Dej si kafe! Známe 5+1 důvod, proč bys měla

Bigstockphoto
|
17. 05. 2022
|
Od doktorů všichni slyšíme, jak bychom měli omezit pití kávy. Samozřejmě není tak úplně skvělé vypít deset šálků denně, ale úplně se jí vzdát by bylo zbytečné. Máme pro tebe 6 důvodů, proč si aspoň jedno kafčo denně dopřát.

Moderní doba má spoustu strašáků – třeba cukrovku, kardiovaskulární onemocnění nebo Parkinsonovu chorobu. Vědci z Harvardu teď přišli na to, že 3-5 šálků kvalitní kávy denně pomáhá těmto potížím předcházet. Jedno kafe denně prý snižuje riziko cirhózy jater až o 22 %. A to všechno dohromady už stojí za zamyšlení.

1. Káva dodává tělu antioxidanty

Že máme škodliviny všude kolem sebe, to asi není třeba dlouze rozebírat a někoho o tom přesvědčovat. Proto se aspoň někteří z nás snaží jíst zdravě a dodávat si v nejrůznějších formách antioxidanty, které na sebe tyto škodliviny vážou a pomáhají je odvádět z těla, čímž například předcházejí riziku vzniku rakoviny. Dobrá zpráva je, že káva obsahuje asi 200 látek, které jako antioxidanty působí!

2. Káva stimuluje mozek

To je známá věc. Všichni, kteří se učili na maturitu, zkoušky na vysoké škole nebo jen procházeli stresujícím a vyčerpávajícím obdobím, při němž potřebovali zůstat bdělí a s čistou hlavou, to pocítili na vlastní kůži. Kofein obsažený v kávě je životabudič. Je však nutno dodat, že kofein nikdy nenahradí zdravý spánek.

bigstock-tired-woman-at-office-desk-119626298.jpg

Káva dokáže pořádně nakopnout.
Bigstockphoto
Únava a do večera daleko? A co jiného by ti mělo pomoct než hrnek dobrého kafe?

3. Vůně kávy podporuje psychiku

Co mají společného unavení potkani a vůně kávy? Jeden vědecký pokus. Šlo během něj o to, nenechat spát potkany dostatečně dlouhou dobu na to, aby na jedné skupině z nich bylo znát to, že jsou vystaveni aromatu kávy, a na druhé ne. Potkani, kteří cítili vůni kávy, byli najednou výkonnější. Ruku v ruce s únavou jde i momentální nálada a přiznej si – nedělá ti dobře vůně tohoto božského nápoje? Káva přece jen tak někomu nesmrdí a nevyvolává nelibé pocity!

4. Káva potlačuje sklony k depresi

Americký Ústav národního zdraví se věnoval pro změnu souvislosti pití kávy a depresí. Závěr vědců zněl jednoznačně: lidé konzumující aspoň 4 šálky kávy denně snižují o 10 % riziko deprese. S tím souvisí i další fakt, a to ten, že pití 2-4 šálků kávy denně snižuje riziko sebevražd o 50 %. Takže na zdraví!

5. Káva zajišťuje lepší sportovní výkony

Někteří sportovci, třeba běžci, si před tréninkem či závodem dávají kávu. Proč? Protože její složky podporují nejen činnost mozku, také „nakopávají“ tělo. Klidně si skoč na kafíčko cestou do posilovny, protože se do toho pak víc obuješ a výsledky budou logicky znatelnější. Je to takový povolený doping.

6. Káva podporuje trávení

Potíže s trávením? Máš-li ráda kávu, bude pro tebe jistě příjemné zjištění, že ti právě ona může pomoct. Žaludek se díky ní snáz vyrovná se zkonzumovanou stravou. Neznamená to ale, že bys měla vysedávat ve fast foodu a pak si myslet, že to kafe zachrání.

A kdy kávu nepít?

Kávu bys měla omezit, máš-li vysoký tlak. K jeho zvýšení dochází jen na krátkou dobu, ale pokud ho máš standardně vysoký, nic příjemného svému tělu jejím požíváním neděláš. V těhotenství to taky není to, co bys měla denně popíjet. Leda bys zvolila kávu bez kofeinu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články