Ústní voda odstraní pach i lupy. A umí toho mnohem víc

bigstockphoto.com
|
08. 09. 2020
|
Většina z nás ji má v koupelně a pravidelně s ní desinfikuje dutinu ústní. Řeč je samozřejmě o ústní vodě, která ale v domácnosti najde mnohem širší uplatnění. Zbaví tě totiž lupů, zápachu nohou nebo třeba skvrn.

Nouzový deodorant

Ústní voda nelikviduje bakterie pouze v ústech, pomoci může i s těmi, které se po nějaké době začínají množit ve tvém podpaží. Pokud jsi doma zapomněla deodorant a nemáš ho kde koupit, stačí namočit kousek vaty nebo vatového tamponu do ústní vody a podpaží jím potřít. Jen dávej pozor na to, ať takhle neošetřuješ podrážděnou nebo pořezanou pokožku.

Už žádný zápach nohou

Co si budeme nalhávat – zapáchající boty nebo dokonce chodidla trápí i značné procento něžného pohlaví. I tady ale existuje jedna účinná rada. Stačí smíchat ústní vodu s bílým octem v poměru jedna ku jedné, a ve vzniklém roztoku nohy pravidelně máčet. Tahle účinná lázeň je totiž zbaví nezvaných návštěvníků i zápachu.

Úleva od hmyzího kousnutí

Bodavý hmyz nám občas dokáže pořádně zavařit. Pokud nemáš po ruce chladivý gel, který tvoji pokožku zklidní po tom, co se na tobě vyřádilo hejno komárů, opět stačí použít kapku ústní vody. Tu nanes na vatový tampon a postižené místo jím potři. Alkohol, který ústní voda obsahuje, skvěle zastoupí dezinfekci, pokožku zklidní a přinese jí úlevu.

bigstock-hand-holding-blue-water-mouthw-365348203.jpg

Ústní voda pomáhá třeba při kousnutí hmyzem.
bigstockphoto.com
Vyzkoušej ústní vodu i k jiným účelům, než je ten původní!

Bojovník proti lupům

Používáš drahé šampony, které slibují vlasy bez lupů, a pořád se nemůžeš dočkat kýženého výsledku? Stejnou a mnohem levnější službu ti prokáže i obyčejná ústní voda. Ta se dřív opravdu používala jako prostředek proti lupům. Stačí tampónkem potřít místa hlavy u kořínků vlasů a nechat působit asi deset minut. Vlasy si potom umyj klasickým šampónem.

Čisté monitory i záchod

Ústní voda se dost dobře uplatní i v péči o domácnost. Skvěle s ní totiž vyleštíš televizní obrazovky a počítačové monitory. Stačí nalít trochu ústní vody do rozprašovače a dál postupovat klasickým způsobem. To samé platí také pro záchodovou mísu, kterou snadno vyčistíš i bez použití drahých čisticích prostředků.

Účinná desinfekce

Ústní vody, které obsahují alkohol, můžeš snadno použít také jako účinnou desinfekci. Vzhledem k tomu, že vody na bázi alkoholu působí antibakteriálně, hodí se na likvidaci všemožných breberek, které číhají na madlech městské hromadné dopravy, klikách dveří i nákupních košících. Pochopitelně, že celou lahev nosit v kabelce asi nebudeš, ale co takhle tekutinu přelít do nějakého malého a skladnějšího balení?

Sbohem, akné!

Trápí tě nevzhledná, věčně mastná a opupínkovaná pleť? I s ní si dokáže dost dobře poradit ústní voda. Ta totiž pokožku obličeje vysuší a zbaví ji přebytečného mazu. Jen dávej pozor, ať ústní vodu (hlavně tu s alkoholem) nepoužíváš na poraněná místa.

Čistý kartáček na zuby

Aby sis do pusy nezanášela bakterie a nečistoty, je potřeba zubní kartáček pravidelně měnit. A to ideálně po 2, maximálně pak 3 měsících. Navíc vždy, když už budou jeho štětiny roztřepené nebo jinak znehodnocené. Aby se ti na něm nemnožily bakterie, namoč ho každý večer do skleničky s ústní vodou.

Znáš nějaký další trik pro použití ústní vody v domácnosti? Šup s ním do diskuze pod článkem!

Související články