Proč jíst mochyni: chutná ve spoustě pokrmů a pomáhá při řadě onemocnění

Bigstockphoto
|
01. 07. 2021
|
Mochyně peruánská známá taky jako physalis je docela nápadný plod, který spíš vídáme jako dekoraci. Když ji ale začneš pravidelně konzumovat, získáš s ní spoustu benefitů.

Mochyně peruánská (pozor, neplést s mochyní židovskou, která je jedovatá) zaujme svou sladkokyselou chutí a vůní, která připomíná jahody nebo ananas. Jejím domovem jsou peruánské Andy a Mayové si ji dopřávali, jak jen to šlo. Oranžovožlutá třešnička se jí syrová, se zrníčky uvnitř a vždycky jen zralá – jen tak ti bude chutnat. To, že už se hodí ke konzumaci, poznáš podle oschlých lístků. Seženeš ji i sušenou.

Mochyně peruánská a její vliv na naše zdraví

Každý, kdo dbá na to, aby dodával tělu dostatek vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, physalis uvítá. Mohyně peruánská je bohatá na vitamín A, vitamín C a některé vitamíny skupiny B. Obsahuje taky na 30 minerálních látek (hlavně draslík, železo, fosfor a vápník) a stopových prvků, zmínit musíme i antioxidanty, které chrání buňky před předčasným stárnutím a před vznikem rakoviny.

Díky obsahu železa může být skvělým zdrojem tohohle nepostradatelného prvku pro těhotné ženy. Dál vyniká množstvím rostlinných bílkovin, což se u ovoce často nevidí, a nízkým glykemickým indexem. Hodí se do stravy i diabetikům.

bigstock-cape-gooseberry-or-physalis-mi-403938953.jpg

Mochyně peruánská má ještě jedovatou variantu - mochyni židovskou.
Bigstockphoto
Mochyně je nabitá některými vitamíny a minerály. Podporuje imunitu jako celek.

Mochyně taky působí močopudně, dokáže vylučovat soli kyseliny močové. Proto by ji měli mít v hledáčku lidé s onemocněním ledvin, dnou, otoky nebo revmatem. Je potřeba dodat, že pomáhá zlepšovat soustředění a obecně se hodí pro podporu imunity.

Physalis má své místo v lidovém léčitelství. Například v jižní části Afriky se její nahřáté listy pokládají jako obklady na poraněnou kůži, v Indii se u některých kmenů využívá k léčbě žloutenky a v Kolumbii se vývar z listů podává i jako lék na astma.

Jak zařadit physalis do jídelníčku?

Mochyně je široce využitelná. Můžeš ji baštit samotnou, ale taky ji přimíchat k oříškům, do müsli, kaše z ovesných vloček, smoothies, ke zmrzlině, do ovocných dortů a koláčů a klidně i do džemu, ovocného salátu, tvarohu, jogurtu nebo skyru. Italové ji milují máčenou do čokolády, tak je dost možné, že při cestování tímhle státem narazíš na kuličku v čokoládě, z níž budou koukat nezaměnitelné lístečky.

Dáš mochyni šanci, nebo tě neláká? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články