články