Barborky: co všechno umí a jak zařídit, aby na Vánoce vykvetly?

Shutterstock
|
02. 12. 2023
|
Magický čas adventu je na spadnutí a s ním období mnoha lidových zvyků a tradic. Jedna z nich, trhání barborek, se pojí se svátkem svaté Barbory, po které taky nese jméno.

Barborky asi znáš – větvičky třešní nebo višní, případně jiných ovocných stromů, které utrhneš 4. prosince, postavíš do vázy a čekáš, jestli do Vánoc rozkvetou. Pokud ano, věští to samé dobré věci v nadcházejícím roce!

Kořeny téhle tradice, která dodává speciální kouzlo předvánočnímu času, sahají hluboko do naší kultury. Konkrétně do pohanských dob, kdy byly dny na začátku prosince vnímány jako obzvlášť příznivé pro magické úkony, například věštby.

Barborky v lidové tradici

Na barborky odjakživa chodily hlavně mladé dívky, aby zjistily, jestli a za koho se v příštím roce provdají. Podle tradice se totiž dívka, které barborky vykvetou přesně na Štědrý den, do roka a do dne vdá. Když barborky rozkvetou dřív, bude i svatba o několik měsíců dřív.

V některých oblastech dívky na barborky věšely i lístečky se jmény svých nápadníků. Ten, jehož barborka vykvetla nejrychleji, se měl stát jejím ženichem. Na barborky ale vždycky chodily i vdané ženy – těm větvičky věštily, jestli bude nadcházející rok plný štěstí a zdraví.

Z barborek věštili taky hospodáři. Podle toho, kolikátý den po svaté Barboře se na větvičce objevily květy, určovali nejúrodnější nebo nejšťastnější měsíc v roce. Například barborky rozkvetlé sedmý den po svaté Barboře ukazovaly na měsíc červenec.

Zajímavost: Pro umocnění věštecké síly barborek se voda ve váze nevyměňovala, ale dolévala, a to přímo z úst! (Bylo to zároveň praktické – voda se do domu nosila z venkovní studně a cestou se v ústech ohřála, aby barborky neutrpěly tepelný šok.)

shutterstock_1243458604.jpg

Barborky si vezmi domů a počkej, jestli ti na Štědrý den vykvetou!
Shutterstock
Barborka, která rozkvete na Štedrý den, symbolizuje štěstí a zdraví.

Jak se starat o barborky, aby ti do Vánoc rozkvetly?

Hned 4. prosince vyraz do přírody a utrhni větvičky ze stromu, který bude aspoň 10 let starý – ztráta větviček ho pak nebude tolik bolet. Trhání (ne řezání) je nezbytné pro fungování věštby! Abys zvýšila své šance na rozkvetlou barborku, vybírej větvičky s co největším množstvím pupenů.

Teprve po utrhnutí větvičku šikmo seřízni, aby vznikla větší plocha pro nasávání vody. Naše praprababičky za stejným účelem konce větviček roztloukaly. Řez taky můžeš ošetřit stromovým balzámem nebo ho překrýt chomáčkem vaty, aby větvička nevyschla, než ji dáš doma do vázy.

Zalij větvičky čistou vodou a na rozdíl od tradice nedolévej, ale pravidelně vyměňuj. Můžeš je taky rosit, abys zabránila vysychání pupenů.

Zpočátku se barborkám líbí na chladnějších místech, teprve po pár dnech je přenes do teplejší místnosti s dostatkem světla. Rozhodně je nedávej do průvanu, suchého vzduchu nebo do blízkosti topení, aby ti větvičky neuschly.

Symbolika barborek

Kvetoucí barborky svou nevinnou bílou barvou symbolizují příchod nového světla (slunovrat) a naděje (vykoupení) související s narozením Ježíše Krista. Díky slunovratu jsou taky předzvěstí přelomu zimy a příchodu dalšího rozkvetlého jara.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články