Zbytečný risk. Tohle do mikrovlnky nepatří

www.bigstockphoto.com
|
25. 01. 2019
|
První mikrovlnná trouba vyvinuli v USA koncem 40. let 20. století. Všichni se jistě shodneme na tom, že jde o nesmírně důmyslného společníka, který nesmí v moderní domácnosti chybět. Existují ale věci, které do něj jednoduše nepatří.

Vejce

Ohřát si míchaná vajíčka anebo připravit volské oko není díky mikrovlnce žádný problém. Pokud bys sem ale vložila celé oloupané vejce, pak ti pravděpodobně exploduje uprostřed trouby anebo po prvním zakrojení na talíři. Během své exploze pochopitelně zvládne „ostříknout“ také stůl a okolní stěny. Pokud tuhle nehodu nechceš riskovat, vejce buďto rozřež anebo jej vcelku vůbec neohřívej.

Čerstvé ovoce

Ani čerstvé ovoce by nemělo přijít do styku s mikrovlnnými vlnami. Nejen, že ztratí veškeré své důležité vitamíny a pro tělo cenné látky, například takové hroznové bobule se v mikrovlnce můžou chovat stejně jako výše zmíněná vajíčka.

Chilli papričky

Ani ohřívání chilli papriček v mikrovlnce není zrovna dvakrát chytrý nápad. Chilli papričky totiž obsahují speciální látku zvanou kapsaicin, která může za jejich pálivost. Jakmile se dostane do styku s vysokou teplotou, začne se z papričky vypařovat. Ve formě vodní páry tě pak po otevření dvířek mikrovlnné trouby nepříjemně překvapí. Na obličeji ti můžou dokonce naskákat fleky podobné popáleninám.

bigstock-woman-cleaning-microwave-oven-265582450.jpg

Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník do kuchyně.
Vsadíme se, že dnes hraje mikrovlnka důležitou roli ve většině moderních domácností. Tenhle stroj má ale i své odpůrce!

Voda

Zní to naprosto banálně, málokdo ale ví, že třeba i takový hrnek s vodou nemá v mikrovlnce co dělat. Voda se totiž zahřeje jen na povrchu a nádoba a zbytek tekutiny je vždy o něco chladnější. Na jejím povrchu tak vzniká velké napětí. Pak stačí třeba jen přidat čaj nebo studenější tekutinu a voda může přímo explodovat do tváře.

Chléb

Spousta z nás rozpéká starší chléb v troubě. To proto, aby opět nabyl svou křupavost. S mikrovlnkou ale opatrně. Pokud nechceš z chleba vytvořit zapáchající hmotu, raději ho do mikrovlnky nedávej. Za tenhle jev může voda, která se z pečiva začne uvolňovat. Pára se v troubě srazí a steče zpět na chleba.

Kov

Asi všichni si moc dobře uvědomujeme, že kov do mikrovlnky prostě nepatří. Někdy nám ale nedojde, že na kousku nádobí je zlatá glazura anebo, že jsme na obalu nechali kousek hliníkové folie. Pokud začne mikrovlnka jiskřit, je zle.

Sáčky

Ohřát takový knedlík v sáčku s několika kapkami vody není nic světoborného. Vždy ale nechávej sáček dýchat. Pokud by pára neměla kam unikat, bude se sáček chovat stejně jako vajíčko anebo bobulky hroznového vína.

Houbička na nádobí

Ani ta do mikrovlnky nepatří. A to přes rady, které říkají, že jsou to právě mikrovlny, které zbaví houbičku bakterií a zápachu. Pokud ale necháš houbičku v mikrovlnce o něco déle, než je nezbytně nutné, nesnesitelný pach už z ní nedostaneš a mirkovlnná trouba se stane nepoužitelnou.

Víš o dalších věcech, které nepatří do mikrovlnky? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články