Netradiční využití mikrovlnky? Při pečení nebo desinfekci

Bigstockphoto
|
11. 10. 2022
|
Princip ohřívání potravin za pomocí mikrovln objevil Percy Spencer v roce 1945. Věděla jsi ale, že mikrovlnka neslouží jenom k tomuhle? Tady jsou další tipy, jak ji využít.

Loupání česneku a jiných potravin

Nebaví tě zdlouhavé loupání česneku, kdy se ti zbytky slupek vkrádají hluboko pod nehty? Naštěstí existuje jednoduchý návod, jak česnek oloupat během několika málo chvilek.

Česnek jednoduše dej do mikrovlnky na pár sekund. Slupky se oddělí a ty pak česnek jednoduše oloupeš. Stejným způsobem můžeš oloupat taky rajčata, cibuli nebo broskve.

Jen nezapomeň nechat výše zmíněné suroviny po vytažení z mikrovlnky vychladnout, ať si nepřivodíš nepříjemné spáleniny.

Dezinfekce menstruačního kalíšku a dalších pomůcek

Oblíbila sis namísto vložek a tamponů menstruační kalíšek? Pokud zrovna nemáš čas ho desinfikovat ve vodní lázni, můžeš k tomuhle účelu opět využít mikrovlnku.

Kalíšek jednoduše namoč do misky s vodou a na pár minut ho nech ohřát v mikrovlnné troubě. Během velmi krátké doby se kalíšek sterilizuje a ty ho můžeš znovu použít.

Takhle dezinfikovat můžeš taky mokrou houbičku na umývání nádobí nebo beauty blender, který používáš k líčení. Jenom zase dávej pozor, ať se po vytažení pomůcky z mikrovlnky nespálíš.

Pečení a zavařování

Víš, že tvoje mikrovlnka zvládá taky pečení nebo zavařování? Na internetu existuje nespočet „mug receptů“, u kterých jednoduše přidáš všechny ingredience do jednoho hrnečku, zamícháš a dáš do mikrovlnky na předepsaný počet minut.

Během pár okamžiků ti před očima začne růst luxusní dortík, který si můžeš vychutnat hned po vychladnutí. Chceš si tuhle netradiční dovednost mikrovlnky vyzkoušet v praxi? Tak si připrav:

  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 2 lžičky kakaa na pečení
  • 4 lžičky hladké mouky
  • 5 lžiček mléka
  • ¼ lžičky kypřícího prášku
  • špetku soli

Všechny suroviny smíchej v hrnečku, vlož do mikrovlnky a peč zhruba 2–3 minuty. Pro větší požitek můžeš do těsta přidat i kousky čokolády

Co se týče zavařování, i to za tebe hravě zvládne mikrovlnka. Pokud potřebuješ zavařit jen pár skleniček, jednoduše je naplň ovocem nebo zeleninou, zalij nálevem, zavíčkuj a nech zavařovat po dobu 7 minut.

bigstock-woman-putting-half-of-fresh-sp-429705821.jpg

Jak využít mikrovlnku? Způsobů je víc než dost!
Bigstockphoto
Víš, že v mikrovlnce si v pohodě upečeš dortík?

Rozpouštění čokolády a medu

Nebaví tě rozpouštět čokoládu ve vodní lázni v hrnci na plotně? Stačí, když do misky nalámeš kousky oblíbené pochoutky a vložíš do mikrovlnné trouby na 15 sekund. Čokoládu pak promícháš a zahříváš znovu, dokud se celá nerozpustí.

Stejný postup můžeš zkusit taky s medem. Pokud máš doma sklenici plnou zkrystalizovaného cukru a ohýbáš o něj lžíci, stačí ji odvíčkovat a vložit na 2–3 minuty do mikrovlnky nastavené na nejnižší stupeň. Med pak bude znovu nádherně tekutý.

Teplý obklad na bolavé klouby a ucpané dutiny

Do staré (ideálně čisté) ponožky nasypej hrubozrnnou sůl a přidej aromatické sušené bylinky. Ponožku zavaž a vlož asi na 20 sekund do mikrovlnky. Tenhle teplý obklad můžeš použít na bolavé klouby nebo dutiny, které jsou plné „zaražené“ rýmy.

Upozornění na závěr

Na druhé straně existují věci a materiály, které do mikrovlnky jednoduše nepatří. V první řadě je to cokoli kovového (včetně aluminiových víček od jogurtů) nebo třeba igelitové sáčky. Pěknou neplechu můžou v mikrovlnce nadělat i celá vejce, chilli papričky nebo chleba.

V tom lepším případě z mikrovlnky vytáhneš nepoživatelnou hmotu, v tom horším si zaděláš na nepříjemné popáleniny, případně nevzhledné fleky na zdi.

Vajíčko ohřáté v mikrovlnce se totiž chová jako smradlavá bomba, která se postará o nepříjemný odér i „perfektní“ vzorek na nové výmalbě. Ostatně tady můžete klidně doložit osobní zkušenost.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články