Zázračný strom, který skrývá nálož vitamínů a minerálů. To je moringa olejodárná

Shutterstock
|
20. 01. 2023
|
Moringa je superpotravinou, kterou ani nevíš, že potřebuješ. Přitom je to přírodní zázrak, který je napěchovaný vitamíny a minerály. A klidně s ní můžeš připravit muffiny nebo palačinky!

Nazývají ji křenovým stromem díky štiplavé chuti kořene nebo paličkovým stromem podle tvaru zralých lusků. Moringa je díky množství výživných látek opravdovou superpotravinou. Cesta za jejím původem by tě zavedla až do Indie, kde přirozeně roste v himálajských horách. Přes Arábii se nakonec dostala do Afriky a pak pomaličku do dalších koutů světa. Celý strom jde přitom využít od kořene až po semena.

U nás se můžeš nejčastěji setkat s práškem z mladých listů téhle zázračné superpotraviny. Její plody můžeš jíst syrové, její kořen se dá zase využít všude, kde by se hodil křen. Semena se kromě kuchyně používají v podobě oleje v kosmetice, z vláken kůry se vyrábějí rohože a provazy.

Zázračná rostlinka

Moringa je ale hlavně zdrojem neuvěřitelného množství všech možných zdraví prospěšných látek, díky které jí někteří říkají multivitamín třetího tisíciletí. Obsahuje na 92 živin, 46 druhů antioxidantů a víc než 30 protizánětlivých látek.

Kromě toho v ní najdeš najít vitamíny od A až po D, vitamín K i nenasycené mastné kyseliny s některými z esenciálních aminokyselin. Ukázkových 100 g sušených listů moringy obsahuje třeba 25x víe železa než špenát nebo 17x víc vápníku než mléko. V množství bílkovin hravě předčí hovězí stejk i vajíčka a ve vitamínu C zase pomeranč.

shutterstock_1039216765.jpg

Morignu u nás nejčastěji seženeš ve formě prášku.
Shutterstock
Moringa je úžasný strom, který se dá zpracovat od hlavy až k patě.

Do jídel i na pleť

Teď už je ti asi jasné, proč si lidi tohohle zázračného stromu tak cení. Výrobky z něj pomáhají třeba k udržení normální hladiny glukózy v krvi, což ocení hlavně diabetici. Svou pozitivní roli sehrává při poruchách zažívání nebo tlumení bolestí. Kromě toho chrání kardiovaskulární systém, játra a podporuje aktivitu mozku. Obsažené antioxidanty pak bojují proti volným radikálům, molekulám, které způsobují oxidační stres a záněty.

Moringový olej používá i v kosmetice, kde pomáhá bojovat proti vráskám a zklidňuje podrážděnou pokožku. Je účinný taky u léčby plísně na nohou a zmírňuje projevy akné. Můžeš si koupit třeba mast s moringou, přírodní mýdlo nebo balzám na rty. Olej se dá ale použít také pro studenou kuchyni.

I u téhle superpotraviny ale platí „všeho s mírou“. Výsledky ucítíš při dodržení doporučeného množství. V nadměrném množství už může mít projímavé účinky a způsobit zažívací problémy.

Od čaje až po polévky

Prášek z listů můžeš využít na tisíce způsobů. Dá se přidat do polévek, omáček, připravit si z něj čaj nebo ho dát do smoothie. Z moringy si můžeš ukuchtit zmrzlinu, pudink i palačinky. Pracovat s ní můžeš v humusu, salátech, v muffinech a jiných pochoutkách.

Na palačinkách si pochutnají dospělí i děti. Proč si je nepřipravit zdravě, chutně a s přísadou superpotraviny? Pojď do toho, je to fakt jednoduché!

Co potřebuješ (na 10 palačinek): 400 ml mléka (může být i rostlinné), 200 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce moringového prášku a špetku soli

Jak na to?

  • Všechny ingredience dobře promíchej.
  • Na pánvičce postupně smaž z obou stran na lžičce oleje.
  • Dochuť podle libosti. Můžeš použít bílý jogurt, ovoce nebo rozpuštěnou čokoládu. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články