Seitan je veganská proteinová bomba, která se snadno vyrovná masu

Shutterstock
|
23. 03. 2023
|
Už jsi unavená z neustálého připravování masa? Zkus veganskou alternativu, kterou uděláš na tisíc způsobů a dodáš tělu pořádný balík bílkovin. Můžeš si ji navíc lehce vyrobit doma.

Seitan patří mezi bezmasé produkty, které nadšenci do veganské a vegetariánské stravy jí místo masa. Svým složením je ale pro mnohé lidi kontroverzní. Vyrábí se totiž z pšeničného lepku, kterému se mnozí snaží vyhýbat. Pokud nemáš s lepkem problém, můžeš být naprosto v pohodě. Velmi rádi si na něm pochutnají i ti, kteří mají alergii na sóju. Sami vegani ho přitom popisují jako velmi lehce stravitelný a dobře přijímaný i lidmi, kteří mají jinak problémy s nadýmáním.

Má stejně bílkovin jako maso

O výhodách bezmasé pochutiny vyrobené z pšenice mnoho lidí neví. Právě tahle obilovina je přitom jednou z nejbohatších zdrojů proteinu. Obsahuje 8 z 9 důležitých aminokyselin. Pokud si dáš 100 g seitanu, dostaneš do svého těla stejně bílkovin, jako kdybys jedla kuře nebo hovězí maso.

Veganská pochoutka dodá tvému tělu taky vitamíny, a to B2, B3 i B6. Kromě toho neobsahuje cholesterol a je nízkokalorická, takže si ji můžeš dát, i když jsi zrovna na dietě. Má nízký obsah sacharidů, a to proto, že veškerý škrob, který bys normálně našla v pšeničné mouce, se v procesu výroby seitanu vymyje. Svému tělu díky seitanu dodáš i minerály, jako je selen a železo – to je pro vegetariány a vegany obzvlášť důležité.

Tofu, tempeh nebo seitan?

Hodně bílkovin má kromě seitanu taky tofu a tempeh. Že nevíš, jaký je mezi nimi rozdíl? Důležité je složení. Seitan se vyrábí z pšeničného proteinu, kdežto tofu z toho sójového. Tempeh se pak skládá z fermentovaných sójových bobů. Tofu je z nich vyrobeno taky, ale z nefermentovaných.

Každý si přijde na své

Seitan můžeš připravit úplně podle své chuti. Dá se dusit, péct, vařit, marinovat nebo klidně restovat. Skvělé taky je, že samotný seitan nijak nechutná, ale přejímá vůni a chuť surovin, které připravíš společně s ním.

Můžeš si s ním uvařit guláš, omáčku, přidat ho do špízu, pokrájet na nudličky a dát do bezmasé číny, v létě ugrilovat nebo si z něj vyrobit veganský salám. Dají se s ním naplnit tortilly, a dokonce s ním uvaříš i svíčkovou. Miluješ kuřecí stripsy? Není problém, i tak se dá připravit seitan. Využít ho můžeš jednoduše všude, kde bys jinde nakrájela a připravila maso.

shutterstock_1564338832.jpg

Seitan můžeš dát kamkoli, kde bys jinak použila maso.
Shutterstock
Seitan můžeš koupit, ale snadno si ho připravíš i doma.

Veganské maso si můžeš koupit – v obchodech seženeš seitan natural nebo seitan speciál, který je už dopředu dochucený. Natural variantu je nejlepší namarinovat přes noc a pak zpracovávat dál podle aktuální chuti. Nebo si ho sama vyrob!

Recept na domácí seitan

Veganskou alternativu masa si můžeš také vyrobit sama doma, a to buď klasickým způsobem:

  • Nejdřív si vytvoř hladké těsto smícháním kila hladké pšeničné mouky a půl litru studené vody.
  • Těsto přikryj a nech ho odpočívat v teple asi půl hodiny.
  • Dál bys měla těsto proplachovat ve vodě a promačkávat přes cedník. Tímto způsobem se vyplaví škrob. Hotovo budeš mít, až bude voda úplně čirá.
  • Seitan nakrájej na plátky a přibližně hodinu vař ve vývaru s kořením.

A nebo obměněnýmrostlinnou bílkovinou a lahůdkovým droždím:

  • V míse smíchej 120 g pšeničné bílkoviny se 4 lžičkami lahůdkového droždí a s oblíbeným kořením.
  • V druhé misce rozdrol pětinu jedné kostky zeleninového bujónu a zalij ho 50 ml horké vody. Promíchej a přidej 40 g rajčatového protlaku. Pak přilij 100 ml studené vody a zase promíchej.
  • Obsah obou misek smíchej dohromady a chvíli směs promačkej. 
  • Těsto pak rozděl na čtyři kousky, vytvaruj je jako plátek a zabal do alobalu.
  • A teď už seitan jen tepelně uprav. Můžeš ho dát uvařit na páře, stačí ho přikrýt pokličkou a nechat mu 40 minut. Pak je hotovo!

Dáš seitanu šanci?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články