Zapomeň na šampony. Teď frčí bezšamponová metoda „no poo“

www.bigstockphoto.com
|
27. 02. 2019
|
Důvodů, proč se lidé rozhodnou pro metodu „no poo“, je nespočet. Někdo se potýká s neustále se mastícími vlasy, jiný s lupy nebo bolestivými vyrážkami. Někteří metodu preferují kvůli životnímu stylu „zero waste“.

Ať už je důvod jakýkoli, kromě „běžných smrtelníků“ bezšamponovou metodu vyzkoušelo také množství celebrit, do kterých bys to určitě neřekla. Za zmínku stojí například Jennifer Aniston, Adele, Amanda Seyfried, Jessica Simpson, Cameron Diaz nebo Cate Blanchett, známá coby Galadriel z oblíbené trilogie Pán prstenů.

Zázraky na počkání?

Spousta celebrit, ale i osob mimo šoubyznys se pro metodu „no poo“ (zkrácenina anglického no shampoo) rozhodla ze zcela praktických důvodů. Tahle metoda prý totiž dokáže s vlasy opravdové zázraky. Na naší hlavě se totiž tvoří maz (sebum), který funguje jako přirozená ochrana. Klasickými šampony tento maz poměrně nešetrně odstraňujeme a pokožka hlavy neustále pracuje na jeho obnovení. Proto se vlasy častěji mastí.

Kosmetika ve spíži

No poo“ metoda ale v žádném případě neznamená, že si vlasy nebudeš vůbec umývat. Kouzlo spočívá v tom, že k jejich mytí budeš používat vše kromě chemie. Jde o prostředky a potraviny, které máš běžně ve spíži anebo v ledničce. Objednat si samozřejmě můžeš celou řadu preparátů, které jsou založené na čistě přírodním složení.

Sulfáty způsobují nepříjemné reakce

Klasické šampony totiž obsahují řadu toxických složek, mezi které patří třeba sulfáty, silikony, nevhodné konzervanty, minerální oleje, syntetické parfemace a další. Spoustu alergických reakcí způsobují již zmíněné sulfáty.

Sulfáty velmi účinně rozpouští mastnotu z vlasů a vlasové pokožky, která se bez přirozené lipidové bariéry velmi rychle vysušuje. Studie také prokázaly, že sulfáty denaturují kožní proteiny, způsobují podráždění, ale také napomáhají absorpci kontaminovaných látek z okolního prostředí do svrchní vrstvy pokožky.

bigstock-lovely-female-with-wet-hair-t-226145803.jpg

Metodu no poo vyzkoušely i mnohé celebrity.
Nesvědčí ti šampóny? Zkus jablečný ocet.

Mastné a zapáchající vlasy

Pokud tě tedy trápí svědivá pokožka hlavy, neustále se mastící vlasy nebo vlasy bez lesku či lupy, je na místě metodu „no poo“ vyzkoušet. A jak vlastně začít? Je to úplně jednoduché. Stačí pouze prodlužovat intervaly mezi jednotlivými mytími hlavy šamponem a poté šampon úplně odbourat. Připrav se ale na to, že vlasy budou protestovat a o šampon si budou vyloženě říkat. Jeho odbourání tak může trvat dva týdny, ale také dva měsíce. Přibližně po šesti týdnech také počítej s tím, že vlasy budou nepřirozeně mastné a mohou také zapáchat. Poté se srovnají a naučí „mýt samy“. Během tohohle nepříjemného období pomůže nový účes, pokrývka hlavy anebo vyčesaný drdol.

Čím si vlasy mýt?

Samozřejmě neplatí, že by ses o své vlasy nestarala a přestala je mýt úplně. K jejich mytí ale budeš používat běžně dostupné ingredience z lednic a spíží. Jednou z nejrozšířenějších variant je žitná mouka nebo vaječný bílek. Velmi oblíbený je také jablečný ocet a jedlá soda.

Jablečný ocet nejenže vlasy důkladně umyje, ale také působí jako přírodní kondicionér. Usnadňuje tak rozčesávání vlasů, vyrovnává přirozené pH vlasové pokožky a uvolňuje vlasové folikuly.

Jak vlasy mýt?

Jednotlivé ingredience vždy rozmíchej v hrnku vlažné vody a nanes na vlasy. Samotná frekvence mytí vlasů závisí především na produkci kožního mazu. Směs jedlé sody a vody by se neměla aplikovat více než dvakrát týdně. Příliš časté mytí vlasů jedlou sodou vlasy nadměrně vysušuje a podporuje jejich lámavost.

Pokud ti připadá, že vlasy pozbyly svou původní krásu, jsou mastné anebo se v nich objevují lupy, můžeš je každý den omývat vlažnou vodou. Připravit si můžeš také bylinný výluh z máty, kopřivy, měsíčku, růže, levandule nebo heřmánku. Heřmánek navíc vlasy přirozeně zesvětlí. Po rozmarýnu a šalvěji naopak vlasy ztmavnou.

Šla bys dobrovolně do metody „no poo“ nebo jsi ji už dokonce sama vyzkoušela? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články