Olena Zelenská: První dáma Ukrajiny, která nechtěla být slavná

Wikipedia, CC BY 4.0, Office of the President of Ukraine
|
05. 03. 2022
|
Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je první dámou, jakou by si přál každý stát. Kdo vlastně je Olena Zelenská a jak se seznámila se svým manželem?

Olena Zelenská (44) o slávu nikdy nestála a trvalo jí dlouho, než rozdýchala rozhodnutí svého manžela Volodymyra Zelenského (44) kandidovat na prezidenta. Role první dámy Ukrajiny se ale nakonec zhostila se vším všudy. V náročné době je podporou nejen manželovi, ale i své zemi. Odvážná žena zůstává s rodinou v Kyjevě a aktivně působí na sociálních sítích, kde informuje veřejnost o nejnovějších událostech.

Seznámení Oleny s Volodomyrem Zelenským

Olena Zelenská chodila na stejnou základní školu jako její manžel Volodymyr Zelenskyj, seznámili se ale až o několik let později během studií na univerzitě. Volodymyr studoval právo a Olena architekturu, ale brzy přešla na scenáristiku. Dohromady se dali po studiích, když Olena začala psát scénáře pro komediální soubor Studio Kvartal 95, který Zelenskyj založil.

Po několikaleté známosti se v roce 2003 vzali. O rok později se jim narodila dcera Oleksandra a v roce 2013 syn Kyrylo. Pár vstoupil do povědomí Ukrajinců ještě před Zelenského kandidaturou na prezidenta. Zelenský byl v zemi populárním komikem a národ si ho zamiloval i díky výhře v ukrajinské verzi StarDance.

bigstock-ceremony-of-raising-the-state-382156838.jpg

Volodymyr Zelensky byl původně právník a herec.
Bigstockphoto
Zelensky je teď známý po celém světě jako prezident, který svou zemi ani za války neopustil.

První dámou proti své vůli

Když začal Volodymyr Zelenskyj pomýšlet na vstup do politiky a kandidaturu na prezidenta, byla jeho žena zásadně proti. Nakonec se ale s rozhodnutím manžela smířila a v kariéře ho podporovala. „Vždy jsem raději stála stranou, než abych byla v centru pozornosti, ale nástup mého manžela do úřadu prezidenta změnil pravidla hry,“ uvedla Olena v rozhovoru pro ukrajinskou Vogue.

Role první dámy se zhostila na výbornou. Po zvolení Zelenského prezidentem v roce 2019 se Olena začala angažovat v sociální oblasti. Působila například v boji za rovnoprávnost žen a mužů, když v roce 2019 iniciovala přistoupení Ukrajiny ke hnutí G7 o rovnoprávnosti pohlaví. Podporovala taky reformy za lepší stravování v ukrajinských školách, které schválil parlament v roce 2021.

Symbol odvahy  

Když 24. února vypukla válka na Ukrajině, zůstala první dáma s rodinou v Kyjevě po boku svého manžela. Svými pravidelnými příspěvky na sociálních sítích se snaží svým krajanům dodat odvahu. „Dnes nebudu panikařit ani plakat. Budu klidná a sebejistá. Mé děti se na mě dívají, budu po jejich boku, po boku svého muže a také s vámi. Mám vás ráda a miluji Ukrajinu!“ uvedla Olena Zelenská na svém Instagramu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články