Proč mít sushi na talíři: Zdraví, tradice a chutě, které stojí za to objevit

Freepik
Komerční článek
|
19. 03. 2024
|
Sushi je fascinujícím jídlem, které kombinuje bohatou historii s moderním zážitkem stravování. Původ sushi sahá do starověkého Japonska, přičemž první záznamy o sushi jako fermentované rybě s rýží pocházejí už z 8. století.

Tento způsob konzervace ryb byl původně vytvořen v jihovýchodní Asii a postupně se rozšířil do Japonska, kde se vyvinul dodnes známé formy sushi, kde je čerstvá ryba kombinována s ochucenou rýží.

Zdravotní přínosy a potenciální rizika konzumace sushi

Konzumace sushi může mít mnoho zdravotních výhod, zejména díky vysokému obsahu bílkovin a omega-3 mastných kyselin v mořských plodech, které jsou klíčové pro zdraví srdce a cév.

Pokud zvolíte správnou kombinaci ingrediencí, tak si můžete sushi dovolit i v případě, že se snažíte dát nějaké to kilo dolů. Zároveň mějte na paměti, že taková sojová omáčka obsahuje velké množství sodíku, takže to s ní nepřehánějte. 

Při konzumaci sushi si dávejte pozor na kvalitu potravin, zejména pokud jde o syrové ryby, u kterých je riziko parazitů nebo bakterií. Důležité je vybírat si ryby od důvěryhodných zdrojů a být opatrný při domácí přípravě.

Základní druhy sushi

Existuje mnoho druhů sushi, pojďme si některé z nich představit: 

 

  • Nigiri je typ sushi, kde je kousek čerstvé ryby nebo mořského plodu položen na malou hroudu ochucené sushi rýže. Ryba může být mírně přitlačena k rýži a občas je spojena tenkým proužkem nori. Mezi oblíbené varianty nigiri patří losos, tuňák a krevety.

  • Maki je snad nejznámější forma sushi, kde jsou ingredience zabaleny v listech nori (sušená a lisovaná mořská řasa) a sushi rýži. Tyto rolky mohou být plněné různými ingrediencemi, jako jsou ryby, zelenina nebo dokonce tropické ovoce. Maki se obvykle krájí na menší kousky. Existují tyto varianty: 

    • Hosomaki: Tenké rolky s jednou ingrediencí, jako je okurka (kappamaki) nebo tuňák (tekka maki).

    • Futomaki: Tlusté rolky s více ingrediencemi, často vegetariánské.

  • Sashimi, technicky nejde o sushi, protože neobsahuje rýži, ale je často podáváno jako součást sushi jídel. Jedná se o tenké plátky čerstvé ryby nebo mořských plodů, servírované samostatně bez rýže. Oblíbené typy sashimi zahrnují lososa, tuňáka a okouna.

  • Temaki, známé také jako ruční rolky, jsou kuželovitě zabaleny nori s rýží a různými náplněmi, jako jsou ryby, zelenina a omáčky. Tyto rolky jsou ideální pro neformální jídlo a lze je snadno jíst rukama.

  • Uramaki, často nazývané "inside-out" rolky, mají rýži na vnější straně a nori uvnitř, obalující náplň. Tyto rolky jsou často posypané sezamovými semínky nebo rybím kaviárem. California roll je oblíbenou variantou uramaki, kde jsou hlavními ingrediencemi avokádo, krabí maso (nebo surimi) a okurka.​

unnamed_1.jpg


Freepik

Co je potřeba pro domácí přípravu sushi

Pro přípravu domácího sushi je potřeba několik klíčových ingrediencí a náčiní. Základem je kvalitní rýže vhodná na sushi (nejlépe kulatozrnná japonská), která se musí správně uvařit a dochutit směsí rýžového octa, cukru a soli. 

Dalšími důležitými ingrediencemi jsou čerstvé mořské ryby či plody (losos, tuňák, krevety) a zelenina (například okurka, avokádo nebo mrkev). Bez řasy nori by to pravděpodobně nešlo, pokud si chcete udělat tradiční varianty. Sushi se často konzumuje s dochucovadli, jako je wasabi, sojová omáčka a nakládaný zázvor. 

Nezbytným nástrojem pro přípravu sushi je také ostrý nůž, který umožňuje přesné a čisté krájení ryb a rolí. Existují i speciální japonské nože, které jsou přímo na sushi určené. Seženete je ve specializovaných obchodech. Pro zabalení sushi rolky oceníte bambusovou podložku.

Související články