Šunková pomazánka, která lahodí chuťovým buňkám i tělu

Shutterstock
|
12. 07. 2022
|
Už odmalička jsi milovala šunkovou pěnu prodávanou v měkkém obalu? Pak jsi možná vyrostla a zjistila, že to nebylo nic extra výživově přínosného.

Teď si ale můžeš šunkovou pomazánku připravit jednoduše doma, a když si do ní dáš opravdu kvalitní šunku, může to být hitparáda a bezva zdroj bílkovin, kterými náš jídelníček obecně zrovna nepřekypuje. 

Jasně, můžeš si dát chleba se šunkou, ale šunkovou pomazánku můžeš na druhou stranu ledasčím vylepšit – třeba klíčky, semínky nebo klidně troškou sýra. Pak se ji nemusíš ani rozpakovat nabídnou návštěvě na chlebíčkách a určitě se setkáš s úspěchem.

Náš tip: Tenhle recept pracuje s pomazánkovým máslem, ale pokud chceš, aby byl výsledek bílkovinami ještě nabušenější, použij místo něj tvaroh.

Domácí šunková pomazánka: jednoduchý recept, delikatesní výsledek

Než začneš o šunkové pomazánce byť jen přemýšlet, mysli na to, že bys ji měla připravit z opravdu kvalitních surovin. To se týká hlavně šunky, která by měla mít aspoň 85 % masa, ale čím víc, tím líp. Zároveň při jejím výběru sleduj obsah soli (mělo by jí být míň než 2,25 g na 100 g šunky, v případě sodíku na etiketě jde o 900 mg na 100 g šunky).

shutterstock_1395787265.jpg

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu.
Shutterstock
Šunková pomazánka je bezva i na chlebíčky a jednohubky.

Co potřebuješ: 300 g šunky, 250 g pomazánkového másla, 100 g změklého másla, sůl a pepř (obojí čerstvě namleté), libovolně bylinky, semínka nebo klíčky

Jak na to?

  • Šunku nejdřív nakrájej na malé kousky a pak ji úplně rozmixuj.
  • Změklé máslo vyšlehej do pěny a pak k němu přimíchej pomazánkové máslo.
  • Do obou másel vmíchej rozmixovanou šunku a podle chuti přidej sůl a pepř.
  • Všechno pořádně promíchej a pak přidej libovolné vychytávky.

Šunkovou pomazánku pak servíruj na oblíbeném pečivu a nezapomeň k ní přikousnout i nějakou tu zeleninu. Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články