Nehubneš? Možná ti chybí bílkoviny. Víme, kde je najdeš

Nejlepším zdrojem bílkovin je maso.
|
05. 11. 2019
|
Urputně se snažíš hubnout, počítáš si každou kalorii přijaté energie a dřeš se v posilce nebo venku při běhu, jenže ono pořád nic? Kilogramy neubývají a ani na oblečení není tvoje snaha jakkoli znát? To může být pořádná demotivace. A my možná víme, kde je háček.

Ano, správně, v bílkovinách. Jejich nedostatek je v běžném českém jídelníčku úplně normální, bohužel. Jíme jich málo, zato do sebe neustále valíme přemíru sacharidů, přičemž ty, které tělo nezužitkuje při aktivitě, samo přemění na tuky a uloží. Pak nemůžeme zapnout oblíbené kalhoty nebo halenky. Jak z toho ven?

Za vším hledej bílkovinu

Zakopaný pes je tedy v bílkovinách, konkrétně v jejich nedostatečném příjmu. Ty totiž nejenže mají na starost to, aby ses cítila sytá, ale taky to, aby ti neubývala svalová hmota. Bez nich hubnout nebudeš, a když tak se rozhodně nebudeš zbavovat tuků, nýbrž právě svalů.

Nabuš jídelníček proteiny

Řešení je tedy jednoduché, i když pro někoho může být drastické – zvlášť pro lidi, kteří posnídají rohlík s máslem, odpoledne v dobré víře, že si pomůžou, schroupou zeleninový salát a večer si navaří plný talíř špaget na jakýkoli způsob. To mimochodem spousta lidí dělá i proto, že je to levnější než kvalitní bílkoviny.

bigstock-raw-brown-eggs-in-egg-box-or-c-305480791.jpg

Vejce obsahují kromě bílkoviny i tuk.
K významným zdrojům bílkovin patří i vejce.

A kde je brát? Tohle jsou ty nejlepší zdroje bílkovin:

  • maso (kuřecí a krůtí, hovězí a telecí, vepřové, králičí, zvěřina, skopové, klokaní)
  • kvalitní šunka (ideální je ta s obsahem masa nad 90 %)
  • slanina (ale bacha, ta je tučná)
  • mořské ryby (ty jsou taky tučné, ale tuky z ryb jsou prospěšné)
  • mořské plody
  • sladkovodní ryby
  • mléko a mléčné produkty (bílé, neochucené)
  • sýry (Olomoucké tvarůžky jsou v tomto případě bezva)
  • vejce

Jestli jsi najela na vegetariánskou nebo veganskou stravu, tady jsou rostlinné zdroje bílkovin:

  • quinoa
  • amarant
  • teff
  • pohanka
  • oves
  • žito
  • proso
  • chlorela a spirulina
  • mořské řasy
  • sója a sójové výrobky
  • arašídy
  • čočka a fazole
  • hrách a cizrna
  • konopné semínko
  • rýže
  • kukuřice
  • oříšky
  • dýňová semínka

Pozor, tyhle potraviny jsou sice zdrojem bílkovin, ale samozřejmě i tuků a sacharidů v různých poměrech. Doporučujeme některou z chytrých aplikací, která ti to spočítá.

Zároveň je dobré připomenout, že si můžeš pomoct proteinovými koktejly, tyčinkami, palačinkami a dalšími pokrmy. Tato jídla by ale neměla tvořit základ dlouhodobého jídelníčku.

bigstock-healthy-food-dieting-concept-323260729.jpg

Luštěniny mohou být taky skvělým zdrojem proteinů.
Ještě se zdráháš zařadit luštěniny do své stravy? Dej jim šanci!

Pozor na přebytek, ledviny nejásají

Aby sis nemyslela, že čím víc bílkovin do jídelníčku zařadíš, tím to bude lepší – tak pozor. Zpracování ledvin je poměrně náročné pro ledviny. Zdravý člověk, který s ledvinami nemá problém, může v klidu denně zkonzumovat 2 g bílkovin na kilogram vlastní váhy. Při hubnutí se ostatně obecně doporučuje jíst denně 1,6-2 g bílkovin na kilogram vlastní váhy. Když si k tomu pohlídáš, abys měla větší energetický příjem než výdej, hubnutí půjde!

Hlídáš si bílkoviny ve stravě, nebo plácáš, co můžeš, a prochází ti to? Dej nám vědět do diskuze pod článkem, jaký je tvůj nejoblíbenější zdroj!

Související články