
Nejdřív se ale chvilku zastavme u základní suroviny, tedy u rýže. Ta je bezva zdrojem energie a sacharidů, v citelně menší míře pak tuků a bílkovin. U všech tří makroživin taky záleží na druhu rýže – zatímco například běžná bílá rýže ve 100 g nabídne 7,13 g bílkovin, divoká rýže jich má 13,7 g. Když se podíváme na tuky, můžeme zmínit rýži basmati s 0,4 g a hnědou natural rýži s 2,92 g.
Sacharidů mívá kolem necelých 80 g ve 100 g, ale třeba carnaroli má i něco málo přes 90 g. Co se pak kalorické hodnoty týče, ta se u 100 g točí kolem 1 500 kJ.
V základu rýžového koláče je tedy spousta sacharidů, které by potřebovaly něčím doplnit, ideálně bílkovinami. Proto je fajn třeba rýžový koláč s kuřecím masem. My pro tebe nicméně máme čistě labužnické varianty, u kterých se hledí spíš na pochutnání než na bilanci makroživin a kalorickou nálož.
Rýžový koláč se slaninou a s vejci
Co potřebuješ (na 6 porcí): 500 g rýže arborio, 30 g šunky nejvyšší jakosti, 30 g slaniny, 30 ml mléka, 3 vejce, 5 lžic parmazánu, lžičku soli, 2 lžíce kurkumy a česnek podle chuti
Jak na to?
- Rýži uvař podle návodu.
- Potom ji zalij mlékem, přidej vajíčka a koření. Pořádně všechno promíchej.
- Šunku a slaninu opraž na pánvi a na závěr na chviličku přidej česnek.
- Šunku, slaninu a česnek vmíchej do rýže a dej ji zapéct. Stačí asi 20 minut na 190 °C.
- Než troubu vypneš, na posledních pár minut posyp koláč parmazánem, aby se stihla vytvořit krustička.
Rýžový koláč s květákem a se šunkou
Co potřebuješ: 240 g rýže natural, 150 g mraženého hrášku, 100 g sýru podle chuti, 100 g šunky nejvyšší jakosti, 260 g květáku, 6 vajec, kousek jarní cibulky, sůl a pepř
Jak na to?
- Uvař rýži podle návodu a nech ji trochu vychladnout.
- Květák rozděl na růžičky a povař ho do poloměkka.
- Cibulku nakrájej najemno, šunku na drobné kostičky. Sýr nastrouhej.
- V míse smíchej rýži, vajíčka, hrášek, květák a šunku. Podle chuti přidej sůl a pepř.
- Tuhle směs pak peč ve formě asi 45 minut na 170 °C. Vytáhneš koláč!
Florentský rýžový koláč
Co potřebuješ (na 8 porcí): 325 g rýže (ideálně na risotto), 55 g másla, 2 vanilkové lusky, 3 lžíce cukru krystal, 2 lžíce moučkového cukru, litr mléka, kůru ze tří pomerančů, 3 rozšlehaná vejce a sklenici bílého vína; na těsto pak ještě 255 g hladké mouky, 125 g másla, 100 g moučkového cukru, vanilkový lusk, špetku soli, kůru z poloviny citrónu, 2 žloutky a 2 lžíce mléka (nebo vody)
Jak na to?
- Nejdřív si vymaž formu o průměru 28 cm.
- Utři máslo s moučkovým cukrem a solí.
- Přidej mouku, citrónovou kůru, žloutky a mouku. Směs bude nejspíš vypadat jako dost hrubá drobenka – pak po troškách přilij mléko nebo vodu.
- Potom uhněť těsto, aby drželo v kouli a bylo elastické, ne drobivé. Trochu ho popraš moukou.
- Zabal těsto do fólie, dej ho aspoň na hodinu do ledničky.
- Pak těsto rozválej a dej ho do formy. Tu strč na hodinu do mrazáku.
- Předehřej si troubu na 180 °C a peč těsto asi 12 minut. Až bude do zlatova, vyndej ho a troubu vyhřej na 200 °C.
- V kastrolu na mírném plamenu rozpusť máslo, přidej zrníčka z vanilkových lusků, obojí smíchej a nech prohřát.
- Pak přidej cukr, pomerančovou kůru a rýži. Plamen zesil na střední, všechno promíchej a přilij sklenici vína.
- Míchej, dokud se víno téměř nevypaří.
- Po troškách přilévej mléko.
- Rýži pak asi 15 minut udržuj v opravdu mírném varu a ideálně pořád míchej, nebo aspoň každou chvíli.
- Pudink, který vznikne, nech trochu vychladnout a zamíchej do něj rozšlehaná vajíčka.
- Pak pudink nalij do korpusu a popraš moučkovým cukrem a peč asi 20 minut. Dobrota by měla zezlátnout.
shutterstock_1058875781.jpg

Rýžový koláč s kokosem a mangem
Co potřebuješ: olej na vymazání formy, 150 g lepkavé rýže, 2 vejce, 400 ml kokosového mléka, 100 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu; na polevu pak ještě 400 ml kokosového mléka, 4 lžíce rýžové mouky, vejce, 3 lžíce cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, špetku soli a mango
Jak na to?
- Rýži nech aspoň hodinu namočenou ve vodě.
- Pekáček (20 cm strana) nebo čtyřhrannou formu vymaž olejem.
- Předehřej troubu na 180 °C.
- Sceď rýži a napěchuj ji do pekáčku. Povrch uhlaď.
- V míse si smíchej kokosové mléko s cukrem, solí, vanilkou a vejci a všechno pořádně promíchej.
- Směs nalij na rýži do pekáčku nebo formy.
- Takhle to peč asi 35 minut a stav kontroluj špejlí.
- Připrav si polevu. Všechny uvedené ingredience dej do hrnce, smíchej je a přiveď k varu.
- Pořád polevu míchej, vař ji asi dvě minuty, potom ji stáhni z ohně a ještě chvíli míchej – zhoustne.
- Polevu vlij do mísy, aby vychladla.
- Hotový rýžový korpus vytáhni z trouby a zalij ho polevou.
- Do hlubšího pekáče nalij vodu (asi 2,5 cm na výšku) a dej ji dolů do trouby.
- Výš pak dej formu s koláčem a takhle ho peč ještě 15 minut.
- Na každou porci pak na kousky nakrájej pěkně zralé mango.
Dáš přednost sladkému, nebo slanému rýžovému koláči? Dej nám vědět v diskuzi!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- bezhladoveni.cz/ryze-a-hubnuti
- jim-nejim.cz/recepty/ryzovy-slany-kolac
- apetitonline.cz/recept/florentsky-ryzovy-kolac
- stobklub.cz/recept/119769
- fresh.iprima.cz/poklady-thajske-kuchyne-ryzovy-kolac-s-kokosovou-polevou-a-cerstvym-mangem-463300