Alternativní sladidla: je stévie opravdu takové terno?

bigstockphoto.com
|
15. 01. 2021
|
O cukru už se dneska mluví tak, že by si ho dal kamkoli snad jen blázen. Je na čase zkoušet přírodní sladidla, ke kterým patří i stévie.

Stévie byla jedním z prvních přírodních sladidel, jejichž spotřeba se u nás rozjela ve velkém. O xylitolu, erythritolu a maltitolu ještě většina z nás neměla ani tušení. Najednou tu jako náhražka cukru bylo něco, co nepůsobilo tak odpudivě (především svou pověstí), jako třeba aspartam.

Kde se stévie vzala?

Stévie coby sladidlo je extrakt z listů stévie sladké, což je bíle kvetoucí tropická rostlina, která se pěstuje hlavně v tropickém a subtropickém podnebném pásu v Jižní a Střední Americe. Glykosid, jak onen extrakt nazýváme, je má asi 300x vyšší sladivost než cukr, ale zároveň má téměř nulovou kalorickou hodnotu a tělem projde podobně jako třeba voda. To zní jako sen!

Jako první ji pravděpodobně využívali domorodci v Paraguayi a Brazílii, a to třeba i na pálení žáhy nebo na ochranu zubů před vznikem kazu. Evropani se o jejích vlastnostech dozvěděli poté, co francouzští vědci v roce 1931 dokázali izolovat glykosid, načež zjistili, jak ohromná je jeho sladivost.

bigstock-natural-sweetener-in-powder-fr-388134925.jpg

Stévie má spoustu výhod, ale není pro každého.
bigstockphoto.com
Stévii seženeš v tekuté i pevné formě.

Od 70. let 20. století Japonci pracovali na tom, jak ze stévie udělat rozšířené sladidlo, které by mohlo nahradit do té doby hojně užívaná umělá sladidla.

Výhody a nevýhody stévie. Neodradí tě její pachuť?

Jako všechno na světě, i stévie má svoje klady a zápory. Co na ní laici i odborníci oceňují, to je právě její schopnost nahradit umělá sladidla a taky to, že je vhodná pro diabetiky, protože neobsahuje glukózu ani sacharózu, takže neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Dalším kladem je, že nepodporuje vznik zubního kazu. A je toho ještě víc:

  • zrychluje metabolismus
  • pomáhá kuřákům při odvykání
  • zlepšuje budování svalové hmoty
  • podporuje imunitu
  • má antioxidační a antibakteriální účinky
  • snižuje pocit únavy
  • pomáhá při poruchách spánku

Jenže to má jeden háček. Zatímco jedni stévii milují, druzí ji nenávidí, a než aby sladili s ní, radši nebudou sladit vůbec. Tím háčkem je zvláštní pachuť, která stévii bohužel doprovází. Pokud jsi tedy zvyklá třeba na čaj s cukrem nebo medem, případně na kafe s cukrem, stévie tě nepotěší, protože na rozdíl od jiných alternativních sladidel se tak jednoduše „neschová“.

Další zajímavou informací je to, že stévie nejspíš ještě není prozkoumaná tak, jak by bylo vhodné. Ještě v roce 2015 totiž odborníci varovali před podáváním stévie dětem. Do dětské stravy jako takové ani nesměla být přidávána. Později už se o ní v téhle souvislosti příliš nepsalo…

Pozor by sis na tohle sladidlo měla dávat i v případě, že bereš léky kvůli vysokém cholesterolu nebo se léčíš s onkologickým onemocněním, léčíš neplodnost nebo užíváš antivirotika. Fungování tohohle všeho může stévie ovlivnit.

Používáš někdy stévii, nebo jsi ji ještě ani nevyzkoušela? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články